Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam281
Toplam Ziyaret1667923

Büyükşehir, “Son yılların yağış rekoru kırıldı ve metrekareye 137 kilogram yağış düştü” derken TMMOB’a bağlı odalar ise Büyükşehir’i sorumlu tuttular

 

 

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Şahin, Adana’da bugün yağan yağmurun afet boyutunda olduğunu, özellikle Seyhan ve kent merkezine metrekareye 137 kilogram yağış düştüğünü, bunun onlarca yılda düşen en yüksek yağmur miktarı olduğunu söyledi.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi’nde kriz masası oluşturulduğunu ve yaşanan afet nedeniyle kentin bir çok noktasında vatandaşların zor durumda kaldığını ancak Adana Büyükşehir Belediyesine bağlı, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) itfaiye ve CANKUR ekiplerinin, eldeki bütün olanakları kullanarak Adanalıların şikâyetlerine ve yardım çağrılarına cevap verdiğini belirten Mehmet Şahin, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, vatandaşın mağduriyetini azaltmak için bütün imkânlarını seferber ettiğini kaydetti.

 

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kentin altyapı eksiklerini tamamlamak amacıyla büyük bir gayretle çalıştığını, çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini, birçok projenin de planlamasını yaptığını açıklayan Şahin, “Adana’da bugün yağan yağmur normal miktarın çok üzerinde gerçekleşmiştir. Bir yıl boyunca düşen yağışın dörtte biri kadar yağmur birkaç saat içerisinde alınmıştır. Yağmurla birlikte şiddetli rüzgarın da etkisini göstermesi, zararın boyutlarını artırmıştır. Dolayısıyla bugün yağıştan öte bir afet yaşanmıştır. Belediyemiz bütün birimleriyle teyakkuz halindedir ve hemşerilerimizin sorunlarını en aza indirmek için özveriyle çaba göstermektedir” dedi. 

 “VİZYONSUZ YÖNETİCİLER ADANA’YI MAHVETTİ”

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Çarpık kentleşme, altyapı sistemlerinin yetersiz olması, kentsel politikalardan ziyade rantsal politikaların yerel yönetimler tarafından tercih edilmesi, yaşanan sellerin başlıca nedeni olduğunu söyledi.

 

Adana’da yaşanan su baskınlarının ardından açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Ülke insanlarının kendisini yönetenler tarafından yaşatılanlar konusunda şanssız olduğunu söyledi. 

“VİZYONSUZ YÖNETİCİLERİN PLANSIZLIĞI FELAKETLERİ YAŞATIYOR” 

Seçilen vizyonsuz yöneticilerin, bir gün sonrasını bırakın bir adım ötesini dahi planlayamayanların ülkeyi, şehirleri, ilçeleri yönetmesinden, felaket yaşatılması dışında bir şey beklenemeyeceğini ifade eden Doğan şöyle konuştu;

 “Her yıl sel ve benzeri felaketler ülkemizin birçok ilinde yaşanmaktadır. Artvin’deki sel felaketinin üzerinden daha bir ay geçmemişken, 21 Eylül günü Adana’da da sel felaketi gerçekleşmiştir. Yılın başından beri birçok ilde benzer felaketler meydana gelmiştir. Yapılan ve telafisi mümkün olmayan çevresel tahribatlar, yetersiz altyapı sitemleri yıllardır felaketleri davet eder niteliktedir. Yağış miktarının bahane edilerek üstü örtülmeye çalışılan sel olayları, yetkililerin üstündeki sorumluluğu atmamaktadır. Yaklaşık 2 saat süren yağış ile karşılaşan şehrin alt yapı sistemleri işlevini yitirmiş ve Adana’mızın alt yapı sistemleri yağmur karşısında diz çökmüştür. Sadece bodrum katları değil, birinci katları da su basmıştır. Araçlar yollarda kalmış, bazı noktalarda sele kapılarak sürüklenmiş, altgeçitler göle dönmüştür. İnsanlar araçlarında ve evlerinde sele kapılma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Geçen yıl Haziran ve Eylül aylarında da benzer durumlar tekerrür etmiş, halk kaderine razı bir şekilde, kendi kendine her yıl gerçekleşen selle mücadele etmiştir”

