Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam1054
Toplam Ziyaret1687563

Hasan Çulhaoğlu vefat etti

MHP’nin ilk kurucularından rahmetli Alparslan Türkeş’in arkadaşı Hasan Çulhaoğlu vefat etti

     


Merhum Çulhaoğlu, başta Karaisalı Gazetesi olmak üzere birçok yerel ve ulusal gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştı.
21. Dönem MHP Adana Milletvekilli M. Metanet Çulhaoğlu’nun da babası olan Hasan Çulhaoğlu, Perşembe günü  Baraj Yolundaki evinden alınıp ikindi namazından sonra Kabasakal Mezarlığı’na defnedilecek.

HASAN ÇULHAOĞLU KİMDİR?

Başbuğ Alparslan Türkeş’in  “TOROS BEYİ” olarak hitap ettiği yakın çalışma arkadaşlarından Hasan ÇULHAOĞLU, Adana’nın Karaisalı ilçesinde 1926 yılında doğdu. 1934 yılında ilkokula kayıt yaptırdı. Aynı yıllarda köyde bulunan hocalardan din ve Kuran-ı Kerim dersi aldı. 1939 yılında Adana Tepebağ Ortaokulu’na, 1942 yılında Adana Ticaret Lisesi’ne kayıt oldu. Lise yıllarında başta Bayrak Şairi Arif Nihat Asya olmak üzere birçok edebiyat ve siyaset adamı ile sohbet edip, birçok konuda yazılan eserleri okuyarak edebiyat ve siyasete ilgi gösterdi.  

1945 yılında İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nun maliye bölümüne kayıt oldu. 1949 yılında ise bu okulu bitirerek Adana’da iş hayatına başladı. Erzincan Dokuzuncu Kolordu Levazım Bölüğü’nde askerlik yaparak Teğmen olarak terhis oldu. Ceyhan’da Çırçır ve Prese fabrikasında müdür olarak bir süre görev yaptı. 1953 yılından itibaren Adana merkezde Mali Müşavir olarak kendi işini kurdu.

1958 yılında ilk kitabı olan “HERKESİN KİTABI” adlı eseri yayınladı.

27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Demokrat Parti’nin yerine kurulan Adalet Partisi’nin  kurucuları arasında yer alarak siyasete girdi. Karaisalı İlçe başkanı olarak dört yıl kadar görev yaptı. 1961 yılı seçimlerinde milletvekili adayı oldu. 1964 yılında Adalet Partisi içinde yaşanan haksızlıklara karşı istifa ederek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne geçti. Bu sırada Alpaslan TÜRKEŞ ve kendisi ile birlikte sürgün edilen subaylarda aynı partiye kaydoldular.

5 Haziran 1965 tarihinde yapılan C.M.K.P. il kongresinde il başkanlığını kabul etmeyerek İl sekreteri olarak görev aldı. 14 Ekim 1965 seçimlerinde Adana’dan ikinci sıra milletvekili adayı oldu. Bir milletvekili seçildi. O da genel merkez tarafından Rıfat Baykal için kullanıldı.

8-9 Şubat 1969 günü yapılan Büyük Adana Kongresi’nde etkili konuşmaları ve onun öncesinde Adana’da yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Genel Merkez İdare Kuruluna seçildi. Divan Kurulu’nda genel muhasip olarak görev aldı. 1979 yılına kadar Genel Merkez İdare Kurulu üyeliği devam etti.  Bu süre içinde Türkiye’nin yarısından fazlasını dolaşarak, konuşmalar yaptı. Parti müfettişi olarak görev aldı. Yaşanan acı olaylar ve anarşi olayları hakkında raporlar hazırlayarak, Alparslan Türkeş ile siyasi çözümler üretmeye çalıştı.

1969 yılında yapılan genel seçimlerde ilk sırayı Alpaslan Türkeş’e vererek, ikinci sıra milletvekili adayı oldu. 1973 ve 1977 yıllarında yine ikinci ve üçüncü sıra Adana milletvekili adayı oldu. Bu seçimlerde Alpaslan Türkeş birinci sıra adayı olarak yine Adana Milletvekili seçildi.  12 Eylül öncesi 2 Ocak 1980 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı. 12 Eylül 1980 İhtilali sırasında birçok konuda suçlandı. 1980 sonrası siyasi hayatı devam etti.   Milliyetçi ve vatansever kişilere destek oldu. 9 Nisan 1985 günü tahliye edilen Alparslan Türkeş’i tahliyesinden hemen sonra ziyaret etti. 23 Ekim 1986 günü Ankara’da Alparslan Türkeş başkanlığında yapılan toplantıya davet edildi. Milliyetçi Çalışma Partisi’nin genel başkanlığına Alparslan Türkeş seçildikten sonra parti çalışmalarına destek verdi. 1993 yılında yapılan MHP Adana İl Kongresi’nde Alparslan Türkeş ile bir araya geldi. 18 Ekim 1994 günü yapılan Türk Devletleri Dostluk ve İşbirliği Kurultayı’na davet edilerek Ekonomi ve Mali Komisyonda görev aldı.  2004 yılında “ AYDINLATICI SOHBETLER” adlı eseri, 2005 yılında ise “KENDİNE GEL” adlı şiir kitabı yayınlandı. Bunun yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde yazı ve makaleleri yayınlandı. 90 yaşında olan Hasan Çulhaoğlu, Adana’da yaşamını sürdürmektedir. (Kaynak:Yusuf Delikoca)

 

1262 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406