Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam183
Toplam Ziyaret1684938

"Karaisalı'da aday faktörü önemli ancak AKP çok ciddi bir şekilde açık ara önde girecek seçimlere."

Analizlerimizi yaparken 2009 yerel seçimlerinde ilçelerin belediye başkanlıkları ve il genel sonuçları ile 2011 genel seçimlerinde alınan oyları baz aldık. Bildiğiniz gibi 2009 seçimlerinde ilçe merkezleri sadece belediye başkanlıklarına oy kullanabiliyordu. Ancak ilçe sınırlarında ki tüm seçmen il genel için oy kullanabiliyordu. Bu durum Büyükşehir içinde geçerliydi elbette. Ancak değişen Büyükşehir yasasıyla birlikte Tüm şehir yasası olarak nitelendirilen sistemde ilçe ve il sınırları belediye için oy kullanacaklar. Bu yüzden analiz çalışmamızda belirttiğimiz belediye başkanlıklarında alınan oylar sadece analizimize yön verme adınadır. Asıl baz aldığımız kıyaslama 2009 il genel sonuçları ve 2011 genel seçim sonuçlarıdır.

KARAİSALI'DA AKP HÂKİMİYETİ

Adana seçmen yapısının ciddi bir bölümünü oluşturan Karaisalı seçmen kitlesi merkezde oldukça etkili bir güce sahiptir. İlçe bazında da genel seçimlere fazla bir katkı sağlamasa da birbirine yakın oy oranlarını hesap ettiğimizde seçimlerin kaderini etkileyebilecek bir ilçe olarak karşımıza çıkıyor. 2009 Seçimlerinde MHP bu ilçemizde belediye başkanlığını kazanmasına rağmen ilçe genelinde AKP 1. Parti olmuştur. Buda şunu gösteriyor ki Karaisalı'da aday faktörü çok önemli bir etken. Belediye seçimlerinde AKP'ye %14 fark atan MHP, İlçe genelinde yapılan il genel meclisi oylarında %6 civarında fark yemiş. Bu toplamda Karaisalı seçmeninin %20 oranında aday faktörüne göre oylarını verdiğine tekabül etmektedir. 2009-2011 arası oyları gözlemlediğimizde ise AKP'nin ezici bir üstünlüğünü görüyoruz. Oylarını 1500 artıran AKP % 13'lük bir yükseliş göstermiş. MHP ise en etkili olması gereken ilçede 2009-2011 arasında 2 bin oy kaybetmiş ve buda MHP'nin oy kayıp oranının % 13 olduğuna işarettir. Kısacası Karaisalı'da aday faktörü önemli ancak AKP çok ciddi bir şekilde açık ara önde girecek seçimlere.

POZANTI MHP'YE YAKIN ANCAK...

Pozantı'da MHP belediye seçimlerini sürpriz bir şekilde kazanmıştı. Mustafa Çay 5 yıldır ciddi bir atakla Pozantı'da kalburüstü bir performans sergiliyor. 2009 seçimlerinde AKP-MHP-CHP üçlüsü olarak birbirine çok yakın oylarla belediye başkanlık seçimlerini tamamlayan Pozantı'da her partinin seçimleri almaya yakın olduklarını gözlemliyoruz. 2009-2011 arası kıyasına baktığımızda AKP'nin Pozantı'da adeta şov yaptığını görüyoruz. MHP ve CHP oylarında düşüşler yaşanırken AKP oylarını % 100 e varan bir oranda artırmış. Ancak Pozantı'da yerel seçimleri her 3 partinin adayları belirleyecek. Adana'da en çekişmeli seçimlerden birisinin Pozantı'da olacağını öngörüyoruz. Her partide burada seçimleri kazanmaya çok yakın durumda bulunuyor.

ALADAĞ MHP'NİN GARANTİSİNDE GİBİ...

Aladağ zorlu coğrafik koşullarıyla Adana'da istihdamın yeni adresi olarak ön plana ilerleyen yılarda çıkmaya başlayacak bir ilçemiz. Burada ciddi bir Yusuf Baş faktörünü görüyoruz. 2009 seçimlerinde MHP Yusuf Baş ile zafere ulaşmıştı ve Baş, bu seçimde de aday Olarak MHP'nin zaferi için alanlara inecek. 2009-2011 arasında MHP bu ilçede oylarını büyük oranda kaybetmiş olsa da Yusuf Baş faktörüyle seçimleri kazanmaya en yakın parti görüntüsünü korumaya devam ediyor. AKP burada 1500 oy artırımına giderken MHP'de % 50 ye varan bir oy kaybını görüyoruz. CHP'nin 2011 seçimlerinde küçükte olsa oylarını artırdığını gözlemlediğimiz Aladağ'da seçim büyük oranda AKP ve MHP kapışmasına sahne olacak.

3 İLÇEDE AKP VE MHP AĞIRLIKTA

Her ilçemiz için yaptığımız analizlerde şunu bariz bir şekilde görmek mümkün oluyor. MHP 2009 seçimlerinde bu 3 ilçede de belediye başkanlıklarını kazanmış olmasına rağmen 2011 seçimlerinde Adana2da yaşadığı oy kayıplarına bu ilçelerde daha fazla uğramıştır. Çünkü MHP'nin oy portföyüne uygun seçmen kitlesinin büyük oranda oluşturduğu Toros eteklerinde bu düşüşleri yaşaması durumunda Büyükşehir ve diğer merkez ve kırsal ilçelerde çokta şansının olmayacağını ön görebiliriz. Bu 3 ilçemizde CHP'nin 2011 seçimlerinde küçükte olsa bir kıpırdanışını görebiliyoruz ancak bu kıpırdamanın kesinlikle seçimleri kazanma noktasında yeterli olacağı kanaatinde değiliz. AKP ise 2009'da 3 ilçeyi de kazanamamasına rağmen 2011 seçimlerinde ezici bir şekilde bölgede 1. Parti olması, 2014 seçimlerinde bölgenin favori partisi olma unvanını açık ara elinde bulunduruyor.



860 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231