Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam647
Toplam Ziyaret1687156

Osmanlı döneminde çiçek sanatı üzerine yazılmış olan ilk on eserden biri olarak kabul Adanalı Udmi Efendi’nin “Şüküfename” adlı eseri Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi 142 yıl sonra tarafından yeniden yayınlandı

  Osmanlı döneminde çiçek sanatı üzerine yazılmış olan ilk on eserden biri olarak kabul Adanalı Udmi Efendi’nin “Şüküfename” adlı eseri Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi 142 yıl sonra tarafından yeniden yayınlandı.

  İlk defa 1873 yılında Adana Vilayet Matbaası’nda yayınlanan eser, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat tarafından günümüz Türkçesi’ne yeniden çevrildi. İçerisinde çiçek üzerine yazılmış şiirlerin ve özlü sözlerin yanında ilk defa bir çiçek bulmacası da bulunan eseri Udmi Efendi,  Adana Valiliği Yazı İşleri Müdürlüğü ve Adana’nın ilk ve yerel gazetesi olan “Seyhan” gazetesinin yazarlığını ve yazı işleri müdürlüğünü de yaptığı yıllarda hazırlandı.

  SÖZLÜ:  “BEREKETLİ TOPRAKLARDA YETİŞEN NESİLLER, GELECEK KUŞAKLARA ÖNEMLİ ESERLER BIRAKMIŞTIR”

  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,  Şüküfename adlı eserin önsözünde Udmi Efendi’yi rahmet ve saygıyla anarken şu ifadelere yer verdi:

  “Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan güzel şehrimiz Adana, tarihin her döneminde önemli bir noktada olmuştur. Geçmişten günümüze Çukurova’ya bereket katan Seyhan ve Ceyhan nehirleri, bu topraklara hayat katmıştır. İşte bu bereketli topraklarda yetişen nesiller ise gelecek nesillere çok önemli eserler bırakmıştır. Admi Efendi ve yazdığı eseri olan Şükufename adlı eseri de bunlardan biridir. Uzun yıllar önce unutulup gitmiş, bu değerli şahsiyeti ve eserini ortaya çıkarmak bizler için önemli bir adımdır. Osmanlı’nın son döneminde Adana’da yazılmış ve vilayet matbaasında yayınlanmış olan bu eserin Osmanlı ve Türk tarihi açısından önem arz ediyor olması da başka bir anlam yüklemektedir.  Bu yüzden bu eser muhakkak tanıtılmalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. Türk edebiyatının ve Adanalıların bu gibi eserlere ihtiyacı vardır. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak bu eseri yayınlarken, gerçekten büyük bir hizmete adım atmış olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. Unutulmamalıdır ki, gelecek nesiller bu eserleri okuyarak, memleketimize hizmet eden ve çok önemli eserleri bırakan Admi Efendi gibi şahsiyetleri tanıyarak geçmiş ile bağlarını da koparmayacaktır.

  YUSUF DELİKOCA, “UDMİ EFENDİ UNUTULMAYACAK”

  Kültür Dairesi Şube Müdürü Yusuf Delikoca, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:  

  “Adana’da Valisi Mahmut Nedim Paşa döneminde 1873 tarihinde yayınlanan ilk eserlerinden olan Şükûfename adlı eserin sahibi olan Udmi Efendi ile ilgili araştırma çalışmalarının sonuna gelinerek bu kitabı yayınlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Tarih Araştırmacısı ve Udmi Efendi’nin torunu Mehmet Ekrem AKÇAL ile tanışmamızla başlayan çalışmalarımız sonunda çok önemli bir eseri Adanalılara ve Türk edebiyatına kazandırdık. Bu kitabın yayınlanması ile Adanamız için hem tarih anlamında hem de Osmanlı dönemi eserleri arasında içinde çiçek üzerine yazılmış şiirlerin ve manzumelerin bulunduğu önemli bir kaynak kazanmış oldu. Bunun yanında edebiyat açısından da Udmi Efendi gibi bir şahsiyet artık unutulmayacaktır.”

  TORUNU AKÇAL, “HÜSEYİN SÖZLÜ’YE SONSUZ TEŞEKKÜRLER”

  “142 yıl önce yayınlanmış olan bu eseri yeniden yayınlamak gerçekten Adana tarihine büyük bir not düşmektir” diyen Udmi Efendi’nin torunu Mehmet Ekrem Akçal, eserin yayınlanmasından dolayı yaşadığı mutluluğu şu sözlerle ifade etti:

  “Artık Udmi Efendi de unutulmayacak, Orhan Kemal, Yaşar Kemal gibi şahsiyetlerle birlikte Adanamız bu yazar ve şairi de hatırlayacak ve eseri yaşacak. Hüseyin Sözlü’ye çok teşekkürler.”



445 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382