Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam447
Toplam Ziyaret1668089

ÖMER FETHİ GÜRER," TARIMIN PARTİSİ OLMAZ"

Gürer, “Ülkede artık tarım bitti, çiftçi mağdur, köyler boşaldı. Ülkenin çiftçisinin yaşadığını hepiniz fark ediyorsunuz, buraya geliyorsunuz rakamlarla gerçek ötesi anlatımlarla kendinizi savunmaya çalışıyorsunuz” dedi.

NE İŞİNİZ VAR SUDAN'DA?

16 AYDA GIDA İTHALATINA 12 MİLYAR DOLAR GİTTİ

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda tarım kesiminin sorunlarıyla ilgili geniş kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Çitçi ve köylülerin yaşadıkları mağduriyetten IPARD’a, gıda ürünlerinin ithalatından mazot ve gübrede dışa bağımlılığa, tarım alanlarının ranta kurban edilmesinden GDO’lu ürünlere kadar pek çok konuya değinen Gürer, “Tarımın partisi olmaz, AKP’nin politik yaklaşımları ülkede tarımı içinden bu hale getirdi” dedi.

Ömer Fethi Gürer, “Ülkede artık tarım bitti, çiftçi mağdur, köyler boşaldı. Ülkenin çiftçisinin yaşadığını hepiniz fark ediyorsunuz, buraya geliyorsunuz rakamlarla gerçek ötesi anlatımlarla kendinizi savunmaya çalışıyorsunuz” dedi.

İTHALATA 12 MİLYAR DOLAR GİTTİ

Son 16 ayda, Türkiye’nin gıda ürünleri ithalatına 12 milyar dolardan fazla para harcadığını, bizzat Gümrük ve Ticaret Bakanının açıkladığını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ 2015 yılı rakamlarına göre ithalatımız 202 milyon dolar, ihracatımız 102 milyon dolarken ithal tohum almak zorunda kalıyoruz. Bu kadar üniversitemiz var, bu kadar kuruluşumuz var, tohumda dışa bağımlılığımızı artırdınız. Biz dünyadaki 7 ülkeden biriydik kendine yeten, artık dışa bağımlı bir tarım politikası içindeyiz” diye konuştu.

YANLIŞ TARIM POLİTİKASI

Fasulye ithalatının yapıldığı dönemin, Türkiye’de bu ürün için ekim yapılan döneme denk geldiğini kaydeden Gürer, bunun üreticiye ‘sen fasulye ekme’ manasını taşıdığını belirten Ömer Fethi Gürer, doğal olarak üretici ekim yapmadığı için dışa bağımlı hale gelindiğini ifade etti. Ömer Fethi Gürer, “Fasulyeyi ne zaman ithal ediyoruz? Tüccarın eline geçtikten sonra. Depoda fasulye var, devlet olun, onların uygun fiyatla satışını sağlayın. Bugün ülkede üretici ürettiği ürünü değerine satamıyor, tüketici pahalı ürün alıyor. Bunun tek nedeni var: Doğru bir tarım politikası uygulamıyorsunuz. Üretici ile tüketici arasındaki aracıları niye düzene sokmuyorsunuz? Bugün gidin bakın raftaki ürünlerin fiyatına, yüzde 23 artmış, bütün ürünlerin ortalaması. Tarımı bu hâle getirmeye hangimizin hakkı var?” diye sordu.

IPARD'DA ADALETSİZLİK YAPILDI

Mazotta sürekli konuşulmasına rağmen indirim yapılmadığını, tohum ve gübrede dışa bağımlılığın arttığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda Avrupa Birliği Hibe projesi olarak IPARD’da 42 il olmasına rağmen, bir tarım kenti olan Niğde’nin bu projeye dahil edilmemesini eleştirdi. Gürer, “Niğde IPARD'da yok, Konya var. Niye var? Arkasında dayısı olan yer var. Böyle bir ayrım olur mu?” dedi.

TARIMLA İLGİLİ DÜZENLEME ŞART

Tarımla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki Patates Araştırma Enstitüsü’nde başarılı işler yapılmasına rağmen, burada iş yapacak insanların önünün kesildiğini, alanlarında yetersiz insanların makam ve mevki sahibi yapıldığını, bu durumun tarımın sorunlarının çözülmesine yerine yeni sorunların oluşmasına neden olduğunu kaydetti.

228 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436