Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam367
Toplam Ziyaret1685800

DAD'IN HARİTASI İHTİMALLERE GÖRE HAZIRLANMIŞ. ADANA, SANAYİ GELİŞSİN DİYE 2'İNCİ BÖLGEDE GÖSTERİLMİŞ. KARAİSALI İSE 3. BÖLGEDE GÖRLÜYOR



Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığımda geçmiş yıllarda görev yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Uğur Kuran, yürürlükte 

olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nda Adana'nın bilinçli olarak 2'nci derece deprem bölgesinde gösterildiğini iddia etti 'Sanayi gelişmez* gerekçesiyle deprem bölgesi değiştirilir mi? 


Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından 1996 yılında hazırlanan ve halen yürürlükte olan "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritasında Vinci derece deprem bölgesindeki Adana'nın "endüstri gelişsin" denilerek "bilinçli" olarak ikinci derece deprem bölgesi olarak çizildiği öne sürüldü. 

Adana'nın deprem bölgeleri haritası fotoğrafı len ve beklenen en yüksek şiddet değerlerine göre deterministik esasa dayanan önceki haritalardan farklı olarak olasılık hesabına göre hazırlandı. 

ADANA'NIN İLÇELERE GÖRE DEPREM BÖLGELERİ
Haritada Adana kent merkezine 2'inci derece deprem bölgesi olarak yer verilirken, Yumurtalık 1 'inci, Seyhan, Yüreğir, Karataş ve Ceyhan ilçeleri 2'nci, Aladağ,

OLASILIK HESABINA GÖRE HAZIRLANMIŞ
23.12.1972 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, 1996 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü (AFAD) Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığı (DAD) tarafından yeniden düzenlendi. Harita 18.04.1996 tarih ve 96/8109 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdi. 

DAD'ın resmi internet sitesindeki bilgilere göre yeni harita; İmamoğlu, Karaisalı, Kozan ve Pozantı ilçeleri 3'üncü, Feke, Tufanbeyli ve Saimbeyli ilçeleri de 4'üncü derece deprem bölgesi olarak gösterildi. 

İLÇEDE FARKLI BELDELERİNDE FARKLI RİSK
Ayrıca 3'üncü derece deprem bölgesinde gösterilen Kozan ilçesinin Gazi ve Hacıbeyli beldeleri 2'inci, 2'inci derece deprem bölgesi olarak gösterilen Seyhan'ın Küçükdikili beldesi 3'üncü, 1 'inci derece deprem bölgesi olarak gösterilen Yumurtalık'ın Kaldırım, Yeşilköy ve Zeytinbeyli beldeleri 2'inci derece deprem bölgesi olarak haritada yer alıyor. 

AYNI HATA İSTANBUL İÇİN DE YAPILDI
Sosyal paylaşım sitesindeki hesabından çarpıcı iddialarda bulunan Jeofizik Yüksek Mühendisi Uğur Kuran, 1996 yılında hazırlanan "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası"sında birinci derece deprem bölgesinde olması gereken Adana'nın, bilinçli olarak 'endüstri gelişsin" denilerek ikinci derece deprem bölgesi olarak gösterildiğini öne sürdü. Aynı hatanın yıllar önce İstanbul için de yapıldığını belirten Kuran, 1999 depreminde onbinlerce kişi hayatını kaybettikten sonra Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığımın bu hatayı düzeltmek zorunda kaldığını kaydetti. 

DEPREM RİSKİ BİLEREK GÖZARDI EDİLİYOR
Jeofizik Yüksek Mühendisi Kuran, "O dönemde Adana ve yöresi için gerçek dışı kontürler yerleştirilmişti. Yani Vinci derecede deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan bölgeler endüstri gelişsin diye bilerek 2'nci derecede deprem bölgesi olarak çizilmişti. Aynı hata yıllar önce İstanbul için de yapılmıştı. Prof. Dr. Semih Tezcan tarafından uluslar arası bir toplantıda sunulan bilimsel tebliğde acımasız bir şekilde eleştiri alınmıştı. Nitekim 1999 yılındaki Marmara depreminin ardından 20 bin kişi hayatını kaybettikten sonra Deprem Araştırma Dairesi'nin aklı başına geldi. 2'nci derece deprem bölgeleri Vinci derece deprem bölgeleri olarak güncellendi. Burada asıl konu haritaları yenilemek değil, İstanbul ve Adana gibi önemli sahaların deprem riskini BİLEREK göz ardı etmektir" dedi.
 

