Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam839
Toplam Ziyaret1669225

Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı etkinlikte CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz da konser verdi.

Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Merkez Park'ta düzenlenen Gadirhum Bayramı kutlamasında konuşan Adana Alevi Platformu Dönem Başkanı Mikdat Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hz. Ali'yi sevmek, Alevilik'se ben de dört dörtlük Aleviyim" şeklindeki sözlerini eleştirdi. "Biz Ali'yi başka türlü severiz" diyen Öztürk, Türkiye'nin Suriye politikasını da tepki gösterdi. Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı (EHDAV) Genel Başkanı Ali Yeral da konuşmasında Gadirhum Bayramı hakkında bilgi verdi. Sonra da Alevi açılımına değinen Yeral, "Alevi açılımı yapmak isteyenler, öncelikle Cemevi'mize ucube ve cümbüş evi diyenlerin önce bu milletten özür dilemesi ve sözlerini geri alması lazım. Ayrıca üçüncü köprüye koydukları Yavuz Selim adını geri çekmeleri ve özür dilemeleri lazım. Bir de Gadirhum Bayramı'nı resmi bayram olarak ve aşure gönünü de yas günü ilan etmelidir" dedi. 

Konuşmalardan sonra Şakirpaşa Cemevi tarafından semah gösterisi sunuldu. Ardından da CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz konser verdi. Etkinliğe CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı ile Ümit Özgümüş, Mersin Milletvekilleri Aytuğ Atıcı ile Vahap Seçen ile çok sayıda davetli katıldı.

GADİR-İ HUM NEDİR?
Zilhicce ayının 18. Günü öğle üzeri Resulullah(sav) veda Haccandan dönerken Maide suresinin 67. Ayeti nazil oldu. Yüce Allah(cc) şöyle buyuruyordu: “EY PEYGAMBER SANA RABBİNDEN GÖNDERİLMİŞ OLAN EMRİ BİLDİR. BUNU YAPMAZSAN, ONUN ELÇİLİĞİNİ YAPMAMIŞ OLURSUN.” 

Bu ayeti kerime yolda hareket halinde iken nazil oldu. Bu sırada hac kafilesi mekke ile Medine arasında Cuhve vadisindeki Kadiri Humm denen su birikintisinin kıyısına gelmişti. Bu bölge çeşitli bölgelere gidecek hacılar için kesişim ve ayrım noktasıydı. 

Hz.Peygamber(sav) önde gidenleri çağırdı ve arkadan gelenleride bekledi. Halk tamamıylada toplanınca namaz kıldırdı. Deve hamutlarından üç basamaklı ve yüksekçe bir mimber yaptırdı. Çeşitli rivayetlere göre yüzbini aşkın müslüman toplanmıştı. Allah’a iman ve kendi peygamberliklerine şahadet edici, birlik ve beraberlikle ilgili bir konuşma yaptı ve sonunda: SİZE PAHA BİÇİLMEZ İKİ EMANET BIRAKIYORUM. BİRİSİ ALLAH’IN KİTABI KUR’AN DİĞERİDE BENİM EHL-İ BEYTİMDİR. BUNLARA SARILIRSANIZ ASLA SAPIKLIĞA DÜŞMEZSİNİZ. BU İKİSİNİN HESABI KIYAMET GÜNÜ SİZDEN SORULACAKTIR.” 

Daha sonra peygamber Hz.Ali(as) ’yi yanına alarak ellerini tutup kaldırdı, öyleki halk her ikisininde koltuklarının beyazlarını gör ve “BEN KİMİN MEVLASI İSEM ALİ ONUN MEVLASIDIR. ALLAH’IM ONA DOST OLANA DOST OL ONA YARDIM EDENE YARDIM ET, ONU HORLAYANI HORLA. HAKKI ONUNLA BERABER KIL” Dedi. 

İşte bu tebliğden sonra ise Maide suresinin 3. Ayeti nazil oldu; “BUGÜN SİZİN DİNİNİZİ İKMAL ETTİM, NİMETİMİ TAMAMLADIM, SİZE DİN OLARAK İSLAMI SEÇTİM VE HOŞNUD OLDUM, RAZI OLDUM.” 

Bu ayetten sonra ise orada bulunan müslümanların hepsi Hz.Ali(as) ’yi kutladılar. Hz.Ali(as) böylece Allah(cc) ’ın emriyle ve bizzat peygamber tarafından kendi yerine tayin ediliyordu. Beyat merasimi tamamlandıktan sonra peygamber(sav) şöyle buyurdu. “Allah’a şükürler ediyorum ki kendi dinini tamamladı. Kendi nimetlerini insanlara tamamladı. Benim risaletim ve benden sonra Ali’nin velayetine hoşnud oldu.” (alıntı)


802 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339