Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam111
Toplam Ziyaret1680318

KUTLAMA 27 NİSAN PAZAR GÜNÜ SAAT 10.00’DA KARAİSALI STADINDA BAŞLAYACAK MURAT KEKİLLİ KARAİSALI’DA KONSER VERECEK



Karaisalı Kaymakamlığı tarafından organize edilen geleneksel Kuvayı Milliye Şenliği 27 Nisan Pazar günü yapılacak.

  Karaisalı Kaymakamı Mustafa Köleoğlu, Karaisalı Stadında saat 10.00’da başlayacak kutlamalar çerçevesinde Yörük Çadırlarının kurulacağını, gelen misafirlere sıkma ayran ikramında bulunacaklarını söyledi. Köleoğlu, yerel sanatçılarından sonra Adanalı ünlü sanatçı Murat Kekilli’nin de sahne alacağını belirterek, bütün Adanalıları Karaisalı’ya beklediklerini söyledi.

  KUVAYI MİLLİYE KARAİSALI’DA KURULDU

  Mondros Ateşkes Antlaşmasının bazı maddelerini gerekçe  gösteren Fransızlar, 17 Aralık 1918’den sonra Mersin’den karaya çıktılar. 19 Aralıkta Adana’yı işgal ettiler. İşgalcilerin çoğu Ermeni asıllı Fransız Birlikleriydi. Fransız üniformalı Ermeniler, yerli Ermenilerle birlikte Adana’nın, Mersin’in ve Tarsus’un Türk halkına zulüm etmeye, halkın ırz ve namusuna saldırılarda bulunmaya, ev ve dükkanları yağmalaya başladılar. Karşı çıkanları öldürmeye, yakaladıkları insanları sorgulama bahanesiyle götürüp yok etmeye başladılar.

 Çukurova halkı korku içindeydi. Tedirgindi. Kimin nerede, nasıl ve niçin öldürüleceği bilinmiyordu. Bu durumu bizzat Mustafa Kemal Paşaya anlatmak, Ermeni ve Fransız zulmünü dile getirmek için üç kişilik bir Heyet, Sivas’ta bulunan Mustafa Kemal Paşanın huzuruna gittiler. Paşadan bölgeye el atmasını istediler. Bir gün sonra Binbaşı Kemal Bey, Kozanoğlu Doğan adıyla Kilikya Kuvayı Milliye Komutanlığına; Yüzbaşı Osman Beyi de Aydınoğlu Tufan adıyla yardımcılığına tayin etti. Şu emri verdi : “Karaisalı Merkez olmak üzere Kuvayı Milliye teşkilatı kurulacak, Karaisalı’da toplanacak kuvvetler ile Fransızlar Adana’dan kovulacak.”  Bu teşkilatı, asıl adı Ali Ratip, takma adı Tekelioğlu Sinan olan Jandarma Yüzbaşısı kurup yönetecekti.

 Niğde’de hazırlıklarını tamamlayan Tekelioğlu Sinan Bey, 24 Mart 1920’de Fransızların kontrolündeki Cevizli Karakolunu bastı ve buradaki Türk jandarmaları Kamışlı’ya getirdi. Halk sevinç içindeydi. Kamışlı Karakolu teslim alındı. 28 Mart 1920’de Karanfil Dağı aşılarak Sofulu Köyüne gelindi. Tekelioğlu Sinan Beyin yanında bir müfreze asker bulunuyordu. 30 Mart 1920 günü Milli Kuvvetler Müfrezesi, Karsantı’ya geldi. Halkın sevgi gösterisiyle karşılandılar. Sabah, tanyerinin ağarmasıyla birlikte Karaisalı’ya doğru yola çıktılar. Geceyi, bugünkü adı Etekli olan Sahil Yağıbasanı Köyünün Karmış ve Küp Obalarındaki (mezra) evlerde gruplar halinde misafir olarak geçirdiler. Sabah çok erkenden yine yola çıkıldı. Merkez Boztahta, Hacılı, Urumkuş köyleri üzerinden Aktaş Köyüne gelindi. Fransızlara bilgi sunulmasını önlemek için keşif kolu çıkarıldı, telgraf ve telefon hatları kesildi.

