Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam994
Toplam Ziyaret1669380

Nesli tehdit altında olan hasta Kızıl Akbaba'nın bakım ve tedavisi yapılıyor

Çobandede Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin yeni misafiri, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kızıl Akbaba. 
Adana ili Karaisalı İlçesi Merkez Boztahta Mahallesi mesire alanında hasta şekilde bulunan ve DKMP Karaisalı Şefliği tarafından, Çobandede Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne teslim edilen Kızıl Akbaba, gerekli kontrolleri yapılarak tedavi altına alındı. Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı, 2007 yılında İsrail'de doğduğu ve ilk tescilinin bu ülkede yapıldığı, ayağındaki halkadan öğrenilen Kızıl Akbaba'nın, 2012'de yeniden İsrail'de görüldüğünü belirterek, bu ülkedeki bilim insanlarıyla temas halinde olduklarını açıkladı. 
Op. Dr. Fatih Karayandı, Kızıl Akbaba türüyle ilgili şu bilgileri verdi: "Kızıl Akbabaların başları kel, kursakları büyüktür. Yürümeye ve leşleri tutup kaldırmaya uyum sağlamış olan ayakları iri ama güçsüz, tırnaklarıysa yassıdır. Gagaları genellikle eti ve deriyi koparabilecek kadar güçlü ve kalındır. Yaşam alanı Asya, Hindistan ve Nepal'dir. Akbaba nüfusunun son yıllarda hızlı bir yok oluşa sürüklendiği bildirilmektedir. Rehabilitasyon Merkezimizde tedavisi ve bakımı yapılan akbabanın, İsrail ve Fransız kuş bilimcileri tarafından haikalanarak kayıt altına alındığı tespit edilmiştir. 
Akbabaların besin seçme alışkanlığı olmadığından; leş, çöp, ara sırada canlı hayvanları, bazı türlerin ise kaplumbağa ve kuzu gibi savunmasız hayvanları yedikleri bildirilmektedir. 
Türkiye'nin her bölgesinde, dağlık yörelerde görülse de batı bölgelerinde daha az sayıda bulunduğu bildirilmektedir. Çıplak gibi görünen beyaz renkli başıyla, boynu küçük tüylerle kaplı olan Kızıl Akbaba'nın kabarık tüylerden oluşan beyaz bir yakası vardır. 
Çoğunlukla kayalık bölgelerde yaşar ve yuvasını kayalıklara yapar." 

639 kez okundu

Yorumlar

yerli yerine oturmuş yorum.     20/03/2015 11:42

aladağlı abimiz siz avcımısınız hedefi gözü kapalı dksandan vuruyorsunuz.Yıllardır yrum kurum hiç böyle yorumun cuk diye yerine oturduğunu görmedim malesef..
Misafir - merkez boztahtalı seçmeni

     20/03/2015 09:21

Sayın Saadettin başkan Aladağ belediye başkanına mecliste bağırıyordunuz neden dozerlerde ALadağ belediyesi yazıyor Büyükşehir logolarını sökmüşsün hizmeti sen mi yapıyorsun diye?Peki ilçedeki ekmek büfelerinde neden Karaisalı belediyesi yazıyor?ekmeği siz mi üretiyorsunuz da haherimiz yok?
Misafir - Aladağlı

     20/03/2015 08:48

Murtçu güzel yakışıklı kardşeim.7 Hazirana az kaldı be gülüm sabret biraz.Boyunuzun posunuzun ölçüsünü fazlası ile alacaksınız.7 Haziran akşamı en çok Kılıçdaroğlu ile Bahçelinin yüzünü görmek isterim.Emin olun ki ilk 3 gün dışarı çıkmayacaklar istifa ettik diyecekler sonra 5.gün ise başarılıyız ne istifası yola devam dyecekler.Varmısın dedeosmanda bir yayla evim var onun üzerine iddiaya girer misin?MHP %13-15 arası CHP ise %24-26 arası oy alacak.Yüreğin yetiyor mu?
Misafir - Gerçek AKP li

     19/03/2015 21:42

AK SEÇMEN AKLARIN NESLİ TÜKENMEKTEYMİŞ KORUMA ALTINA ALMIŞLAR SİZEDE SIRA GELDİ :)
Misafir - MURTCU

BENDE GARİPSEDİM     19/03/2015 21:21

ÜNALLA HASAN KÖYLÜDE İSRAİL KÖKENLİ AK BABAYI DÜŞÜRDÜ HÜKÜMETİMİZ DİYE RESİM ÇEKTİRMEMİŞ BENDE GARİPSEDİM
Misafir - KURT SEÇMEN

hayret     19/03/2015 15:46

ak baba ile resim olurmu ak seçmen gardaş
Misafir - hayret

GARİPSEDİM.     19/03/2015 10:55

HAYRET SADETTİN ASLAN O AKBABA İLE RESİM ÇEKTİRMEMİŞ.GARİPSEDİM.
Misafir - AK SEÇMEN

AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173