Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam541
Toplam Ziyaret1668183

TANZİMAT DEVRİNİN YAZAR, ŞAİR VE DEVLET ADAMI ADANA ESKİ VALİLERİNDEN ZİYA PAŞA’YI ANMA GÜNÜNE BİR TEK KİŞİ GELDİ YAZAR VE ŞAİR MEHMET DEMİREL BABACANOĞLU, ADANALI 50 KADARYAZAR VE ŞAİRİ ZİYA PAŞA’NIN MEZARI BAŞINDA YAPACAKLARI ANMA GÜNÜNE DAVET ETTİ

   

Osmanlı döneminin Adana Valilerinden Ziya Paşa’yı anma gününe, Yazar ve Şair Mehmet Demirel Babacanoğlu’nun dışında gelen olmadı. Babacanoğlu, tek başına Ziya Paşa heykeli önünde saygı duruşunda bulundu daha sonra da mezarı başında Ziya Paşa’yı anlattı.

  20 yıldır Ziya Paşa Parkı’nda anma günü düzenlediklerini, Adana Valiliğinin de anma gününe destek verdiğini söyleyen Yazar ve Şair Demirel Babacanoğlu, 17 Mayıs’taki Anma Günü düzenlediğini ve 50 kadar arkadaşını davet ettiğini belirterek, ”Ancak gördüğünüz gibi kimse gelmedi. Ben tek başıma da kalsam her 17 Mayıs’ta Tanzimat devri yazar, şair ve devlet adamlarından Adana eski Valisi merhum Ziya Paşa’yı anmaya devam edeceğim” dedi.

  “Bu güne, en azından okullardaki Türkçe ve edebiyat öğretmenlerinin gelmesi gerekirdi” diyen Babacanoğlu, Ziya Paşa’nın Adana’da ilkleri gerçekleştiren Vali olduğunu ifade etti.  Babacanoğlu şunları söyledi:

  “Şair, diplomat ve devlet adamı Ziya Paşa 1878 yılında Adana’ya sürgün olarak gelmiştir. Geldiğinde ilk işi hapishanelerdeki fikir suçlularını serbest bırakmak olmuştur. Yaptığı en önemli icraatlardan biri de İstanbul’dan Adana’ya yerleşik tiyatro kumpanyası getirmek olmuştur. Tiyatroyu izletmek için de devlet memurlarına genelge göndermiştir. Bunun üzerine devlet memurları tiyatroyu izlemeye başlamışlardır. Bir de Vilayet matbaası kurmuştur. Hem Vilayetin hem de vatandaşların basılması gereken evraklarını bastırmıştır. O dönemin Valilik Özel Kalemi Müdürü olan Şair Admin’in “Şukufename“adlı şiir kitabını yayınlatmıştır. Yine, Adana’da gazete yoktu. Ziya Paşa yarı resmi olarak yayınlanan Seyhan Gazetesi’ni yayına sokmuştur. Ziya Paşa, Seyhan Nehri üzerine dev çarklar kurdurarak Adana toprakların sulatmış ve sulu tarımı başlatmıştır. Ayrıca şehrin yoksul ve düşkünlerine büyük yardımlar yapmıştır. Mezar başındaki yazıda merhum Ziya Paşa’nın doğum tarihi de yanlış yazılmıştır. Ziya Paşa 1825’te değil 1829 yılında doğmuştur. Bunun da düzeltilmesini istiyoruz. Ziya Paşa 1880 yılının 17 Mayısında Dünyamızdan ayrılmıştır.”

  Yazar ve Şair Mehmet Demirel Babacanoğlu, Ziya Paşa’nın mezar taşında eski yazıyla bir açıklama bulunduğunu, fakat eski yazıyı bugün hiç kimsenin anlamadığını kaydederek, “Bu yazı, Türkçeye çevrilerek buraya konulmalıdır. Ziya Paşa Bulvarı kenarında Atatürk Parkı içine bir Ziya Paşa heykeli dikilmiştir. Bunu düşünen ve yaptıranlara teşekkür ediyoruz. Ancak, Ziyapaşa Bulvarı’nın girişine de bir anıt dikilmelidir. Sadece Ziya Paşa Bulvarı için değil aynı zamanda Atatürk Bulvarı, Turhan Cemal Beriker Bulvarı, Cemal Gürsel Caddesi gibi yerlere de neden bu isimlerin verildiğini belirten yazılar konulmalıdır” şeklinde konuştu.

  Babacanoğlu daha sonra Ziya Paşa’nın şiirlerinden okuduktan sonra tek başına parktan ayrıldı.



979 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339