Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam286
Toplam Ziyaret1681371

Adana Medya Gazetesinin gündeme getirdiği haberi ulusal Taraf Gazetesi 1. Sayfasından yayınladı

İşte  haber:,

”Adana Medya Gazetesi olarak Karaisalı’da Alarko Altek firması tarafından yaptırılan Karakuz HES santrali ile ilgili haberimiz Türkiye çapında yankı buldu. Haberimiz üzerine konuya duyarlık gösteren Taraf Gazetesi, İshak Alaton’un ortağı olduğu Alarko Altek firmasının ağaç katliamını ve kaçak inşaatını 1. Sayfasından ‘Nar bahçesine Alaton girdi’ diye duyurdu. Karakuz HES santrali çevresindeki arazilerde irtifak hakkı bulunan firmalar dışında köylüler de 17 dilekçeyle Adana Valiliği’ne şikayette bulunmuştu. İl Genel Meclisi’nin komisyonlarına havale edilen ve Mart ayı oturumunda görüşülmesi beklenin Alarko Altek’in kanunsuzluğunun sonucu merakla bekleniyor.

İŞTE TARAF'IN HABERİ

Son olarak TÜSİAD Genel Kurulu’nda darbe karşıtı açıklamaları ve işadamlarına verdiği ahlak dersiyle gündeme gelen İshak Alaton’un ortakları arasında olduğu Alarko Altek firması Türkiye’nin en çarpıcı çevre skandallarından birine imza attı.

Alarko Altek firması tarafından yapılan ve Türkiye’nin en büyük HES projesi olma özelliği taşıyan Karaisalı Karakuz Hes projesi inşası şaşırtıcı gelişmelere sahne oldu. Firma, HES projesinin alt yapı çalışmaları sırasında projenin geçeceği Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait nar bahçesini satın almak için başvurdu. Ancak, arazi ihalesinin gecikmesi üzerine izinsiz olarak bahçeye girerek 109 ağacı kesti.
 

KOBİ ALARKO’YU İHALEDE DEVİRDİ

Olay, nar bahçesi için düzenlenen ihaleden sonra anlaşıldı. Alarko’nun çok istediği arazi ihalesini Yağmur-Ada Su ürünleri isimli KOBİ kazandı. Ancak firmayı kötü bir sürpriz bekliyordu çünkü “nar bahçesi” diye satın aldığı arazide hiç ağaç kalmamıştı. Hayal kırıklığına uğrayan firma satın aldığı arazide tahribat yapıldığı gerekçesiyle sözleşmeyi imzalamayı reddetti. Firmanın teminatı yandı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Adana Bölge Müdürlüğü ise iki elemanını ağaç kıyımını tesbit için söz konusu araziye gönderdi. Bölge müdürlüğü çalışanları nar bahçesindeki 49 adet yetişkin (15- 20 yaş), 60 adet orta büyüklükte (8-10 yaş) olmak üzere toplamda 109 ağacın kesildiğini tutanakla tespit etti. Bunun üzerine Vakıflar Adana Bölge Müdürlüğü Alarko’ya “nar bahçesi olan taşınmazlar üzerindeki ağaçların kesilmesi nedeniyle ihale edilmesi imkansız hâle getirildiği” gerekçesiyle ağaç bedeli olarak 23 bin 700 lira ceza kesti. İkinci kez yapılan ihalede ise arazi Alarko’nun oldu.
 

BARAJIN SANTRAL BİNASI KAÇAK

Alarko’nun HES inşaatı sırasında imza attığı skandallar bununla da bitmedi. Alarko HES Projesi’nin santral binası da kaçak. Adana İl Özel İdaresi üyesi CHP’li Ahmet Baştagül Taraf ’a yaptığı açıklamada “Bizden imar izni almadan barajın santral inşaatını yapmış bitirmişler. İl özel idaresinden imar planı çıkartıp, öyle yapmaları lazımdı bu binayı. Adana Valiliği İl Özel İdaresi’nin bu durumla ilgili cezai müeyyide uygulaması lazımdı ama onlar da bu zamana kadar herhangi bir ceza uygulamadı. Barajın santral binası kaçak. Önce inşaatı bitirdiler sonra izin almaya geldiler” dedi.
 

