Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam635
Toplam Ziyaret1668277

Şimşek’ten manidar soru: Cumhurbaşkanı niye ‘Atatürk’ demiyor

CHP 22. Dönem Milletvekili Berhan Şimşek, partisinin Adana İl Başkanlığı’nda gündeme dair çarpıcı açıklamalar yaptı. “Cumhurbaşkanı kendini ‘gazi’ olarak görüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 22. Dönem Milletvekili, eski İstanbul İl Başkanı ve sanatçı Berhan Şimşek, Cumhurbaşkanının istediği başkanlık sisteminin; Osmanlı Padişahı Abdulhamid’in kendi milletvekillerini seçtiği parlamenter yapıyla birebir örtüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanının ülkenin kurtarıcısı ve Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten, “Gazi Mustafa Kemal” diye söz ettiğine dikkati çeken Şimşek, “Cumhurbaşkanı olarak oturduğu o koltukta ‘Gazi Mustafa Kemal’ diyor da niye ‘Atatürk’ demiyor? Gazi Mustafa Kemal ile kabul edip, Atatürk ile reddettiği ne” diye sordu.

“FETULLAH’LA YÜRÜYEN ONLARDI ŞİMDİ BİZ FETÖ’CÜ OLDUK”

CHP’li Berhan Şimşek, dün geldiği Adana’da CHP İl Başkanlığını ziyaret etti. Şimşek, İl Başkanı Ayhan Barut ve yönetim kurulu üyeleri ile Yüreğir İlçe Başkanı ismet Yüksel’le biraraya geldi. Ülke gündemi hakkındaki görüşlerini dile getiren Berhan Şimşek, AKP’nin 14 yıllık iktidarı döneminde yaptığı yanlışları, işlediği suçları ve günahları bugün CHP’ye yıkmak için çaba gösterdiğini söyledi. Şimşek, “Fetullah’la yürüyen onlardı, şimdi FETÖ’cü biz olduk” dedi.

“CUMHURBAŞKANI NEDEN ‘ATATÜRK’ DEMİYOR?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 Kasım’daki konuşmasını da değerlendiren Şimşek, Cumhurbaşkanının geçmişte “Anıtkabir’de sap gibi dikilmeye gerek yok”, “Ben laik de değilim” dediğini anımsattı. Cumhurbaşkanı’nın ulusal kurtuluş mücadelesini başlatıp yurdu düşmanlardan kurtaran ve Cumhuriyeti kuran Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten, “Gazi Mustafa Kemal” diye söz ettiğini ancak “Atatürk” demediğine dikkati çeken Şimşek, “Merak ediyorum cumhurbaşkanı olarak oturduğu o koltukta ‘Gazi Mustafa Kemal’ diyor da niye Atatürk demiyor? Gazi Mustafa Kemal’le kabul edip, Atatürk’le reddettiği ne? Atatürk demekten imtina etmesinin gerekçesi ne?” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANI KENDİNİ ‘GAZİ’ OLARAK GÖRÜYOR”

Cumhurbaşkanının Atatürk’e “Gazi” diye hitap etmesinin altında kendisini de “Gazi” olarak görmesinin yattığını savunan Berhan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir gazilik vaziyetinin olduğunu düşünüyor ve kendini Atatürk’le eşitlemek istiyor noktasından bakıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kasımpaşalı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Atatürk’ demesine ihtiyacı yoktur ama eğer bu ulusun, bu ülkenin, devletin kurucusu olan kişinin koltuğunda oturuyorsa bu millete kalkıp ‘Atatürk’ dememesinin gerekçesini anlatmalıdır.”

“ABDULHAMİD GİBİ OLMAK İSTİYOR”

Başkanlık tartışmalarına da değinen CHP’li Berhan Şimşek, Cumhurbaşkanının istediği başkanlık sisteminin Osmanlı’nın ilk ve tek anayasası olarak bilinen 1876’da ilan edilen Kanuni Esasi’ye dayanarak oluşturulan parlamenter sistemle birebir örtüştüğünü söyledi.

Şimşek, “Orada iki meclis vardı. Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan. Meclis-i Ayan, padişahın seçtiği milletvekilleri tarafından, Meclis-i Mebusan da her 50 bin kişiye temsil eden milletvekillerinden oluşuyordu. Basından takip ettiğimiz ‘AKMHP’ ortaklığından çıkan başkanlık yapısında da bunun izlerini görüyoruz. Kendilerinin çok büyük erdemlerle gördüğü ama Osmanlı’nın son döneminin bitişini sağlayan Abdulhamid’in 1876’dan sonraki bu parlamenter yapısının uygulanmasını istiyor.

Yani, ‘Başkanlık sistemiyle milletvekillerini ben seçeceğim’ diyor. Abdulhamid’in Meclis-i Ayan’ındaki milletvekilleri gibi olacaktır.”

“ADI ‘KRAL BAŞKAN’ OLUR”

Taslakta ‘Başkan’a yasa yapma yetkisinin de verildiğini aktaran Şimşek, bu sistemde kuvvetler ayrılığının değil yasama, yürütme ve yargının tek elde toplandığı kuvvetler birliği ilkesinin olduğunu ifade etti. CHP’li Şimşek, “Bu Saddam’ı, Kaddafi’yi getirir. Bunun adı başkanlık sistemi de olmaz, Afrika’daki gibi başkancı sistem de olmaz. Bunun adı Ortadoğudaki ‘kral başkan’ sistemi olur. Basından okuduğumuz taslaklara göre Recep Tayyip Erdoğan=Abdulhamit= Meclisi Ayan’da Padişahın adamlarının yerine başkanın adamları. Böyle bir demokrasi, hukuk olmaz. 3 aylık olağan üstü hal kapsamında çıkarılan KHK’lerle hukuku keyfiyete getirilip ülke yönetiyorsa böyle bir insanın başkan olduğu zaman neler yapabileceğini düşünün. Her halde babadan oğula; yani Bilal’e, Sümeyye’ye geçen başkanlık sisteminin de yasalarını çıkarırlar” şeklinde konuştu.

“ATATÜRK’ÜN 100 YIL ÖNCE REDDETTİĞİNİ İSTİYORLAR”

Kurtuluş mücadelesinin ardından Büyük Önder Mustafa Kemal’e devleti kuracağı zaman Mussolini, Hitler örnekleri gösterilerek “Führer Kemal” ol teklifi yapıldığını anlatan Şimşek, “Atatürk, teklifi ‘Bu ülke, bu halk bunu hak etmiyor’ diyerek elinin tersiyle itiyor. ‘Herşeyi bitirdin gel Halife Kemal ol’ diyorlar. ‘Daha yeni kurtulduk’ deyip Cumhuriyeti ilan ederek egemenliği kayıtsız şartsız millete vermiştir.Yani, egemenliği tanrının yeryüzündeki gölgesi olan padişahtan almıştır. Devleti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün reddettiği, tek adam anlayışını 100 yıl sonra devlete en büyük zararı verenler istiyor” ifadelerini kullandı.

294 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339