Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam505
Toplam Ziyaret1685260

Yılmaz, yakın Türk tarihinin en zengin bölgelerinden birisi olan Gelibolu yarımadasının Orman Bakanlığından alınarak Kültür Bakanlığına devredilmesini, “Tarihi ateşe atmak olarak” değerlendirdi

Yılmaz,  yakın Türk tarihinin en zengin bölgelerinden birisi olan Gelibolu  yarımadasının Orman Bakanlığından alınarak Kültür Bakanlığına devredilmesini, “Tarihi ateşe atmak olarak” değerlendirdi

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı üzerinde  TBMM’ndeMHP Grubu adına söz alan MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz,  yakın Türk tarihinin en zengin bölgelerinden birisi olan Gelibolu  yarımadasının Orman Bakanlığından alınarak Kültür Bakanlığına devredilmesini, “Tarihi ateşe atmak olarak” değerlendirdi.

MİLLİ PARK KORUMASI KALDIRILIYOR

Kanunlaştırılmak istenen tasarıyla bölgeninin korunmasının ortadan  kalkacağı ve yapılaşmanın önünün açılacağını, ayrıca sözkonusu yerin  yüzde 55’lik bir alanın  orman olduğunun altının çizen ve rüzgar şiddeti nedeniyle yangın tehlikesinin azami seviyede olduğunu belirten MHP Milletvekili Seyfettin Yılmaz, “ Bu tasarıyla birlikte  4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanunu  iptal edilmektedir.  Alan  millî park statüsünden çıkarıldığı için 2873 sayılı Millî Park Kanunu'na da tabi olmayacaktır. Tasarıyla alanın yönetimi Orman Bakanlığından alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilecektir. Tasarıyla Orman Kanunu'ndaki izinlerin aranmayacağı, bazı görevlerin ifasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacağı düzenlemeler getirilmiş ve birçok muafiyetler tanınmıştır. Millî park içerisindeki ormanlık alanlar dâhil, tüm alanlar bedelsiz olarak, kurulacak başkanlığa verilmektedir.

ORMAN BAKANI ÇOK MU BECERİKSİZ?

Tasarıyla yapılmak istenen değişikliklerin nedenin soran MHP’li Yılmaz şöyle konuştu, “Millî park statüsü kaldırılmasının sebebi nedir? Alan 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu, 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanunu ve hazırlanan uzun devreli gelişme planıyla korunmamakta mıdır, yönetilememekte midir? Bu tasarıyla amaçlanan, alanın millî park statüsü kaldırılarak, 2873 sayılı Millî Parklar Kanunu ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun korumacı ve kısıtlayıcı hükümlerinden kurtulmak ve alanı istedikleri gibi yönetmek midir? Orman ve Su İşleri Bakanlığı millî park alanını koruyamamakta mıdır, yönetememekte midir ki bu alanın yönetimi Kültür ve Turizm Bakanlığına verilmektedir?

ORMAN KANUNLARINDAN KURTULMAK MI  İSTENİYOR?

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz bölgede yapılaşmaya göz yumulmak şüphesinin dile getirerek, “Birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi, ülkemizde de millî park alanları ve diğer korunan alanlar doğa koruma ve millî parklarla ilgili genel müdürlük, kuruluş ve bakanlıklarca yönetilmektedir. Bu tasarıyla amaçlananın ise bu alanın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetim olmadığı aşikârdır; bu alanı tamamen kullanıma açmak istedikleri şeklindeki yapılaşmalara göz yummak mıdır? Tasarıda yapılan düzenlemelerde bu konu çok açık olarak ortaya konmamaktadır. Tasarıyla, Orman Kanunu'ndaki izinlerin aranmayacağı, bazı görevlerin ifasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacağı düzenlemeleri getirilmiştir.

