Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam941
Toplam Ziyaret1669327

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ gözaltında

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş Diyarbakır'daki konutunda, Figen Yüksekdağ ise Ankara'da gözaltına alındı.

 

Demirtaş'ın kapıyı açmamasına rağmen içeriye giren polisler gözaltı işlemini uyguladı. Demirtaş, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, Eş Genel Başkan yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım, polislerle tartıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığ'nın yürüttüğü terör soruşturması kapsamında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, saat 01.00 sıralarında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı gözaltına almak üzere merkez Kayapınar İlçesi'ndeki konutuna geldi. Demirtaş, ellerinde gözaltı kararı bulunan polislere uzun süre kapıyı açmadı. Bu sırada Demirtaş'ın avukatları ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım ile birçok partili de konuta geldi. Uzun süre Demirtaş'ın kapıyı açmaması üzerine iddiaya göre TEM ekipleri içeri girerek Demirtaş'a gözaltı işlemi uyguladı.

HDP'Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRM POLİSLERLE TARTIŞTI

Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım'ı uzaklaştıran polis, Demirtaş'ı Emniyet'e götürdü.

Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır'da gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.

YÜKSEKDAĞ İSE ANKARA'DA GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'da bu olayların yaşandığı aynı saatlerde HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da Ankara'daki konutunda gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen Yüksekdağ'ın, daha sonra soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır'a götürüleceği belirtildi.

DEMİRTAŞ GÖZALTI KARARINI TWEET'LE DUYURDU
Demirtaş, Twitter hesabından "Diyarbakır’da evimde zorla gözaltına alınma kararı ile emniyet yetkilileri kapımdalar" dedi.

HDP'Lİ VEKİLLER GÖZALTINDA

HDP'li Milletvekillerinden Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve Nursel Aydoğan gözaltına alındı.

İFADE VERMEYE GİTMEDİKLERİ İÇİN

Anadolu Ajansı geçtiği son dakika bilgisinde operasyonu Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının yürüttüğünü bildirdi. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.

HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

HDP Genel Merkezi'nde arama yapılıyor
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte çok sayıda HDP'li milletvekilinin gözaltına alındığı operasyon kapsamında Ankara'daki, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezinde polis arama yapıyor.

Gözaltına alınan HDP'li vekillerin hangi illere götürülecekleri belirlendi
Gözaltına alınan ve aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunan 11 HDP milletvekilinin hangi illere götürülecekleri belli oldu.

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 11 HDP milletvekili, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının verdiği yakalama kararlarının ardından gözaltına alındı.

Buna göre, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.

Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken için ise Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütülüyor.

Bu kapsamda gözaltına alınan söz konusu milletvekilleri, soruşturmaları yürüten illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına götürülecek.

Öte yandan, yurt dışında bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la ilgili soruşturmayı Şırnak, Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki soruşturmayı da Van Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.

Henüz gözaltına alınmayan ve yakalama işlemlerine ilişkin süreçleri devam eden Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında Diyarbakır, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.

İfade vermeye gitmeyen HDP'lilere operasyon
Gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinin, "terör örgütü PKK propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs" gibi suçlardan fezlekesi bulunuyordu.

Söz konusu milletvekillerinin haklarındaki fezlekelerin bir bölümü şu suçları içeriyor:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet'i ve TBMM'yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a muhalefet, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, hakaret, suç işlemeye alenen tahrik, kanunlara uymamaya tahrik, kamu görevlisinin aleyhine iftira, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğin ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek.

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü: Halkı askerlikten soğutma, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, askeri yasak bölgelere girmek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.

- Terörist cenazesine katıldılar

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak: Terör örgütü propagandası yapmak. Ayrıca Irmak, güvenlik güçlerinin operasyonunda etkisiz hale getirilen bir teröristin cenazesini morgdan alarak cenaze törenine katılmıştı. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan: Terör örgütü propagandası yapmak. Zeydan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör örgütü PKK'ya yönelik başlattığı hava saldırılarına ilişkin, 26 Temmuz'da yapılan protesto yürüyüşünde, "PKK'nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar." demişti.

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken: Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik.

HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir: Terör örgütü propagandası, silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım: Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan: Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.

- Yurt dışında oldukları belirlendi

Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirlenen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: Terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suçu ve suçluyu övmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak.Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirlenen HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, suçu ve suçluyu övmek.

Öte yandan, Hezer, 28 Ağustos'ta Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde bir polisin şehit edildiği saldırının ardından çıkan çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü mensubu Sıdıka Yıldız'ın, Van'ın Başkale ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katılarak, tabutunu taşımıştı. Hezer, ayrıca 17 Şubat'ta Ankara Merasim Sokak'ta asker ve 29 sivilin şehit olduğu bombalı terör saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdulbaki Sömer için kurulan sözde taziye çadırını ziyaret etmişti.

Haklarında gözaltı kararı bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili süreç ise devam ediyor.

234 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173