Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam98
Toplam Ziyaret1681183

Kaçak sigara ile mücadele için yapılan yasal düzenlemeler ve yurt genelinde denetimlerin artırılması Adana’da kaçak sigara oranının düşmesini sağladı

Şehir genelinde 2014 yılında yüzde 33,6’ya kadar çıkan kaçak sigara oranı, yüzde 25,1’e geriledi. Fakat bu oran maalesef Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Her yıl milyarlarca lira vergi kaybına neden olan, esnafı iflasın eşiğine getiren, organize suç örgütlerine kaynak yaratan kaçak sigara, kaynağının ve muhteviyatının belirsizliğiyle tüketicilerin de sağlığını tehdit ediyor.

Türkiye’nin önemli sorunlarından biri haline gelen kaçak ve sahte ürün ticaretiyle mücadele için yapılan mevzuat değişiklikleri ve kararlı denetimler, 2015 yılında olumlu sonuçlar verdi. Türkiye genelinde 2014 yılında yüzde 20 seviyelerine ulaşan kaçak sigara ticareti, 2015 yılında yüzde 11,7’ye kadar inerek, son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kaçak sigarayla mücadele, Adana’da da etkili oldu. Adana’da kaçak sigara oranı geçen yıl yüzde 33,6 iken bu yıl yüzde 25,1’e geriledi. 2014 yılında şehir genelinde 6 milyon 803 bin 875 paket kaçak sigara yakalandı. Kaçak ürünler toplum sağlığını da olumsuz etkiliyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin yaptırdığı "Hileli Gıdalar" araştırmasında kaçak sigaralarda kullanılan tütünün içine tahta tozu katıldığı ortaya çıktı.

Kaçak sigara ticaretindeki bu azalmada, ‘kaçakçılara verilen hapis cezalarının artırılması’, ‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Alo 136 Kaçak İhbar Hattı’nın daha aktif hale getirilmesi’, ‘kaçak ürün yakalatanlara para ödülü verilmesi’ ile ‘gümrük kapıları ve ülke genelindeki kontrol ve denetimlerin artırılması’ etkili oldu. Gümrüklerdeki tütün mamulleri yakalamaları yüzde 200 artarak, 2014 itibarıyla 6 milyon 700 bin pakete ulaştı.

Karanlıklarla dolu kaçak sigaradan uzak durun!

Türkiye’nin her yıl 6 milyar lira vergi geliri kaybetmesine neden olan kaçak sigara pazarı, esnafın gelirine en büyük darbeyi vuruyor. Birçok esnaf ekonomik darboğaza girerek, iflas tehlikesi yaşıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon esnafı temsil eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, bu konudaki toplumsal bilincin artmasına katkı sağlamak için ‘Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ kampanyası yürütüyor. Eylül ayında kampanyanın ikinci ayağını başlatan TESK, Türkiye genelindeki 140 bin satış noktasına dağıttığı poster ve broşürlerle tüketicileri kaçak ürüne karşı uyarıyor. TESK, vatandaşlara ‘geçmişi karanlık, içeriği belirsiz ve geliriyle terör örgütlerine destek olan kaçak sigaradan uzak durulması’ çağrısında bulunuyor. Kampanyanın bir de web sitesi var: www.bilmedigingerceklervar.org



332 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398