İNSAN HAYATI HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR UCUZ OLMADI
Deprem haritalarının hazırlanması konusunda Kanada'da DAD'ın 1996 tarihli "Deprem Bölgeleri Haritası" fotoğrafı DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI* 7. C £af ildi ritk B Ö rjnen, M.Nuriı Coğrcfi 3 ııjf i Sisiami i ta "Dep Iskan BaSnmtt§:, İPP6 H .Güt* r'in 1997 yi is rtd ct kazır iade ktart, Bölgsiarimn Tncatanmsâ " kSabınc&xn altntnîçti AFBT İŞLERİ GENELMÜDÜRLÜĞÜ DEPREM ARATTIRMA DAİRESİ ANKARA -TÜ RKİ YB doktora yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Semih Tezcan'ın direktifleri doğrultusunda yürürlükteki "Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası"nın güncellenmesi gerektiğini ifade eden Kuran, "İnsan hayatının bu derece ucuzladığı hiçbir ülkede bu tür olaylar görülmemiştir" diyerek durumun vahametini aktardı. 

"ENDÜSTRİ GELİŞSİN" DİYE
Deprem haritasının değiştirilmesinin uzun soluklu bir olay olduğunu vurgulayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Uğur Kuran, daha öncesi Türkiye Deprem Bölgeleri haritasında da Kırşehir ve Ankara dolaylarının 2'nci dereceden emniyetli alanda yer aldığını ancak ortaya çıkan bir çalışmadaki veriler doğrultusunda haritanın güncellenip Orta Anadolu'nun Vinci dereceden bölge olarak düzeltildiğini aktardı. 

Kuran, "2.Dünya Savaşı sırasında Türkiye'ye kaçan bir Yahudi bilim adamı W. Salamon Calvi, 1938 yılındaki Kırşehir depreminin arkasından Maden Tetkik ve Arama (MTA) adına deprem bölgesinde görevlendirilir. Calvi, can kaybı, yaralı insan sayısı, yıkık evlerin veya ağır hasarlı evlerin sayıları gibi verileri de içeren gayet kapsamlı bir rapor hazırlar. Ancak bu eser raflarda herkesin gözünden kaçar ve tozlu raflarda kalır. Calvi'nin başka bir eserini ararken bu raporu buldum ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi'ne sunarak değişikliğin yapılmasını önerdim. Haritada bu değişiklik yapıldı ancak o sırada politik güçlerle iş başına getirilen yeteneksiz bir genel müdür, Adana için Vinci derece kontürünü 'orada sanayi gelişsin' diye 2'nci derece olarak haritaya yerleştirmeyi başardı" diye konuştu. 
BİLEREK YAPILAN TARİHİ BİR HATA
Adana'da meydana gelen depremler ve tarihsel deprem bilgileriyle Prof. Dr. Semih Tezcan'ın hazırladığı raporla, bu durumun çok tarihi bir hata olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Uğur Kuran, DAD'ın tarihsel bilgileri görmezden geldiğini öne sürdü. 

Kuran, "3 Suriyeli profesör ile İngiltere'deki dünyanın en popüler araştırmacılarından Prof. Dr. N.Ambraseys, Yavuz Sultan Selim'in 1513'te Konya ziyareti sırasında Adana ve Malatya şehirlerinin tamamen yerle bir olduğunu görmesiyle ilgili çok değerli tarihsel bilgileri yayınladı. Bu bilgiler de DAD tarafından hala göz ardı edilmektedir" şeklinde konuştu. 

Uğur Kuran, Deprem Bölgeleri Haritasının AFAD ve üniversite işbirliğiyle profesyonel kişiler tarafından titizlikle yapılacak çalışmalardan sonra sağlıklı bir duruma kavuşturulabileceğini sözlerine ekledi. 

1678 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382