Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam1118
Toplam Ziyaret1687627

17 NİSAN'IN ÖNEMİ

Köy enstitüleri bugün doğdu. Yaşasaydı 77 yaşında olacaktı. 1954’te kapattılar. (haber: M. Demirel Babacanoğlu)



Enstitülü öğretmenler her yıl 17 Nisan’da köy enstitülerine giderler, köy enstitülerinin doğum yılını büyük bir törenle kutlarlar.

16 Nisan’da Anayasa kamu oylaması vardı. O nedenle biz de 22 Nisan’da gedebildik Düziçi Köy Enstitüsü’ne. Her yıl gidiyoruz, okul biraz daha yıpranmış, eskimiş, yıkılmış görünüyor bize;  üzülüp, ağlıyoruz.

İkinci bina önündeki Atatürk Büstü karşısında toplandık, saygı duruşunda durduk, İstiklal Marşı’nı söyledik. Çok amaçlı sinema salonuna gittik. Sunuculuğu Mustafa Atmaca yaptılar. Düziçi Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Şube Başkanı Selahattin Beyaz, Mustafa Onar, Ali Özkan, Mehmet Erkoçak, Mehmet Göl, M. Demirel Babacanoğlu (…) konuştular. Köy enstitülerinin kuruluşunu, gelişmesini, kapatılışını anlattılar, şiirler okudular, anılar sundular.

Benim şiirim şöyleydi:

“17 NİSAN/ 17 nisan eğitim günü/ O gün doğdum ben/ Bilgiye sevgiye ulaştım/ Sevdim karşıtlarımı bile// Sen de öğren sevmeyi/ Küçümseme hiç kimseyi/ Büyüklenme küçükler gibi/ Sevgidir gönülleri kuran// Köy enstitüsüdür bu aşkı veren/ Okumak yazmaktır her işin başı/ Beyne yüktür kıskançlık/ Böyle başlar yürekte sevgi// Kutlu mutlu olsun 17 nisan/ Bugün doğdu köy enstitüleri/ 17 bin öğretmen çıktı buradan/ Aydınlanma başladı o gün/ Yükseldi memleket”(M.D.Babacanoğlu)

Öğretmenevine gittik, orada yemek yedik, çay içtik. Haruniye Kalesi’ne(*) çıktık. Kale Dumanlı Dağlarının tepesine kurulmuş. Son yıllarda kısmen restore edilmiş. Yolları yapılmış.Yurttaş burada gelip dinlensin diye çardaklar kurulmuş. Kaleye yakın yollar mermer döşenmiş. Kaleye giriş merdiveni ağaçtan yapılmış, kimi yerleri bozulmuş; keşke mermerden yapılsaymış o da.

Kalenin tepesine çıktım, baktım dört bir yana. Düziçi Ovası,  köyleri, evleri serilmiş yeryüzüne, ayna gibi görülüyor. Dumanlı Dağları da yerleşime açılmış, bayırların yüzünde evler, bahçeler…

İnsanlar sevinç içinde

………….

(*).Buranın eski adı “Haruniye”, Harun Reşit’ten geliyor. 797 Yılında Abbasi Hükümdarı Halife Harun Reşit askerleriyle Bizanslılara saldırıyor. Buraları ele geçiriyor. Haruniye kuruluyor. Kaleyi Halife Harun Reşit, Halife Mehdi’nin yaptırdığı sanılıyor... (Bkz. İnternet)


 

 

 

 

 

514 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406