  KARAİSALI’YA 1 NİSAN’DA GİRİLDİ

  Milli Kuvvetler Müfrezesi, yol güzergahındaki köylerden yapılan katılımlarla bir alay kadar kalabalıklaştı. Önde ellerinde Türk bayrağı ile beş atlı, Üçürge suyunu geçerek Karaisalı Kasabasına girerken, arkasından Tekelioğlu Sinan Bey ve yanındakiler, 1 Nisan 1920  tarihinde ikindi vaktinde halkın coşkun sevgi gösterileriyle Karaisalı’ya girdiler. Çukurova’nın işgali süresince Karaisalı’ya Fransız askeri hiç girmemiştir. Ancak halk, Ermeni eşkıyalarının zulmüne uğramıştır. Karaisalı’da Kuvayı Milliye Teşkilatının kurulması ile düşmanın bütün Çukurova’dan kovulması için uzun ve yorucu bir mücadele başlamış oldu. Belemediğin kurtarılmasından sonra Kuvayı Milliye güçlerince Pozantı kuşatıldı. İşgal Komutanı teslim olmayınca muhasara darıltıldı, hücuma geçildi. Fransız Komutan Binbaşı Menil, 25 Mayıs 1920 gecesi Pozantı’yı terk ederek, uçaktan atılan emir gereğince Tekir üzerinden Gözne’ye ulaşmak, oradan Mersin’e inmek üzere yürüyüşe geçti. 27–28 Mayıs günleri, yürüyüşüne devam etti. Karboğazına varınca 44 kişilik Kuvayı Milliye gücünün hücumuna uğradı. Teslim olmak zorunda kaldı. 

  Pozantı’nın Kurtuluşu ve Fransız Kumandan Binbaşı Menil’in kuvvetleri ile birlikte teslim alınmasından sonra Karaisalı ve Pozantı yöresindeki Kuvayı Milliye güçleri, yeni takviyeleriyle birlikte silahlarının namlularını Adana yönüne çevirdiler. Sıra Adana’nın kuşatılmasına ve kurtarılmasına gelmişti. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve takip eden aylarda şehrin kuzey kesiminde, Kurttepe’de, Karahan’da, Fadıl Köyü civarında sürdürülen şiddetli çarpışmalarda bulunuldu. Fransızlar, şehrin kuzeyini tutmuş olan Kuvayı Milliye güçlerine saldırarak Karahan köyüne kadar ilerlediler. 

Tekelioğlu Sinan Bey, taktik gereği Karargâhını Karahan köyünden Yılancılar köyü tepesine taşıdı. Burada Karaisalı’nın ileri gelenlerinden Menemenci Adil Bey, İbo Osman Ağa, Kırıklılı Süleyman Beylerle bir toplantı düzenleyip, durum değerlendirmesi yaptılar. Menemenci Adil Beyin Karaisalı’dan getirdiği Fedai Grubu ile Polatlı Emin Ağa ve İncirgediği köyünden Derviş ağanın müfrezeleri birleştirilerek tekrar Karahan’a gidildi ve cephe tutuldu. Fadıl’dan, Karahan’dan, Kurttepe’den burularda bulunan irili-ufaklı yüzlerce tepelerden “Allah! Allah!” sesleriyle yapılan taarruzlarla hücuma geçildi. Fransızlar, oluşturdukları savunma hatlarında tutunamayarak geri çekilmeye başladılar. Fedakârlık dolu saldırılarla düşmanın Adana’ya çekilmesi ve şehri boşaltması süresi başlamış oldu.

 

 



1039 kez okundu

Yorumlar

Bence tavla işine girme.     22/04/2014 13:44

Tavla dedinde aklıma geldi.Sen Rahmetli Arapoğlunu tanır mısın?Rahmetli Topal Nuri yi tanır mısın?Allah uzunler versin Necmi Hocayı tanırmısın?Bizler bu ilçenin çok değerli insanlarıyla tavla atmışız ve mağlup ola ola tavla konusunda usta olmuşuz.Sen karşımda zar bile tutamazsın yegen.Heyecandan tir tir titrersin en iyisi rezil olacağın bu tavla işine hiç girmeyelim.Ama gel Sögütlü kahveye çayımızı kahvemizi iç derim.Bİrde bu saydığım değerli insanlar hakkında biraz bilgi sahibi ol yeter.Senin saydığın isimlere gelince o çocukların hepsi de pırlanta gibiler.Hepsi de Günay Abilerine saygıda kusur etmezler etmediler de.Bilmem anladın mı?
Misafir - Sögütlü Kahveden Günay YÜCE takım komutanı.

