Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam232
Toplam Ziyaret1679351

Fiyatları geçen yıla göre 40 kuruş artarak 1 lira 40 kuruşa yükselen bibere vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, biber salçasının ise bu yıl kilosunun 20 lira civarında satılması bekleniyor

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, ev salçası yapımında kullanılan Karaisalı kırmızı biberinin hasat ve pazar satışları başladı. Fiyatları geçen yıla göre 40 kuruş artarak 1 lira 40 kuruşa yükselen bibere vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, biber salçasının ise bu yıl kilosunun 20 lira civarında satılması bekleniyor.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Fatih Mahallesi'nde bulunan Kıyıboyu Caddesi'ne kurulan Biber Pazarı'nda, geçen yıl kilosu 1 liraya satılan Karaisalı salçalık kırmızı biberin ilk günlerdeki fiyatı 1 lira 40 kuruşa ulaşması tüketicilerin tepkisine yol açarken, baharatlar arasında ayrı bir yeri olan pul biberlik kırmızı küçük acı biber ise kilosu 3 liraya satıldı. Özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği pazarda alışveriş yapan vatandaşlar, fiyatların yüksekliğinden şikayetçi oldu.

Biber satıcıları ise, "Geçen yıl 1 kilogram salçanın fiyatı 15 liraydı. Bu yıl 20 lira oldu. 140 liraya sattığımız 100 kilo biberden yaklaşık 25 kilo salça çıkıyor. Biber fiyatlarına büyük etkisi olan mazot ve gübre fiyatlarının artışına bakılırsa, biber fiyatları düşük bile sayılır" dedi.

FİYATLARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR
Çukurova Bölgesi'nde başlayan salça yapım sezonu, Ekim ayına kadar sürecek. İleriki günlerde, piyasaya daha fazla biber sürüleceği için fiyatların düşmesi bekleniyor.
Hava ve toprak özelliklerinin yanı sıra çok uzun yıllardır denenmiş türlerin tarımının yapdığı Karaisalı ilçesinde üretilen biberler, bölge halkı tarafından evlerde kendi ihtiyaçları için salçaya dönüştürülürken, güneşte kurutulduğu için sanayi ürünü salçalara göre büyük ilgi görüyor. Ev salçaları kentteki geleneksel şarkuterilerde ve internet üzerinden satışa sunuluyor.
İlçede 4 yeni çeşidin yaygınlaşması ile yıllık üretimin 30 bin tonu geçeceği tahmin ediliyor.



398 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.304532.4339
Euro34.423434.5613