Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam806
Toplam Ziyaret1681891

“TÜRKİYE’DE 500 KİŞİ GEÇİMİNİ KAĞIT TOPLAYARAK SAĞLIYOR”

Önergede, "Kâğıt toplayarak geçimini sağlayan yurttaşlar, zor ve güvencesiz çalışma şartlarına rağmen kâğıtların geri dönüşümünü mümkün kılarak hem ülke ekonomisine hem de çevreye olumlu bir katkıda bulunmaktadırlar” denildi.

 

Kâğıt toplayıcılığında yaşanan sorunların tüm boyutlarıyla ele alınarak belirlenmesi ile etkili ve sürekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılması için önerge verdi

CHP Grubu tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığına verilen önerge genel kuruda okundu. Önerde şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'de bugün yaklaşık 500 bin kişinin geçimini kâğıt toplayarak sağladığı tahminleri mevcuttur. Kâğıt toplayarak geçimini sağlayan yurttaşlar, zor ve güvencesiz çalışma şartlarına rağmen kâğıtların geri dönüşümünü mümkün kılarak hem ülke ekonomisine hem de çevreye olumlu bir katkıda bulunmaktadırlar. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2011 yılında çıkarılan ancak bugüne dek fiilen işletilmediği anlaşılan Ambalaj Atıkları Yönetmeliği'ni dayanak göstererek kâğıt işçilerinden, kâğıt alan lisanslı firmalara yolladığı tebligat ve denetleme memurlarıyla toplayıcıdan kâğıt almaları durumunda yasal çerçevede 140 bin Türk lirası ceza uygulayacağını belirtmiştir. Bu tebligatın sonucunda firmalar toplayıcılardan kâğıt almayı büyük ölçüde durdurmuştur. Yönetmeliğin amacı, yalnızca lisanslı firmaların kâğıt toplama işini üstlenmesidir. Söz konusu sektörde çalışma lisansı bulunan yaklaşık 950 firma bulunmaktadır. Bu firmaların istihdam kapasitesinin, şu an Türkiye'de kâğıt toplayarak geçimini sürdüren insanları istihdam edebilmekten çok uzak olduğu düşünüldüğünde, söz konusu yönetmeliğin bir anda uygulanmasının, sektörden geçimini sağlayan binlerce yurttaş için yıkım anlamına geleceği açıktır.

“SOSYAL GÜVENCEDEN YOKSUNLAR”

Türkiye'de bugün kâğıt toplayarak yaşamını sürdüren insanların tamamının sosyal güvenceden yoksun olduğu, çoğunun kendi doğdukları kentlerden göç etmek durumunda kalan kişiler olduğu ve Suriyeli sığınmacıların da son zamanlarda bu sektöre dâhil olduğu düşünüldüğünde, sektördeki, kırılganlık ve olası ani değişikliklerin ekonomik ve insani faturasının büyüklüğü ortaya çıkmaktadır. Öte yandan sektörün mevcut hâliyle korunması da güvencesiz çalışmanın devamı anlamına gelecektir.

22 Ekim 2013 tarihinde vermiş olduğum yazılı soru önergesinde, kâğıt toplayıcılarına getirilen engelleme ile maddi imkansızlık yaşayan ve hayatını zor koşullarda kimseye zarar vermeden idame ettirmeye çalışan bu insanlar için Ankara Valiliğinin iş imkânı sağlayıp sağlamayacağına, çöp, kâğıt ve benzeri maddelerin toplanması işinde yetkilendirilecek kişilere ne kadar ücret ödeneceğine ve bu ödemenin hangi kaynaklardan sağlanacağına 5 Mayıs 2014 tarihinde İçişleri Bakanı tarafından verilen yanıtta, "Ankara ilinde ambalaj atıklarının geri dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetiminde ilgili yönetmelikler ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce belirlenen usul ve esaslar dâhilinde lisanslı geri dönüşüm firmalarına yaptırılmaktadır. Çöp, kâğıt vb. maddelerin toplanması işinde yetkilendirilen kişilerin ücretleri firmalar tarafından ödenmekte, toplanan çöpler ve geri dönüşüm materyalleri Ankara Büyükşehir Belediyesince belirlenen çöp depolama yerlerinde ayrıştırılmaktadır" ifadeleri yer almıştır.

“SON ZAMANLARDA ÖZELLİKLE SURİYELİLER BU İŞİ YAPIYOR” Binlerce insan kâğıt toplayıcılığı ile yoksulluğu sübvanse edebilmektedir. İş bulamayan hükümlülerden, diğer ülkelerden gelenlerden, son zamanlarda özellikle Suriyelilerden ve riskli grup olarak adlandırılıp köyü boşaltılan vatandaşlara kadar birçok insan bu yolla yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.

“ŞİRKETLERE 140 BİN TL. CEZA KESİLİYOR”

Kâğıt toplayıcılarının çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekirken lisanlı şirketlerin toplayıcılardan kağıt almaları durumunda yasal çerçevede 140 bin TL ceza uygulanacak olması kâğıt toplayıcılarını mağdur edecektir. Üretici firmalardan başlanarak bu sistemde yer alanları gözetecek bir stratejik plan oluşturulmalıdır. Kağıt toplayıcılığında yaşanan sorunların tüm boyutlarıyla ele alınarak belirlenmesi ile etkili ve sürekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılması elzemdir.”

Önergerin gündemdeki yerini alacağı ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki ön görüşmelerin, sırası geldiğinde yapılacağı bildirildi.

 

1153 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398