Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam884
Toplam Ziyaret1669270

19 MAYIS

19 Mayıs deyince durmalı düşünmeli insan iyice. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı bugün gençlerin bayramı. O gün Bandırma Vapuru, geleceğin aydınlığı görülerek karşılanmıştı Samsun’da. (Haber:M. Demirel Babacanoğlu)

 

 

 

 

 Ben dünyaya geldiğimden beri yetmiş üç 19 Mayıs geçmiş. Kaç 19 Mayıs izledim, izleyemedim bilemiyorum? 19 Mayıslarda köyümden Adana’ya gelirdim, stadyumda izlerdim 19 Mayısları. O ne özgün, ne yüksek kutlamalardı. Gençler fiziksel oylumları zorlayarak yeni gösterimler sunarlardı. 

Bir kez Düziçi İlköğretmen Okulunda okurken okulumuz bizi Adana’ya getirmiş, katılmıştım 19 Mayıs gösterilerine. Büyük alkışlar almış önde gelmişti okulumuz. Bir de askerdeyken katıldım 19 Mayıs törenlerine. Yürüyüş konumundaydık, yöneticilerin, komutanların, izleyicilerin önünden geçmiştik onurla, alkışlanmıştık. Bunlar unutamadığım anılar olarak yaşayacak bende. 

19 Mayıs deyince durmalı düşünmeli insan iyice. Atatürk’ün Samsun’a çıktığı bugün gençlerin bayramı. O gün Bandırma Vapuru, geleceğin aydınlığı görülerek karşılanmıştı Samsun’da. Haçlının askerleri, bu durum karşısında şaşkına uğramışlardı. Hemen Mustafa Kemal’e İstanbul’a dön dediler. 

Büyük kurtarıcı Amasya’ya vardı. Amasya bildiriminde düşmanlar halkın direnci karşısında eriyip gidecekler diyordu. Erzurum, Sivas Kongrelerinde “Ya istiklal ya ölüm” kararı alındı. İstilacı, sömürgeci haçlılar bunu hiç hesap edemediler! 

Ankara’ya gelindi. Ulusalcılar, seğmenler büyük bir törenle karşıladı Mustafa Kemal ve arkadaşlarını. Yerleştiler Ziraat Mektebi’ne. Yokluklar, yoksulluklar içinden varlıklar, tansıklar yarattılar. 

İşgalcilerin başında İngilizler vardı. Ülkenin belirli noktalarına adamlarını yerleştirmişlerdi. Bunlar yetmiyormuş gibi Ege’ye Yunanlıları çıkarmışlardı. Ülkemizin ulusalcılarını subaylarını tutuklayıp Malta’ya sürgün ediyorlardı. Buna karşılık Mustafa Kemal, Anadolu’nun belirli noktalarına yerleştirilmiş olan İngilizleri tutuklattı. İngilizler çorbanın ekşi olduğunu o zaman anladılar. Bir anlaşmayla, Sinop’ta takas idildi Malta sürgünleriyle tutuklu İngilizler. 

Sonra? …Binlerce şehit vererek kovduk düşmanları yurdumuzdan. Atatürk karşıtları bunları hiç düşünmediler, sevmediler. Hakaretler yağdırıyorlar Mustafa Kemal ve annesine.

Hiç kimsenin, hiç kimseye hakaret etmeye hakkı yok. Onlara ne demeli? İnsan değil desek, başka yaratıklar alınacak! Ruhları, bedenleri kirlenmiş iyice bunların. Temizlenecekler mi dersiniz? Gençler bir daha yanıt verecek bu 19 Mayıs’ta… 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun bütün yurda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

592 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339