Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam244
Toplam Ziyaret1667886

Doruk Gazetesi Sahibi Fatoş Tekbaş yazdı

 

Karaisalı Belediyesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte; Gazetecileri Karaisalı’nın bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış güzelliklerini göstermek için davet etti. Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, Karaisalı’nın gerçek bir doğa güzelliğine sahip olduğunu ve bu değerin artık tanıtılma zamanı geldiğini vurgulayarak gazetecilerden yardım istedi. Bilindiği üzere Karaisalı’da Kapıkaya Kanyonu, Yerköprü ve dünyaca ünlü Varda Köprüsü yer bulunuyor ve Kayıp Atlantis şehri imajı veriyor.

Karaisalı Belediyesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin birlikte düzenlediği Karaisalı tanıtım turuna gazeteci ve aileleri katıldı. Gazeteciler Karaisalı’ya gitmek için Gazeteciler Cemiyeti’nin önünde toplandı ve buradan otobüslere binerek hareket edildi. Bir saat sonra Karaisalı’ya varıldı. Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan; gazetecilere Karaisalı’nın gerçek bir doğa güzelliğine sahip olduğunu ve bu değerin artık tanıtılma zamanı geldiğini vurgulayarak gazetecilerden yardım istedi. Bilindiği üzere Karaisalı’da Kapıkaya Kanyonu, Yerköprü ve dünyaca ünlü Varda Köprüsü yer alıyor.

Karaisalı Belediye gazeteci ve ailelerine kahvaltı verdi. Sonra Karaisalı manzarası arkaya alınarak aile fotoğrafı çekildi. Tekrar otobüslere doluşarak 15 dakika sonra Kapıkaya Kanyonu’na varıldı. Dünyanın en güzel yeri Karaisalı Kapıkaya Kanyonu. Daha önce bilindiği üzere burada yürümek zordu. Kapıkaya Kanyonunu sürekli gündeme getirip yazan DORUK Gazetesi idi. Vali Hüseyin Avni Coş sektörel toplantılarına turizmi ekleyerek bu konuyu ele aldı ve 5 km. Yürüyüş parkurunu yaptırdı.

 

KAPIKAYA KANYONU

Kapıkaya Kanyonu, Akdeniz Bölgesi, Adana ili, Karaisalı İlçesin’dedir.

Kapıkaya Kanyonu, Yenice beldesine 47 km. Adana’ya ise 72 km. Uzaklıkta. 2011 yılında Karaisalı Kaymakamlığı’nca yapılan incelemede geliştirilen projede 5 kilometre yakın parkurla, bilim adamlarının, dağcıların, doğaseverlerin, doğa yürüyüşlerinin ve fotoğraf sanatçılarının ilgisinin çekebileceği muhteşem bir doğa görüntüsüne sahip. Kapıkaya Kanyonun’da levhada Yerköprü’de biten yürüyüş parkurunun 7.250 km. Yazıyordu ve biz bu yolu içimize sindire sindire fotoğraflar çeke çeke, bu güzelliği içimizde hissederek tam üç saatte yürüdük. Çakıt Irmağı aşağıda akarken, güzelim çam ormanlarının arasından süzüldük.

Kanyonun içindeki kayalıkların, ormanın güzelliği, Çakıt Irmağı’nın muhteşemliği dünyanın hemen hemen hiçbir yerinde yok gibi. Burada bir tuvaletin olması şart. İçimden Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’a teşekkür ettim. Bu güzelliği görmeyen gazetecilerede sunan Karaisalı Belediyesi’ne de.

 

YERKÖPRÜ

Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Şelalenin küçük bir elektrik santrali de bulunmaktadır.

Karaisalı’ya uzaklığı 7 Km. olup 10-15 dakikalık bir yoldur. Gülüşlü Köyü sınırları içerisindedir. Çakıt Irmağının bir bölümünden batıp 200-250 metre gibi mesafeden sonar tekrar yüzeye çıkan çıkan Çakıt Irmağı üzerinde görülmeye değer bir güzelliktir Yerköprü. Yerköprü’de halka açık mesire alanı da vardır. Burada fırın, alabalık, et ve tavuk çeşitleri mevcut.

Yerköprü görülmeye değer güzellikte, burada ahşaptan küçükte olsa tesisler konulmuş. Burası yeterince tanıtılsa Karaisalı’da işsizlik sorunu çözülür. Burada ördeklerin suyun içinde raks etmesi doğa güzelliğine güzellik katıyordu.

Ben Osmaniye tv’ye konuştum. Emeği geçenlere teşekkür ettim. Oradan tekrar otobüslere doluşarak 3 km. Uzaklıkta olan Varda Köprü’süne doğru yola düştük.

Dünya sinemasına esin kaynağı olan Almanların yaptığı Vardar Köprüsü’ne geldik. Filmde gördüğümden daha güzeldi. Köprünün üzerine çıktım. Demir raylarının üzerinde poz poz fotoğraflar çekildim.

 

VARDA KÖPRÜSÜ

Varda Köprüsü, Adana ili Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyü'nde bulunan, yöre halkı tarafından "Koca Köprü" diye anılan köprü… Hacıkırı Demiryolu Köprüsü olarak ya da 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak bilinmektedir. Adana'ya uzaklığı karayolu ile Karaisalı üzerinden 64 km'dir. Demir yolu ile Adana İstasyonu'na mesafesi 63 km'dir.

Bu köprü Almanlar tarafından, çelik kafes taş örme tekniği ile yapılmıştır. 6. Bölge sınırları içinde bulunmaktadır. 1912 yılında hizmete açılmıştır. Köprünün yapılış amacı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamaktır.

***

Köprünün üzerinde sıcak çayları yudumlayarak köprünün üzerinde çevremizi izledik. Burası mutlaka tanıtılmalı ve tesisler yapılmalı. Karaisalı ilçesine ekonomik katkı sağlayabilir. Sadece Varda Köprüsü güzellik katmıyordu. Ayrıca doğa güzelliği de mevcuttu.

***

Artık hava serinliyordu. Şansımızdan güzel geçmişti. Tekrar otobüslere doluştuk. Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Arslan bizi yemekte ağırlayacaktı.

Varda Köprüsü’nden geçtikten sonra Karaisalı’nın arkasını dolandık. Bir sürü boş akan sular vardı. Umarım birileri bu suyu değerlendirir. Yeniden Kapıkaya Kanyonun kapısının oradan geçtik. Başkan bize ayran, pilav ve kavurma ikram etti. Havada dondurucu soğuk olmasına rağmen yemek çok güzeldi. Harika bir hafta sonu geçirmiştik.

Bu güzelliğin mutlaka ve mutlaka tanıtılması ve katma değere dönüştürülmesi gerekiyor. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı burayı tanıtmalı. Başkan Aslan’a ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne de buradan teşekkür etmek istiyorum. Adana’nın her yeri muhteşem, sadece farkedilmek isteniyor. Karaisalı bugüne kadar Adana’nın kayıp Atlantis şehirlerinden biri... Artık bu drama son vermek gerekiyor.

 



746 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436