Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam177
Toplam Ziyaret1680384

Korkmak, unutkanlık, sürekli ağlamaklı hal varsa, depresyon geçiriyorsunuz demektir

Trenden ve Asansörden Kaçmak: Korktuğunuz şeyleri yapamayacağınızı hissettiğiniz anda ise, birtakım fiziksel belirtiler hissetmeye başlıyorsunuz. Kapalı alan korkusu (klostrofobi), yükseklik korkusu (akrofobi), örümcek korkusu (araknofobi), sosyal korku (kalabalık önünde konuşmak, yemek yemek) ya da paniğin eşlik ettiği agorafobi; sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerden çıkışın kolayca mümkün olmadığı durumlarda, “panik gelirse” endişesiyle kapının yanında yyer alma isteği gibi inanlımza korkularınız varsa kalp atışlarınız hızlanıyor, terleme, parmaklarda karıncalanma ve baş dönmesi meydana geliyor.

Ne Zaman Doktora Baş Vurmalı: Korkmanıza rağmen asansöre ya da uçağa binebiliyorsanız fobi sahibi değilsiniz. Yok binemiyor, her seferinde başka yollar arıyorsanız, fobi sizde yerleşmiş demektir. Kendinize bu korkunun nedenini sorun ve sağduyunuzun sesini dinleyerek korkunun üzerine gitmeye çalışın.

İsimleri Unutmak, Anahtarları Olur Olmaz Yerlerde Bırakmak: Unutkanlığın önemli iki sebebi anksiyete ve depresyon. Hafıza üç devinimle çalışıyor. 1- Verilerin girişi; 2- Stoklama; 3- Çağrışım, hatırlama. Yaşlılık sınırına varmadan önce “stoklama”da bozulma görülmüyor. “Verilerin girişi” ve “Hatırlama”daki aksaklıklar önemli; zira geçici bir hafıza bozukluğu ile hastalıktan kaynaklanan bir durum arasındaki önemli farkları içeriyor.

Defalarca Ütünün Fişini Çekip Çekmediğini Kontrol Etme: Hepimizde bazı takıntılar var. Ütünün fişini çektiğimizden emin olamayabiliriz. Bu durumda tek bir kez gidip prize  bakmak normaldir; hatta gerekir de. Ama bu gidiş gelişler artıyorsa, bir kez, bir kez daha kontrol etmekten kendinizi alıkoyamıyorsanız, takıntınız hastalığa dönüşmüş demektir. Zamanla takıntılar, günlük hayatınızı istila eder ve başlarsınız “Arabanın kapısını kilitlemiş miydim? Bilgisayarımı kapatmış mıydım? Zarfı kapatmadan önce mektubumu imzalamış mıydım? diye kendi kendinizle konuşmaya. Bu kadarla da kalmaz; kontrol edilecek bir şey olmadığına, aniden ellerinizi yıkama ihtiyacı duyarsınız. Ne kadar saçma gelse de karşı koyamadığınız bir durumdur bu.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?: Doktora gitmekte çoğunlukla geç kalınır. Takıntıların fazlalığı yüzünden günlük işler yapılamaz duruma gelince doktora gidilir. Bu da tedavi süresini uzatır. Terapi ya da ilaç tedavisiyle altı ayda bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Sürekli Ağlamaklı Bir Ruh Hali İçinde Olmak: Depresyon geçerdiğinizi nasıl  anlarsınız? Hayatın yaşanmaya değer olmadığı düşüncesine kapılmanız; hiçbir işte başarılı olmadığınıza inanmanız; fiziksel ve zihinsel aktivitelerinizde yavaşlama; her konuda ilgisizlik gibi durumlar geçici olabilir. Fakat on gün süreyle durumunuzda hiçbir değişme yoksa; gece yattığınızda hissettiklerinizi ertesi sabah da hissederek uyanıyorsanız, hiçbir şey mutlu olmanızı sağlamıyorsa gerçek bir depresyondan şüphelenebilirsiniz.



996 kez okundu

Yorumlar

yol     17/08/2014 10:41

vahit Bey Köse yazilarinizi Degiştirirmisin yaaa
Misafir - poyraz

AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704