17 KÖYLÜ ŞİKAYET ETTİ

Bölgedeki 17 köylünün de Adana İl Genel Meclisi’ne Alarko’nun kendilerine ait arazide izinsiz çalışma yaptığı gerekçesiyle başvuruda bulunduğu öğrenildi. Ayrıca HES projesiyle ilgili “doğal yapıyla oynandığı, doğanın zarar gördüğü, doğal dengelerin bozulduğu, TNT dinamit patlamaları sonucu Körkün Çayı’na zarar verildiği, doğal kaynak sularının kullanılamaz olduğu, dere yatağının etkilendiği” gerekçeleriyle Adana 1. İdare Mahkemesi’nde açılan ÇED raporu iptal davası devam ediyor.
 

İshak Alaton, TÜSİAD’da demokrasi ve ahlak dersi vermişti

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) 44’üncü Olağan Genel Kurulu’na katılan İshak Alaton burada soru sormak için söz almıştı. Ancak Alaton kürsüye çıkarak bir konuşma yapmak istedi ve söze, “17 yıl boyunca TÜSİAD’dan uzak durdum, toplantılarına gitmedim, bugün boykotumu noktalamaya karar verdim” diye girdi. Bu sırada, Divan Başkanı Hüsnü Özyeğin, Alaton’un sözünü keserek kendisine soru sormak için söz verdiğini ancak onun konuşma yaptığını söyledi. Bunun üzerine İshak Alaton’un konuşma yapıp yapamayacağı TÜSİAD üyelerinin oylamasına sunuldu. Yapılan oylamada üyeler, konuşmasına devam etmesi yönünde görüş bildirince İshak Alaton yeniden kürsüye çıktı. Alaton, 23 Ocak 1997 günü Prof. Dr. Bülent Tanör’ün “Demokratikleşme Perspektifleri” başlıklı raporunu TÜSİAD’ın reddettiğini belirtti. Olayın ardından basında “TÜSİAD demokrasi istemiyor” haberinin yer aldığını anlatan Alaton, “Aradan sadece 36 gün geçtikten sonra 28 Şubat 1997’de askerin darbesi geldi. Şimdi sizlere soruyorum; Genelkurmay bu darbe adımını kaleme alırken TÜSİAD’ın bir ay önce yaktığı yeşil ışığın bu darbeye katkısı ne kadardır? Bu soru hep aklımda” diye konuştu.

 



1298 kez okundu

Yorumlar

WAN MUNİTE!     11/02/2014 20:47

Karaisalı lar olarak şunu bilelim Alarko kim sonra konuşalım, tartışalım, bizleri, Karaisalı yı, çevreyi kimse düşünmüyor. Herkes kutusunu doldurma derdinde. Bu hükümet biz Türkler den başka herkesi seviyor. Kanıt isteyen varsa Alarko kimmiş öğrenmesi yeterli. Cevapta van munit kime, ne için denmiş, mavi marmarayı görürsünüz. Anlayacağınız AKP'nin ve TAYYEB in ucuz kahramanlığını görürsünüz. 30 mart tüm bu konular için çok önemli. TAYYEB beyin İsrail ve İsraillileri ne kadar sevdiği bir kez daha görülüyor. Olan Karaisalımıza, Körkünümüze ve eşsiz doğamıza oluyor.
Misafir - Karaisalılı

Allahtan Karaisalıhaber.net var.     10/02/2014 09:31

İbret alın Karaisalıdaki siyasiler ve yanındakiler ibret. Bu iş esas sizin iştigal alanınza girer.Siz suya sabına dokunmamakta israr edin .Su akar bir yolunu bulur.Diğer taşları kaldırsak mesela taş ocaklarını ,maden ocaklarını ve diğer HES leri neler neler ortaya çıkacak...Buraları çalıştıranlar Tabiii oldukları yasalara(Maden ,Orman vb)göre yapması gerekli işve işlemleri yapıyormu?İşte bütün meselenin özü bu.Ben ümidimi kaybetmedim. halk olanın yeni farkına varıyor.Vahit bey emeklerin eminim boşa gitmeyecek.Sağolun.
Misafir - Öziş

AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704