     22/04/2014 11:10

ayrıca iyi de tavla oynarım turnuva yaparsanız kesin şampiyonum zar tutmadan hemde
Misafir - ülkü ocaklı

     22/04/2014 11:42

pek genç değilim karaisalı ülkü ocaklarınında yetiştim seçimin başından başkanın koltuğa oturduğu güne kadar yanındaydım yanındaki gençleride çok iyi tanırım düşünüyorum gürol desen değil abdullah desen değil mesut desen değil kamil desen değil kadir desen değil cumali desen değil kenan desen orhan desen değil akif desen değil mustafa desen oda değildir kim bunlar birde sen yazıver
Misafir - ülkü ocaklı

Saadettin Beyden tek isteğimiz var?     22/04/2014 11:48

Sayın ilçe başkanımız Saadettin ASLAN bey yarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı senden ilk ve tek isteğimiz olacak ne olursun yerine getirirsen mutlu oluruz.Yarın 23 Nisanda o koltuğumuzu AYtaç DURAK dedemize teslim edebilirmisiniz?LÜtfen ne olursun akşama kadar doya doya otursun.Lütfen seni çok seviyoruz kırma bizi.Yarın bu isteğimizi lütfen yerine getir.
Misafir - İlçe Konfederasyonları adına

süha etrafına bakın.     22/04/2014 10:00

süha şey edeceksen etrafına bakınman yeterliçetrafında şey edeceğin şeylerden fazlası ile bulabilirsin.sözlerine dikkat et.
Misafir - sögütlü kahve günay yüce gençliği

kafa bulma     22/04/2014 10:14

süha aklılı ol.iyilik edeceksen git yardım dernekleri var.kafa bulma .kafana sahi ol yeter.
Misafir - genç güvençli

size iyiylik yaramaz     22/04/2014 10:52

ne gızıyonuz ya, size iyilikde yaramıyor.Size şey eden yaranır sanırım.Sayınız 120 idi,1200 yaptık yani, kötülükmü ettik.
Misafir - süha

seviyeyi düşürmeyelim.     22/04/2014 10:21

süha seviyeni düşürme.ciddi yaz.çünkü bu ilçede 120 günay yüce gençliği hiçbir zaman seviyeyi düşürmedi.kaliteden ödün vermedi vermeycekte.kişi kendisine yakıştığı gibi konuşur.sana cevap vermek bizim aile ve grup terbiyemize yakışmaz.seviyeyi düşüren taraf olmadık olmayacagız ölene kadar.
Misafir - 120 günay yüce takım komutanı

süha gel seni tanıştırayım.     22/04/2014 09:46

süha boşa lak lak yapacaksan bzim bacaya kazlar konmuş gel seni onlarla tanıştırayım 24 saat boşa lak lak yaparsınız.
Misafir - genç güvençliler

120 az     22/04/2014 09:29

Günaycıların sayısını 120 olarak göstererek Günay'a haksızlık ediyorsunuz, gelin şunu 1200 yapalım
Misafir - süha

sögütlü kahveye ge kardeş.     22/04/2014 09:10

tanışmak isteyene kapımız açık söğütlü kahveye gel okey oynayan gençelerin yarısı Günay Yüce gençliği gel seni bekliyoruz.Kapımız dost kapısıdır herkese açıktır.Misafirimiz ol kardeş.Bizi burda nherkes tanır.
Misafir - sögütlü kahve gençliği

