Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam199
Toplam Ziyaret1684954

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE KARAİSALI BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ İLE KIZILDAĞ YAYLASI KARAKUCAK GÜREŞLERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK. 529. KARAKUCAK GÜREŞLERİ PAZAR GÜNÜ YAPILIYOR

  Bu hafta sonu 528’uncusu gerçekleştirilecek olan geleneksel tarihi Kızıldağ Yaylası Karakucak Güreşleri’nin Türkiye’nin en eski karakucak güreşleri olduğu açıklandı.

  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ile birlikte  Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, Kırkpınar güreşlerinin yağlı güreş olduğunu, ancak Ramazanoğlu Beyliğinden bu yanma yapılan ve bu yıl 529’uncusu gerçekleştirilecek Karakucak güreşlerinin Türkiye’nin en eski kültürel ve tarihi bir mirası olduğunu ifade etti.

  Geçen yıl Ceyhan Belediye Başkanı iken Karaisalı eski Belediye Başkanı Babacan Durak ile birlikte Kızıldağ’da güreş gerçekleştirdiklerini kaydeden Sözlü, bu yıl ise Karaisalı’nın yeni Belediye Başkanı Saadettin Aslan ile daha geniş çaplı bir organizasyon yaptıklarını söyledi. "İLYAS KARABULUT, GÜREŞİN BABASIDIR"
  İlyas Karabulut'u "Güreşin Babası" diye anlatan ve her türlü siyasi mülahazadan ari olarak bu güreşi gerçekleştireceklerini vurgulayan Sözlü, “Kızıldağ Güreşleri, kültürümüzün önemli bir vesikasıdır. Bizlere bu güreşleri miras olarak bırakan Ramazanoğlu Hali Bey’i ve tüm geçmiş Ramazanoğlu Ailesine şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu kültürel mirası yaşatmanın onurunu yaşıyoruz. Ceyhan Belediye Başkanı iken Kızıldağ Güreş Tarihini ortaya koymak idealimdi. Araştırmacı Yazar Yusuf Delikoca ile Tarihçi Cezmi Yurtsever’in katkılarıyla tarihini netleştirdik. Bu konuda Türk Tarih Kurumu’yla da yazışmalar gerçekleştirdik. 1485 yılını baz aldık ve bu yıl 529.sunu gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin yağlı güreşten sonra en köklü bir geleneği olan Kızıldağ Karakucak Güreşlerini tüm Dünya’ya duyuracağız” dedi.

  Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan da, 4 aylık bir belediye başkanı olduğunu belirterek, böylesine büyük bir organizasyonu birlikte gerçekleştirdikleri için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti.

  Karaisalı’nın ovadan başlayıp Toroslara uzanan bir bölge olduğunu, Karaisalı’nın ilk Kuvayı Milliye örgütlenmesinin ve mücadelesinin başlama yeri olduğunu vurgulayan Aslan, “Ayrıca Karaisalı, güreşleri ile de önemli bir ilçedir. Bir çok Türkiye ve Dünya şampiyonları buradan çıkmıştır. Bu geleneği yaşatmaya devam edeceğiz. Destek ve katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’ye bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  Türk Güreş Vakfı Adana Şube Başkanı ve Kızıldağ Yaylası Güreş tertip Komitesi Üyesi İlyas Karabulut da konuşmasında, Büyükşehir ve Karaisalı Belediye Başkanlarına teşekkür etti. Kendisinin aynı zamanda Büyükşehir Belediye meclis üyesi olduğun ifade eden Karabulut, vakıf olarak bir çok güreşçiler yetiştirdiklerini ancak yetişen bu sporcuları başka kulüpler aldığını, bunun da kendilerini çok üzdüğünü söyleyerek bu konuya Büyükşehir Belediye Başkanını el atmasını istedi. Bu yıl Kızıldağ karakucak Güreşlerinde ilk kez altın kemer uygulamasına geçileceğini bildiren Karabulut, üç kez üst üste Başpehlivan olana altın kemre vereceklerini belirterek,”Yağlı güreşler genelde para için yapılır. Karakucaklar ise minder güreşine hizmet eder. Mindere daha yatkındır. Kızıldağ Güreşlerinin dünya çapında organizasyon olacaktır” dedi.

  Tarihçi Cezmi Yurtsever ise, Osmanlı arşivinden yararlandıklarını, tapu kayıtları ile vakıf belgelerine göre güreşlerin 529’yıldır yapıldığını açıkladı.

  Basın toplantısına Büyükşehir Belediyesi Güreş Şuba Başkanı Mehmet Sırkıntı, Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanı Mehmet Ali Arslan, Şube Müdürü Yusuf Delikoca, Karaisalı Belediyesi Başkan Yardımcısı Recep Ak, Tarihçi Cezmi Yurtsever, ile çok kalabalık bir basın ordusu katıldı.

