Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam630
Toplam Ziyaret1668272

Karaisalı Nergizlik köyünden Bursa'ya gelerek ormanda eşleriyle omuz omuza çalışan kadınlar, ağaç kesiyor, kabuk soyuyor ve traktörlere yükleme yapıyor.



Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Kestel Şefliğinde canla başla çalışan kadınlarormanların nefes almasını sağlıyor. Adana Karaisalı Nergizlik köyünden gelerek ormanda eşleriyle çalışan Kurtul ailesi kadınlarının işi oldukça ağır.

Bir kamp yeri görünümündeki bu yer, en yakın yerleşim yeri olan Kestel'in Sayfiye köyüne on iki kilometre uzaklıkta. 6 hane, en büyüğü 25 metrekarelik çadırlardan oluşuyor. Elektriği aküden, kullanma suyunu kaynaktan, içme suyunu taşımayla getiren aileler, her işi el emeği ile yapıyor.

Sabah 6.00-7.00 gibi sabah kahvaltısı ve öğlen yemeği için azık hazırlama ile başlayan kadınlar, ağaç kesme, kabuk soyma, boylama, traktöre sterlik odunları yükleyerek günü bir hayli yoğun geçiriyor. Yalnızca cuma günleri istirahat ediyor ve alışveriş yapılıyorlar.

Her biri orman işçiliğinde bir erkek kadar maharetli kadınlar; motorlu testere ile ağaç kesimi yapabiliyor, baltayla ve motorlu testerenin ucuna takılan aparat ile kabuk soymayı ustalıkla yapıyor. Normal bir erkeğin kolaylıkla kaldıramayacağı sterlik odunlar da annelerin elinden geçiyor.

1367 kez okundu

Yorumlar

RASTGELE     14/05/2014 14:19

BU BİR ALIN TERİ VE EMEKTİR, SAYIN HEMŞERİLERİME KOLAY GELSİN DİYORUM, KAZASIZ VE BELASIZ BİR SEZON GEÇİRMELERİ DİLEĞİ İLE...........
Misafir - HARUN ÇAM

     13/05/2014 16:32

2….. Görülmektedir ki, Cumhuriyetten önce ve sonra bu iki köyümüz orman işçiliğiyle geçimlerini temin etmektedirler. Son yıllarda Cingöz Köyümüze komşu olan Boztahta ve Kaledağı Köylüleri de yaz mevsiminde başka illere giderek orman işçiliği yapmaktadırlar ve Kasım Ayına kadar oralarda kalmaktadırlar. Orman işçiliğinde bütün aile bireyleri birlikte çalışmaktadırlar. Dolayısıyla kadınları da erkekler kadar maharetle iş yaparlar. Ekmeğini ağaçtan çıkaran hemşerilerimi kutluyorum, kazasız belasız bir çalışma mevsimi ve bereketli kazançlar diliyorum. Selam Olsun Onlara!
Misafir - Oğuz Adem SELÇUK

     13/05/2014 15:12

1…..Naci Kum (Adana Müze Müdürü) tarafından 07/10 Ekim 1948 tarihinde Demokrat Adana Gazetesinde yayınlan yazıda Karaisalı yöresi birçok yönleriyle tanıtılmıştır. Bu yazıda yöremizdeki Tahtacı olarak adlandırılan kardeşlerimiz şu cümlelerle anlatılmıştır: Nergisli, Hacıkırı, Bozantı köylerinde Pos Ormanları dahilinde oturan Tahtacılar, kereste ve odun işleri görürler. Bu Tahtacılar hakkında biraz teknik bilgi verelim: Bunlar yakın yıllara kadar tamamen ormanlık bölgelerde seyyar durumda iken artık yukarıda adı geçen köylere yerleşmiş, ev bark yaparak diğer eski yerli köylüler arasına karışmışlardır. Nergisli Köyünde sade Tahtacılar vardır. Köy yirmi sene önce kurulmuştur." Bu bilgiler değerlendirildiğinde Cingöz Köyümüz demek ki o tarihlerde kurulmamıştı veya yazar bu köyümüzden haberdar değildi ki, Cingöz Köyümüzden bahsetmemiştir
Misafir - Oğuz Adem SELÇUK

elleirnden öpüyorum.     13/05/2014 12:59

yılın anneleri işte bunlar olsa gerek.bu annelerin ellerinden öpüyorum.
Misafir - ilçe halkı adına

AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339