Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam232
Toplam Ziyaret1667874

"ÇGC’NİN KARAİSALI GEZİSİ VE MÜHENDİSLİK HARİKASI VARDA KÖPRÜSÜ"

Ramazan ŞANIVAR

Geçen hafta sonunu meslektaşlarımızla Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ile Karaisalı Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği doğa, spor, fotoğraf çekimi ağırlıklı keyifli bir geziyle geçirdik.

Her gittiğimde ayrı bir haz duyduğum Karaisalı gezisinde, başta Kapıkaya Kanyonu olmak üzere, gürül gürül şelalesiyle Yerköprü ile Almanların 1912 yılında Hacıkırı Köyü’nde hizmete geçirdikleri İstanbul-Bağdat ve Hicaz Demiryolu, mühendislik harikası Varda Köprüsü’nebir kez daha hayran kaldım.

İlçe merkezinde Atatürk Parkı’nda kahvaltı yaptıktan sonra Kapıkaya Kanyonu’na hareket ettik. Burada, tüm gazetecilerin ailece katılımıyla 7 kilometrelik yaklaşık 2,5 saat süren hafif tempolu yürüyüşle, Seyhan’a koşarak akanÇakıt suyunun yanı sıra yabani böcek, kelebek, kuşların sesiyle, kekik ve nane kokuları arasından, murt (hambeles), böğürtlen yiyerek Yerköprü’ye ulaştık.

Burada bir süre dinlendikten sonra her gördüğümde heyecanlandığım Varda Köprüsü’ne hareket ettik. Orada farklı yönlerden fotoğraflar çekerek arşivimizi güçlendirdik. Ayrıca, odun ateşinde çaylarımızı yudumladık. Ancak, ünlüVarda Köprüsü’nün başlangıç ve bitiminde köprünün öyküsünü anlatan tabela olmayışına hayli üzüldüm. Bu çok zor bir iş değil. Kaymakamlık, belediye, ilçe turizm müdürlüğü neden bu ciddi eksikliği fark etmemiş? Köprü kaç yılında kimler tarafından yapılmış? Kaç yılda tamamlanmış? Ne gibi özellikleri var? Ayrıca, köprü yapılırken biri Alman Mühendisi olmak üzere 21işçinin öldüğünü de öğrendim.  Dileğim; en kısa sürede ünlü köprüyü tanıtan tabela yerleştirilmesidir.

Bolahatlı Köyü’nde yemeğin ardından yorgun bir şekilde Adana’ya dönerken, her dönemde milletvekili hatta Ersin Koçak gibi Bakan bile çıkaran cennet Karaisalı’ya neden yatırım yapılmadığını, ormancılık ve hayvancılık dışında gerekli desteği görmediğini düşünerek kahroldum.

Öncelikle, gezinin mimarı ÇGC Başkanı Dostum Cafer Esendemir ile yönetim kurulu üyelerini kutluyorum. Karaisalı Belediye Başkanı Ziraat Mühendisi Saadettin Aslan’ın ilçede cenaze olmasına rağmen sürekli yanımızda bulunması, ilçenin gelişmesinin “Trekking, Doğa, Yayla ve Dağ Turizmi”nden geçtiğinin bilincinde gösterdiği performanstan dolayı kutluyoruz.

İlçenin turizm değerlerini tanıtmak için özveride bulunan Belediye Başkanı Aslan, turizm gelirinin artması için yeni projeler peşinde koşturuyor. Türkiye’de az sayıda bulunan kanyonun, Yerköprü Şelalesi ve en önemlisi 180 metre uzunluğunda 90 metre yüksekliğinde yerli ve yabancı turistlerin görmeyi arzuladığı, dizi ve James Bond filmlerinin çekildiği görkemli Varda Köprüsü’nün turizme kazandırılması noktasında ekibinle ilçe halkını da bilinçlendirerek seferberlik başlatmış durumda.

Karaisalı doğumlu Milletvekili Fatoş Gürkan’ın katkılarıyla Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Karaisalı’yı ziyaret etmesi gerektiği kanısındayım. 20 gün kadar önce kanyonda yürüyüş yapan ve ilçede incelemelerde bulunanVali Mustafa Büyük ile diğer üst düzey yöneticilerin Karaisalı gibi deniz-güneş ve kumun dışında alternatif turizm potansiyeli yüksek olan bölgelere her türlü desteği sağlayacaklarına inanıyoruz.

Teşekkürler Esendemir ve Başkan Aslan. Gezide konukseverlik gösteren, rehberlik yapan gazeteci  dostum Vahit Şahin, otobüste adeta konser veren Mesut Eray, iyi ki varsınız. Kaytarmadan 7 kilometre yürüyüşü tamamlayan, davranışlarıyla sürekli itibar ve kan kaybeden mesleğimizi iyi temsil eden gazeteci arkadaşlarımı kutluyorum.

 

 

 

 



799 kez okundu

Yorumlar

     27/11/2014 19:28

başkanın çalışmaları gayet güzel ama bu projelerin merkezi hükümet tarafından yapıldığını(kapıkaya kanyonu yürüyüş parkuru- yerköprü mesire alanı düzenlemesi ve varda köprüsü çevre düzenlemesi) unutmayalım. ve tabi ki MV. Fatoş Gürkan ın büyük gayretlerini emeği geçen herkese teşekkürler.
Misafir - mahmut

     26/11/2014 17:01

Bu ilçe artık kabuğunu ya kıracak ya kıracak başka yol yok.Sadettin başkanla bu ilçe çok yol aldı daha da alacağı çok yol var.
Misafir - Abdullah KÜÇÜYÜCEL

...     26/11/2014 16:58

Sadettin Abi'ye Allah yardım etsin.İyi yolda.Biraz da yolları tamir ettirsin daha güzel olur.Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nun virajından araba değil adam geçemiyor.
Misafir - Der DEST

     26/11/2014 14:47

Sayın Başkanım Karaisalımızın turizm penceresini aralama çaba ve gayretlerinizi alkışlıyor teşekkür ve saygılarımı arz ediyorum.
Misafir - Ziya Polat

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339