BAKANLIĞIN SAVUNMASI ÇOK GARİP

 MHP’li Yılmaz tasarıyla ilgili bakanlığın savunmasının da eleştirerek, “Bakanlığın savunmasına baktığınızda "Burada bir eşgüdümü sağlayarak bunların  tek elden yönetilmesini amaçlıyoruz." diyorlar. Peki, öyleyse Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na baktığınız zaman, yaklaşık 30 bin hektar alanın yüzde 53 veya 55'e yakın kısmı ormanlık  alan. Burada Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dolayısıyla Milli Parklar Genel Müdürlüğü, elli yıllık tecrübesiyle, buranın korunması, yaşatılması, değerlerine sahip çıkılması noktasında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Eğer amacınız burada kurumlar arasındaki birliği, beraberliği sağlamaksa, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki Milli Parklar Genel Müdürlüğünü güçlendirirsiniz, organizasyonu onun bünyesinde yaparsınız. Zaten orada elli yıllık bir geçmişiyle buraya hâkim olan bir yapıya sahip. Orada kalanların birçoğu Orman ve Su İşleri Bakanlığının uhdesinde. Tasarıya baktığınızda, zaten yüzde 53'lük kısımda olabilecek bütün çalışmaların yine bu Bakanlık tarafından yürütüleceği söyleniyor.

YANGIN BÖLGE İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Gelibolu yarımadasındaki rüzgar ve iklim koşullarının yangın riskinin artırdığına dikkat çeken Yılmaz, “ Rüzgârın en güçlü olduğu yer ve o bölge Türkiye'ni yangına en hassas bölgelerinden bir tanesi. 1994 yılında yanılmıyorsam yaklaşık 40 bin dönüm alan orada yangında kaybedilmiştir ve her yıl Türkiye'deki en önemli yangınların çıktığı bölgelerden bir tanesi o bölgedir. Şimdi, siz Orman ve Su İşleri Bakanlığına güvenmiyorsunuz da bunu Kültür ve Turizm Bakanlığına ifa ediyorsunuz? Eğer Orman ve Su İşleri Bakanlığına güvenmiyorsanız -doğrudur, kendisiyle ilgili birçok iddialarda bulunduk- değiştirirsiniz, o Bakanlığı yapabilecek daha iyi birisini getirirsiniz.

GELİBOLU TÜRK’ÜN KURTULUŞ DESTANI

Bölgenin Türk tarihi için önemine dikkat çeken MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, “Tarihin eşine az rastlanır, en büyük destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale savaşları hiç şüphesiz ki sadece askerî bir zafer değildir. Çanakkale, milletimizin onca yokluk ve yoksulluk içinde eşsiz bir iman ve azimle vermiş olduğu büyük bir mücadelenin adıdır. Türk milletinin belirleyici bir rol oynadığı, milletimizin kahramanlık ve fedakârlığının doruk noktasına ulaştığı bir mücadeledir. Çanakkale zaferi, sadece geçmişimizin aziz bir hatırası olarak değil, geleceğe yürüyüşümüzün en güçlü ilham kaynağı olarak da Türk milletinin hissiyatında son derece önemli bir yere sahiptir. Bu kahramanlık destanının yaşandığı topraklar Türk milleti için vazgeçilmezdir ve büyük bir anlam ifade etmektedir. Nitekim bu önemden dolayı Gelibolu Yarımadası 1973 yılında millî park ilan edilmiştir. Yine, Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı, Türkiye'de ilk defa, birçok millî park olmasına rağmen, sadece burada aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak adına ve onların hatıralarını gelecek nesillere aktarmak adına 17 Şubat 2000 yılında 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu yürürlüğe sokulmuştur. 1915 Çanakkale deniz ve kara muharebelerinin cereyan ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı'nın tarihî, kültürel değerleri ile orman ve bitki örtüsünün korunması, geliştirilmesi ve yönetimine ilişkin esas ve usullerin düzenlenmesi ile Türk vatan savunmasının ve doğanın güzel bir örneği olarak uluslararası barışa hizmet etmesi için dünya uluslarına tanıtılmasıdır. Belirtilen amaç doğrultusunda yapılacak çalışmalarda uyulacak esasları, alınacak önlemleri, yapılacak denetimleri, sağlanacak eş güdümü ve tabi olunacak hukuki ve cezai hükümleri da kapsamaktadır.



526 kez okundu

Yorumlar

İşid     20/06/2014 22:27

Suriye , Abd , iran = işid = Tayyip bey oyuna ı geldik.
Misafir - Rte

AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231