 “EKSİKLİKLERİ ÖRTMEK ADINA ‘NORMALİN DIŞINDA BİR YAĞIŞ MİKTARI GERÇEKLEŞTİ’ İFADELERİNE SIĞINILIYOR” 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Yerel yönetimlerin eksikliklerini örtmek adına her yıl yaşananları; normalin dışında bir yağış miktarı gerçekleşti, küresel ısınma, iklim değişikliği, ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor vb. ifadelerle geçiştirmesinin, halkla dalga geçmekten başka bir şey olmadığını kaydetti. Doğan şöyle devam etti; 

“Şehrimizin hangi bölgede, hangi iklim kuşağında olduğu herkesçe bilinmektedir. Tüm mevsimlerin şehrimize sunacakları da 3 aşağı 5 yukarı her yıl aynıdır. Yağmurun geçen yıl olduğu gibi, ondan önceki yıl olduğu gibi, daha önceki yıllarda da olduğu gibi yağacağı da bilinmektedir. Çarpık kentleşme, altyapı sistemlerinin yetersiz olması, kentsel politikalardan ziyade rantsal politikaların yerel yönetimler tarafından tercih edilmesi, yaşanan sellerin başlıca nedenleridir. Şehirde kişi başına düşen yeşil alan miktarının her geçen gün azalması, büyük bir bölümü beton ve asfaltla kaplı olan şehre düşen yağmurun, toprak tarafından emilemeyip doğrudan akışa geçmesi de, diğer önemli bir nedendir” 

“SORUMLULUĞU OLAN HERKES HESAP VERMELİDİR” 

Çözüm önerilerini de aktaran Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, Şehrin alt yapı sistemlerinin, Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan birleşik kanalizasyon sitemleri şeklinde olduğunu anımsattı.  Atıksuların taşınmasını sağlamakta bile güçlük çeken kanalizasyon sistemlerinin, yağmurun yağmasıyla birlikte iş göremez duruma geldiğini aktaran Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

 

“İlimizde ayrık kanalizasyon sistemleri biran evvel kurulmalı, yağmur suyu projeleri inşa edilmelidir. Doğal drenaj alanları olan akarsu yataklarına müdahaleler önlenmeli, dere ıslahları gerçekleştirilmelidir. Aktif ve aktif olmayan dere yatakları, taşkın saha sınırları belirlenerek haritalara işlenmeli, bu bilgiler imar planları yapılırken göz önünde bulundurulmalı, yapılaşmaya kapatılmalıdır. Belirlenen taşkın saha sınırları içinde kalan alanlarda yapılaşma kesinlikle yasaklanmalıdır. Taşkın saha sınırları içinde kalan konutlar bir an önce kamulaştırılmalı ve bu alanlar yeşil kuşak olarak yeniden planlanmalıdır.  Ağaçlandırma ve erozyon önleme çalışmalarına öncelik verilmelidir. Yerel yönetimler rantsal projelerden vazgeçip, ekolojik temele dayanan kentsel projelerden yana olmalıdır.  Bu şehir yıllarca kötü yöneticilerin elinde bir oyuncak gibi çevrilmiş ve o yılları kaybetmiştir. Bunda sorumluluğu olan herkes halka hesap vermelidir. Şehir kimsenin babasının malı değil; işçisi, memuru, öğrencisi, esnafı ile yaşayan halkındır”

 

İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, belediye başkanlarını acilen göreve çağırdı

“SU BASKINLARI SADECE YAĞMURA BAĞLANAMAZ”

“KENTİN ALTYAPISI YAĞMURU KALDIRACAK KAPASİTEDE DEĞİL”

İMO’DAN KALICI ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İMO, GÖREVE HAZIR!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, hayatı felç eden Adana’daki yağmurun şehri teslim aldığını bildirdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Biçer, her şiddetli yağmurda yaşanan manzaranın tekrarlandığını ve Adanalıların 22 Eylül Pazartesi günü yine çileli günlerinden birini yaşadığını vurguladı. 
İMO Adana Şubesi olarak, her yağış sonrası Adana’nın sular altında kaldığını, hayatın felç olduğunu, sorunların çözümü için katkı sunmaya hazır olduklarını her fırsatta vurguladıklarını belirten Biçer, “Şurası muhakkak ki, biteviye tekrarlanan, çözüme ulaşmayan bu tablo karşısında artık vatandaşın tahammülü tükendi, kalıcı çözüm istiyor” dedi.

