Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam974
Toplam Ziyaret1669360

, “Son günlerde bazı yazılı ve görsel medyada seçim sistemiyle ilgili dışarıdan müdahale ile YSK’nın sistemine girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği yönünde iddialar yer almaktadır. Bu iddialar tamamen yersiz ve gerçek dış

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Türkiye’deki seçmen sayısının toplam 54 milyon 703 bin 164 olduğunu açıkladı.

YSK Başkanı Sadi Güven, 5 günlük tatil için geldiği memleketi Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kızına ait eczanede basın mensuplarının ziyaret ettiği Güven, son günlerde gündemi meşgul eden iddialarla ilgili açıklamalarda bulundu. Güven, “Son günlerde bazı yazılı ve görsel medyada seçim sistemiyle ilgili dışarıdan müdahale ile YSK’nın sistemine girilebileceği ve bu yolla seçim sonuçlarının değiştirilebileceği yönünde iddialar yer almaktadır. Bu iddialar tamamen yersiz ve gerçek dışıdır. YSK, milli iradenin doğru tecellisi için her türlü tedbiri almış ve almaya devam etmektedir.

Seçim sonuçları bilgisayara girilmeden önce sandık kurulları tarafından kurul üyeleri ve müşahitlerin huzurunda tespit edilmektedir. Sandık kurullarında yasa gereği siyasi parti üyeleri olduğu gibi siyasi partiler müşahit de görevlendirmektedir. Bunların huzurunda tespit edilen sonuçlar asıldır. Sandık tutanakları yine açık bir şekilde birleştirilmekte ve internet girişine kapalı özel bir ağ ile YSK merkezine ulaşmaktadır. YSK’ya aktarılan seçim sonuçları aynı anda YSK’nın verdiği uç kullanılmak suretiyle siyasi partilerin bilgisayar ağlarına atılmaktadır. Yani tüm siyasi partiler YSK portalı üzerinden ilan edilen sonuçlarla tutanakların aynı olup olmadığını denetleme imkanına sahiptir. Önümüzdeki seçimlerden itibaren sandık tutanakları ilçe seçim kurullarında taranacak, YSK portalında ilan edilen sandık sonucu ile birlikte görülebilecektir. Bütün bu oldular göz önüne alındığında seçim sistemi ile ilgili yazılıma müdahale edilerek sonucun değiştirilebileceğini belirtmek gerçekten uzaktır" dedi. YSK Başkanı Sadi Güven, yine uzun zamandır öne sürülen seçmen sayılarıyla ilgili iddialara da değindi. 

’Seçmen sayılarının gerçeği yansıtmadığı’ iddiasını öne sürenlerin MERNİS üzerinde alınan seçmen sayısının doğru olmayacağını, seçmenlerin elle yazılması gerektiğini dile getirdiğini belirten Güven, değişikliklerin günlük olarak seçmen kütüklerine işlendiğinin altını çizdi. Sadi Güven, "Seçmen tespiti, adres kayıt sistemi esas alınarak TC kimlik numarası ile yapıldığından mükerrer kayıt mümkün olmadığı gibi ölüm, seçme ehliyeti veya vatandaşlık hakkını kaybetme veya yeniden kazanma gibi durum değişiklikleri günlük olarak alınıp seçmen kütüğüne işlenmektedir. Elle yazımda ise her zaman mükerrer kayıt imkanı olduğundan elle yazmaya geri dönmek sağlıklı değildir. Bugün itibari ile yurt içi seçmen sayısı 51 milyon 980 bin 193, yurt dışı seçmen sayısı ise 2 milyon 722 bin 981’dir. Seçmen kütüğü her seçim döneminde talepleri halinde iki kez seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partilere dijital ortamda verilmektedir. Partilerin her zaman bu kütükleri kontrol imkanı mevcuttur" diye konuştu

Güven, YSK’nın yapısı ile ilgili olarak kamuoyunda bilgi eksikliği olduğunu söyledi. YSK’da çalışmaların şeffaf olduğunu ve kurulda alınan kararların milli iradeyi temsil eden siyasi partilerin temsilcilerinin katılımı ve katkı sağlamasıyla alındığına dikkat çeken Sadi Güven, YSK’nın yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Güven, "YSK; 6 Yargıtay, 5 Danıştay olmak üzere 11 Yüksek Mahkeme üyesinden oluşmaktadır.

 

"YSK’DA SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNİN KATILMADIĞI HİÇBİR KARAR ALINMAZ"

Ancak ülke seçmeninin yüzde 97-98’ni temsil eden AK Parti, CHP, MHP, BDP ve Saadet Partisi temsilcileri Kurul’un daimi üyesidir. Bu üyeler Kurul’un komisyonlarına ve tüm toplantılarına aktif olarak katılmakta olup, YSK’da siyasi parti temsilcilerinin katılmadığı, katkı sağlamadığı hiçbir karar alınmamaktadır. YSK şeffaf bir şekilde çalışmaktadır.

Bu kapsamda seçmenin yüzde 97-98’sini oluşturan, aynı zamanda YSK’da temsilcisi olan siyasi partilerin teknik ekiplerine Kurul’un elektronik yapısı ile ilgili detaylı sunun yapılmıştır. Bugüne kadar sistemde zafiyet olduğu yönünde bu partilerden en küçük bir şikayet gelmemiştir. Seçim sisteminde ABD ve Yunanistan’ın seçim sistemi ile benzerliği olmayıp, bilişim sistemimiz güvenilir yapıdadır. Bu nedenle sistemin güvenliğine ilişkin yazıların gerçekle ilgisi yoktur" şeklinde konuştu.

"GURBETÇİLER GÜMRÜKLERDE DEĞİL KONSOLOSLUKLARDA OY KULLANACAK"

YSK Başkanı Sadi Güven, bir başka önemli konu olan yurt dışındaki seçmenlerin gümrüklerde oy kullanmasıyla ilgili de müjde verdi. Yerel seçimlerin dışında yapılacak genel seçimlerde gurbetçilerin artık gümrüklerde oy kullanmayacaklarını, bunun yerine bulundukları ülke ve şehirlerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarında veya yerel makamların uyun göreceği yerlerde kurulacak sandıklarda oy kullanabileceklerini belirten Güven, "Mahalli idareler seçimleri dışında seçimlerde yurt dışında bundan böyle konsolosluklarda, ihtiyaç duyulması halinde ise yerel makamların uygun göreceği yerlere sandık kurmak suretiyle seçimler yapılacak olup, vatandaşlarımız gümrüklere gitmek zahmetinden kurtulacak. 

 



437 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173