Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam860
Toplam Ziyaret1681945

Adana'da İnsansız Gözetleme Kuleleri ile Yangınlara Hızlı Müdahale Ediliyor

Türkiye'de ilk olarak Adana'da kurulan insansız gözetleme kuleleri ile yangınlara hızlı müdahale ediliyor

Türkiye'de ilk olarak Adana'da kurulan insansız gözetleme kuleleri ile yangınlara hızlı müdahale ediliyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) hayata geçirdiği insansız yangın gözetleme kuleleri ile ormanları etkin bir şekilde kontrol altına almayı hedefliyor. Bu kuleler ile orman yangınları anında tespit edilip, zaman kaybedilmeden yangınlara müdahalede bulunulacak.

KAÇAK KESİM VE ARAZİ AÇMALAR ÖNLENECEK

Yangınların önlenmesinin yanında kuleler, kaçak kesim ve ormanda arazi açma gibi olaylarında önüne geçilecek. Türkiye genelinde 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor.

Yaz mevsiminin başladığı bugünlerde sıcaklığın artması ve havadaki nispi nem oranının düşmesi, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgemizde orman yangınlarının çıkmasına elverişli bir ortam oluşturmakta. Bugüne kadar yangın gözetleme; bulunduğu yerden ormanlık alanın tümünü görebilen, hakim tepeler üzerinde kurulmuş, iyi görüş alanına sahip, sabit gözetleme kuleleri ve gezici ekipler tarafından yapılıyordu. Artık Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi (OYEUS) yani mobese kameralarla ormanlar 24 saat gözetleniyor.

Kuleler hakkında bilgi veren Adana Orman Bölge Müdürlüğü Yangın ile Mücadele Şube Müdürü Nezir Şahbazoğulları, şunları kaydetti: "Türkiye'de ilk olarak Adana'da kurulan sistem sayesinde yangınlara hızlı ve yerinde müdahale ediyoruz. Orman yangınlarının söndürülmesinde öncelik orman yangınının görülmesi ve yerinin tespit edilmesidir. Adana Bölge olarak toplamda 45 adet yangın gözetleme kulesi var. Bunların 6 adedi insansız gözetleme kulesi. 2016 yılında buna 2 adet daha eklenecek. Ayrıca 1 adet İHA kullanıyoruz. İHA ile havadan takip ettiğimiz yangınlarda müdahale yönü, yayılma alanı gibi bir çok işlevde kullanılıyoruz."

Enerjisini kullanılan rüzgar jeneratörü ve yeni teknoloji güneş enerji paneli ile kendi üreten kulelerde 4 adet IP kamera bulunuyor ve 4.5G GSM aktarıcı ile görüntüler aktarılıyor. Kule de ayrıca bir güvenlik kamerası ile nem, sıcaklık ve rüzgar hızını da ölçen bir meteoroloji istasyonu var.

446 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398