uzayda harcanmanı istemeyiz.     22/04/2014 09:43

tanışalım tanılaşım da güzel kardeşim sen 120 Günay YÜCE gençliğinin 10 ar kişilik 12 mangadan oluştuğunu ,her dört mangasının 40 kişilik bir takımdan oluştuğunu toplam 3 takım Günay YÜCE gençliği olduğunu,her manganın bir komutanı olduğunu,her takımında birer takım komutanı olduğunu bilmiyorsan,bu takım ve manga komutanlarının isimlerinin ise hala kimler olduğunu bilmiyorsan sana tek kelime ile uzaydamı yaşıyorsun kardeşim denir.Şayet uzayda da yaşasan merak etme.120 Gnay YÜCE gençliği içindan APOLLU 11 uzay aracı kullanan genç kardeşimizde var sen uzaydan koordinatlarını (bu da ne deme) bildirebilirsen hemen aldırıp ilçeye getirtiriz.BU iyiliğimizi de unutma uzayda harcanmanı istemeyiz.
Misafir - 120 Günay YÜCE manga komutanı

merak etme.     22/04/2014 09:15

sayın ülkü ocaklı kardeşim.çok saf ve genç olduğun belli.sana 120 günay yce gençliğinin kimler olduğunu tek tek anlatırdım ama sen ilçede değşl de uzayda yaşadığın için bu isimleri tanıyamazsın.önce uzayda değil de ilçede yaşadığını ispatla gerisi kolay.seninşe sögütlü kahvede çay da içeriz tavla da (tabi biliyorsan) oynarız.
Misafir - sögütü kahveden 120 günay yüce gençlik üyesi

     21/04/2014 23:48

tanışalım işte iyi olmaz mı biz ülkü ocaklılar orda olacağız günay abicileride görelim tanışalım kaynaşalım
Misafir - ülkü ocaklı

     21/04/2014 16:48

sen 120 günaycı gençliğin daha kimler olduğunu bilmiyorsan sana ne anlatayım ki kardeşim ben
Misafir - genç güvençli

     21/04/2014 15:23

kekillli ile coşacağız.kekilli ile elleri havaya kaldıracağız.kekilli ile bayram havası yaşatacağız.kekilli ile bildiğimiz tüm şarkıları söyleyeceğiz.kekilli ile çıldıracagız.
Misafir - ilçe üniversitelileri

     21/04/2014 15:02

120 günay yüce gençliği arkadaşım sana bir teklifim var o gün stadda hepsi eksiksiz 120 kişi toplu olarak bağırsın GÜNAY YÜCE nerede biz oradayız diye kimlermiş görelim burda ülkücü gençliğin rolünü kullanarak ahkam kesmeyin saydığın her yerde ülkücü milliyetçi gençlik vardı bende içindeydim onların o günde orada olacağım bakalım kimlermiş bu günay yüce gençliği bi görelim bak eksiksiz isterim 120 kişiyi 2 kişi olabilecekmisiniz eğer dediğin gibiyseniz elinizi öpeceğim
Misafir - ülkü ocaklı

Saadettin beyin ilk sınavı     21/04/2014 14:23

Saadetttin ASLAN ilk sınavına çıkıyor.İnşallah bu sınavı geçer
Misafir - sınavcı hoca

Çok tşk.Günay YÜCE     21/04/2014 14:34

Arkadaşlar bu Günay YÜCE gençliği gerçekten de her yerde.MHP nin oyları çalınmasın diye adliyenin önünde soğukta nöbet tutanlar onlar.İLçedeki tüm sosyal etkinliklerde onlar.SPor karşılaşmalarında onlar.Kızıldağda onlar.Milli bayramlarda onlar.Ellerinden Türk bayrakları ile adete ilçenin domino taşı oldular.Kendilerine çay bahçesi gençliği olarak çok tşk ediyoruz.Günay YÜCE abimize de böylesi bir gençliğe sahip olduğu ve ilçeye kazandırdığı için çok tşk ederiz.
Misafir - Ça bahçesi gençliği

orda olacağız     21/04/2014 13:02

120 Günay YÜCE gençliği o saatte ellerinde TÜRK bayrakları ile staddaki yerini alacaktır ve yeri gögü inletecektir.Bizi izlemeye devam ediniz.
Misafir - 120 Günay YÜCE gençliği

AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704