İMO’nun bundan sonra da üzerine düşen görevi yapmaya devam edeceğini ifade eden Biçer, “Haklılığımızın ortaya çıkması bizi memnun etmiyor elbette. Biz yaşadığımız şehirde tekrarlanan,  bir türlü çözüme ulaşmayan bu ve benzeri sorunların ortadan kalkmasını istiyoruz. Amacımız eleştirmekle, sorunu ortaya koymakla yetinmek değil. Adana’nın yıllara dayalı sorunlarının olduğunu biliyoruz ve bir çırpıda her türlü sorunun çözülmesini beklemiyoruz.  Ancak sorunların çözümüne doğru atılan adımların varlığını; planlı, teknik tüm bileşenlerle organize bir çalışma yürütüldüğünü görmek istiyoruz” diye konuştu.

YAĞMURLU KIŞ GÜNLERİNE DİKKATİ ÇEKTİ!
“Ev  ve işyerlerini su basması, yolların çökmesi, alt geçitlerin sularla dolması, alt geçitlerde ve yollarda arabaların mahsur kalması, sadece yağış miktarının fazlalığına bağlanamaz” diyen Biçer, şu görüşlere yer verdi:
“Bu yöndeki açıklamalar gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Suyun temel kanunu vardır, suya engel olamayız, ona yol göstermek zorundayız. Her yağışta benzer tablonun ortaya çıkması yaşadığımız şehrin yağmuru kaldırabilecek bir altyapıya sahip olmadığının göstergesi,  altyapı konusundaki yetersizliğin kanıtı. Zira bu sorun her yağmur sonrası gün yüzüne çıkıyor. Yağmur sonrası lokal çözümler yerine şehrin tamamını kapsayan, sorunun tekrarlanmasını engelleyen çözümlere ihtiyaç vardır. Gereken teknik önlemler zamanında alınamazsa şiddetli yağmurlar afete dönüşür, hayat felç olur. Önümüzde uzun kış günleri var. Eylül ayında yağan yağmur nedeniyle Adana çekilmez hale geldiyse yağmurlu kış günlerinde olası aşırı yağışın neden olacağı zararları düşünmek bile istemiyoruz.

Adana Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanları derhal bir araya gelmeli ve gün geçirmeden çalışmalara başlamalıdır. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin işbirliği ile tüm yerleşim alanlarında su, kanalizasyon, çöp, yağmur suyu, atık su arıtma tesisleri fizibilite ve master plan çalışmaları bir an önce yapılmalıdır.

“GÖREVE HAZIRIZ”
Altyapı tesisleri, uzun yıllara hizmet vereceğinden planlanmasının doğru yapılması, bakım ve idame ettirilmelerinin sağlanması gerekli ve önemlidir. Şüphesiz ki AYKOME’nin daha sağlıklı, daha planlı ve yaptırım uygulayarak çalışması gerekmektedir.  Doğalgaz, su, kanalizasyon ve internet altyapı yerleştirmelerinin plansızlığı tüm şehrin önemli ortak sorunlarından biridir.  Sürekli kazılan yollar hem trafik keşmekeşi yaratmakta hem de yolların kalitesini iyice bozmaktadır. Yağmurla birlikte yollarda meydana gelen tahribatın en önemli müsebbiplerinden biri bu çalışmalardır. Ortaya çıkan bu sonuçlar bize, tüm çalışmaların mutlaka planlı olması gerektiğini işaret etmektedir. Yaşadığımız şehrin ihtiyacı olan planlı, teknik, sağlıklı ve işin uzmanlarınca yönlendirilecek çalışmaları bir an önce başlatmamız gerekmektedir.”

TMMOB’ye bağlı ilgili oda başkanlarının soruna kökten çözüm üretilmesi adına üzerine düşeni yapacağını yineleyen Biçer, bilimsel veriler ışığında Adana’da altyapı sorunun giderilmesi için göreve hazır olduklarını sözlerine ekledi.

 



418 kez okundu

Yorumlar

     22/09/2015 16:22

Adanaya denizi getrdik diye Sözlü ve Aslan ikilisi artık bir halay ya da üç ayak gösterisi yapar diye bekliyorum.
Misafir - Merkezden

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339