   

 

 

 



936 kez okundu

Yorumlar

Halk Yan gelip yatanı ABBAS YOLCU eder.     28/08/2014 08:26

haklısın canım kardeşim.5 yıldır yeri gögü inlettik babacan durak 5 yıl bıyunca yan gelip yattı taş taş üstüne koymadı dedik.akşama kadar mecls üyeleri ile klimalı odasında belediye personelerini gözetlemekten başka hiçbir iş yapmadı dedik.Yazları ise yayladan inmedi dedik.Bu halk 5 yıl boyunca kandırıldi.En sonunda da bu halk kendisini ABBAS YOLCU etti.
Misafir - Saypınarlı

Sadettin Başkan'a Maşallah deyin,nazarınız değer!     27/08/2014 19:57

Babacan Durak Sadettin Aslan arasında hizmet ve vatandaşla bütünleşme bakımından Kızıldağ ve Karaisalı arasındaki yükseklik kadar rakım farkı var.Sadettin ASLAN AKP'de olsaydı oyları% 60 olurdu fakat olmadığı daha iyi.Yalnız Genel seçimde Devlet Bahçeli'nin partiye verdiği zarardan dolayı MHP'ye oy ok.Titreyin ve kendinize dönün.Orhun Abidelerini de okusun rozetçi,parmak gösterisini yapan ülkücüler...
Misafir - Estara BİM,

yürü     27/08/2014 12:42

yürü be hasanım maaş devletten sen ankaralarda köylerde yaylada hastanem vatandaşım kalsa geride neolur sen türkülerini söyle selfilerini ver tivıtıra facede hava bas sosyal hasanım
Misafir - yürü

tutablene aşkolsun sadettni     27/08/2014 12:53

bu ilçe ne günler gördü.artık o karanlık günler mazide kaldı.hatırlıyormsunuz?bir zamanlar babacan durak ben bu kzıldağ güreşlerini yaptortmam ve tek kuruşta vermem içşim memurumda orda olmayacak demişti.artık o karanlık günlerden ilçede saadettin başkanla aydınlık günler başlamıştır.şu ana kadar sadettin başkan recep ak olayında çok yanlış ve hata yaptı.onun dışında dört dörtlük başkan diyebiliriz.hizmet konusunda da babacan durak ahmet şekerci ikilisini solladı gidiyor tutabilene aşkolsun.
Misafir - sögütlü kahve tarafsız gözlemcisi

Devlet ,Bahçeli oldukça MHP'ye oy yok.     27/08/2014 08:44

DB olduğu sürece MHP'ye rey yok.Partinin hızını kesen,oy kaybına neden olan MHP'ye oy yok.
Misafir - Estara BİM

TÜRKİYE'Yİ DİNLEYEN ALMANYA'DA     27/08/2014 07:29

Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinleme skandalıyla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu: “Almanya'nın elinde iki koz var. Bir İsviçre bankalarına para kaçıran Türk büyükleri, ikincisi Türkiye’deki belirli telefon görüşmeleri.
Misafir - Volkan Konakçı

ALMAN BDN     27/08/2014 02:47

Geçen hafta Alman Der Spiegel dergisi tarafından Alman İstihbaratı BND'nin 2009 yılından beri Türkiye'yi dinlediği haberinin yankıları devam ediyor.
Misafir - Oktay Rıfat

TOPLUM BOMBOŞ İNSANLARIN ÜMİDİNE KALDI:      26/08/2014 22:51

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever görevinden istifa etti. Sever'in yakın çevresine “Beni buraya sayın Abdullah Gül getirdi. O ayrıldığı için ben de ayrılıyorum” dediği öğrenildi.
Misafir - Cumhur Etem

VE GELDİ 15 yıl sonra ilk video olacak     26/08/2014 21:53

1999 bu yana İmralı Cezaevi'nde bulunan Terör Lideri Abdullah Öcalan’ın kamuoyuna yansıyan bir video kaydı olmadı. Cezaevinden fotoğrafları ise BDP heyetiyle görüşmesinde Şubat ayında basına yansımıştı.VE GELDİ.GELECEK.MEHAPE HAKLI ÇIKACAK.
Misafir - BOP

NEDEN SUSUYOR ANKARA     26/08/2014 20:49

NATO müttefiki Türkiye’nin dinlenmesine Alman muhalefet partileri dahi tepki gösterirken Ankara’nın bu konudaki sessizliği dikkat çekiyor.
Misafir - Merkel herkel

AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231