Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam13
Toplam Ziyaret1684768

“GÖREVDEN ALINMASAYDIM II. ETAP DA YAPILIRDI”

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak’tan metro eleştirilerine “Söyleyeceklerim Var” adlı kitabında yanıt verdi:

VAHİT ŞAHİN

Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, metro hizmetinin kentler için ulaşımda kalıcı çözüm olduğunu belirterek, “Başkanlık görevinden alınmamın üzerinden 5 yıl geçti. Metro’nun uzatılması lafını eden yok” dedi.

Durak, geçen yıl yayınladığı “Söyleyeceklerim Var” adlı kitabında metro eleştirilerine yanıt verdi. Durak, “Şehrimizde ana arterin I. Etabı 14,5 km olup, bitmiştir. Çukurova Üniversitesi’ne uzanacak II. Etap ise 9,3 km’dir. II. Etap 2010 Hükümet Yatırım Programı’nda vardır. (14.01.2010-262 sayılı Resmi Gazete) Yine, aynı Gazete de Adananın “Ulaşım Master Planı” ihalesi dâhil edilmiştir. Her ikisi de 5 yıldır takipsiz kalmıştır.

GÖREVDEN ALINMASAYDIM II. ETAP DA YAPILIRDI

Metro bir ağaç gibidir. Önce ana gövde, sonra bacak ve kollar daha sonra da meyve dalları oluşur. Paris, Londra, Moskova Metrolarının geçmişi 100 yıldan fazladır ve büyümeleri hâlâ sürmektedir. Dolayısı ile Adana Metrosu da her yıl büyüyerek gelişme alanlarının önünü açıp merkezdeki başta ulaşım ve her türlü alt yapı sorununu da engelleyecektir. Başkanlık görevinden alınmamın üzerinden 5 yıl geçti. Metro’nun uzatılması lafını eden yok.Oysa, 2010 Hükümet Programına alınan II. Etap Uygulaması için 2009 yılı Büyükşehir Faaliyet Raporu’nda da “Çukurova Üniversitesi güzergâhının projelerinin yapım işi, açık ihaleye çıkarılmıştır...” denilmektedir. Zira; bu II. Etabın -vagonları hazır olmasına karşın- yapımının sözünü dahi eden halen yok” dedi.

Durak, “Ayrıca, metronun güzergahında olması gereken ve toplu ulaşımı gerektiren otogar, adalet sarayı, hastane gibi tesisler bugün rastgele yerlere yapılmaktadır” Diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Örneğin; halen yapımı devam eden ve on binlerce ziyaretçisi olacak adalet sarayı, sağlık kompleksi, bazı AVM’ler muhtemelen bir siyasinin şehri ziyaretleri sırasında, valinin gösterdiği kamu arsalarına yapılmaktadır. Oysa, bu tesisler yapılırken metro’nun halka sağlayacağı ulaşım rahatlığı yanında, şehir trafiği ayrıca rahatlayacak ve metro gelirlerinin artması da sağlanacak idi. Böylece bir taşla üç kuş vurulacaktı.”

“METRO PROJESİ SELAHATTİN ÇOLAK ZAMANINDA HAZIRLANDI”

Bu projenin tasarımı Adana Belediye Eski Başkanı Selahattin Çolak zamanında hazırlandığını kaydeden Durak, kitabında, “Proje Çifte Minare’ye kadardı. Başkanlığım döneminde Çifte Minare’den Güneye indirilerek, Güney Seyhan ve Güney Yüreğir’in de yararlanması sağlanmıştır. Kamulaştırmadan kaynaklanan süre uzaması bir yana, belediyemize önemli ölçüde maliyet artışı getirmiştir. Kuşku yok ki, ulaşımda ve gelir düzeyinde şehrin en problemli yeri olan Güneye inmeyen bir metronun, Adana için katkısı yetersiz olacaktı. Ne acıdır ki; Seyhan İlçesinin Güney Mahallelerinin çocuğu olan dönemin Milletvekili Tuncay Karaytuğ ile İlçe Belediye Başkanı A. Cevdet Yağ, bir tartışma programında metronun Güneye inmesine şiddetle karşı çıkmışlardı. Ben de kendilerine “Sizin bölgenize hizmetin gelmesine nasıl karşı çıkarsınız?” diyerek tepki göstermiştim. Kaldı ki, metro güzergahı açılırken kamulaştırmayı da geniş tutarak Güneydeki mahallelere bir de bulvar kazandırmıştım. Bunun nedeni de Güney’e hizmet gelmiyor diyerek hemşerilerini banak karşı tahrik etmekti. Hemen söylemem gerekir ki, bu projemiz aslında “Tam kontrollü” raylı sistemdir. Şehir trafiğinden bağımsız olup, tramvayla karıştırılmaması gerekir. Bu farkı dahi idrak edemeyen bazı çokbilmişler (!) proje değişikliğinden doğan ek krediyi engellemekle kalmamış, “iş yarıda bırakıldı” diye siyasi malzeme de yapmışlardır. Hatta günümüzde de aklı ermeyen bir sürü zevat “metro zarar ediyor” diyerek sistemin aleyhinde söz edebilmektedirler. Niye etmesin ki?  Bir ağacın gövdesi olur, meyve dalları olmazsa meyve alınabilir mi?  Kaldı ki; benim dönemimde 125 personelle ana arter işletmesi dahi kar ediyordu. Ama, şimdi siyasi nedenlerle 125 personeli 800’e çıkarırsanız elbette zarar edecektir” diye yazdı.                       

“ADANA MİLLETVEKİLİ DAHİ KREDİ AKIŞINI ENGELLEMİŞ”

İstanbul, Ankara, İzmir metrolarının borçlarını ve inşaatlarının sorumluluğunu üstlenen Hükümetin 2011 Genel Seçimleri’nde Adana için verdiği sözün halen arkasında durmadığını da söyleyen Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aytaç Durak, şunları belirtti:

“Basınımızın ve meslek kuruluşlarının bu konuda gündem oluşturmamalarına anlam vermek mümkün değil. 14,5 km’lik ana gövde tamamlandı. 5 yıldır metro sahipsiz kaldı.  Ağacın gövdesi var; dalları olmazsa meyve olur mu? Bazılarının benzer sandığı Konya, Eskişehir, Kayseri, Gaziantep’teki raylı sistem aslında tramvay olup, işleyişi şehir trafiği ile hemzemin ve ışıklı trafik kurallarına bağlıdır. Metromuz ise kent trafiğinden bağımsız, tam kontrollüdür. Anlatılan projelerin hiçbirinde devlet katkısı olmamasına karşın Hükümet, İstanbul, Ankara, İzmir metrolarının uzantılarını yapımını üstlendiği gibi, mevcut borçlarını da devralmıştır.”

“İSTEYİP DE YAPAMADIKLARIM”

Kitabında isteyip de yapamadıklarını açıklayan Durak, “Metro istasyonu, Devlet Demir Yolları ve Kuzey-Güney ulaşım yolları Yeni Valilik önünden geçtiğinden ABD’de olduğu gibi “devlet kompleksi” olarak Valilik çevresinde Yeni Adliye binası olsun istemiştim diğer kamu binaları gibi. Ancak, yeni adliye binası dahil, hastane gibi toplumu ilgilendiren devlet tesisleri maalesef metro güzergahıyla ilgili olmayan yerlere yapıldı" ifadelerinde bulundu.

261 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231