Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi9
Bugün Toplam741
Toplam Ziyaret1668383

Yumurtalık İlçesi Yeşilköy Beldesi kırmızı Biber üreticileri Karaisalı biberine rakip olduklarını hatta tat ve aroması bakımından kendi yetiştirdikleri melez bir tür olan”Sadiye salçalık kırmızıbiberin” daha kaliteli olduğunu iddia ettiler.

Yörede organik tarım yaptığını söyleyen Biyolog Refik Vural Ceyhan Nehrinin denize döküldüğü sahada toplam 2.500 hektarlık alanda yöreye özgü 85 bin ton kırmızıbiber üretildiğini ve 1000 kişinin iş istihdamının sağlandığı ve bir çok ailenin önemli geçim kaynağı olduğunu hatırlattı ve konuşmasını şöyle sürdürdü;

 Bu yöreye ait ve kendine özgü özeliği olan atadan kalan yöntemlerle ıslahı gerçekleştirilen” Sadiye yağlı salçalık biberi “tat, aroma ve kalite açısından benzerlerine önemli ölçüde fark atmaktadır. Yöreye özgü olan bu çeşit 10 kilo yaş “Sadiye yağlı salçalık biberden” geleneksel yöntemlerle ortalama 3 kilo salça çıkmaktadır. Salça güneş altında ve tamamen doğal olarak kurutularak elde edilmektedir. Akdeniz kültürünün vazgeçilmezi olan biber salçası,” Sadiye yağlı biber salçası” ile kalite, aroma, renk ve lezzet itibari ile diğer salçalarla kıyaslanamayacak özelliktedir.

50 farklı genom alt yapısına sahip ve yöreye özgü geleneksel ıslah yöntemi ile birbirinden farklılaşan özellikleriyle Sadiye salçalık biberi, boyu 35cm’e eni 5-10cm arası et kalınlığı 5-8mm civarı kendine has renk ve kokusu ile diğer salçalık biberlerden ayrılır.  Dekara 3-4 ton veren bu biber verimliliği türüne göre ayrılır en yüksek kalitede olan çift damarlı yapısı olan” Sadiye yağlı salçalık biberi” geleneksel yöntemlerle ıslah edilmiştir.

 Kimyasal analizi henüz çalışılmamış olan bu türün yüksek oranda antosiyanin içeriği, artık siyaha çalan koyu kırmızısı ile rahatlıkla gözlenebilmektedir. Önemli bir anti-oksidan olan antosiyanin, Sadiye yağlı salçalık biberinde çok yüksek oranda bulunmaktadır. Kurutulmuş “Sadiye yağlı biber” salçasının renk kıvam ve tat açısından salçalık değeri çok yüksek kalitede ve yöre insanın tercihlerinde birinci sıradadır.

 Yöre insanı “Sadiye yağlı salçalık biberini” özellikle yaz ayının Ağustos ve Eylül aylarına bağlayan sıcaklarda daha çok tercih etmektedirler. Bazı yörelerde yetişen salçalık biberin türlerine rağbet etmeyip özellikle” Sadiye yağlı salçalık biberin” yetiştiği dönemi ve önceden sipariş ile beklemektedirler.

Yeşilköy kımızı biber üreticilerinden Sezai Aykan ise yeni çıkarılan hal yasasından memnun olmadıklarını Sıcak ve nemli iklimde yetişen biberlerimiz ısıya dayanamadığı için çabuk bozulmaya başlıyor ve Adana haline giremediklerini, bunun yanın da İzmir, Kahraman Maraş, Gaziantep, Osmaniye İllerine ayrıca İskenderun, Ceyhan, Kozan İlçelerine de kırmızıbiber gönderdiklerini ve pazarlama sıkıntısı yaşadıklarını onun için buraya acil bir salça fabrikasının kurulması için yatırımcı beklediklerinin altını çizdi.

Öte yandan geçen yıl kırmızıbiber rekoltesinin düşük olması nedeniyle evlenemediğini söyleyen Atakan Seçmen(37)  ise bu yıl verim iyi kırmızıbiberin kilosu 60 krş satılıyor yakında düğün kuracağım dedi.



1619 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339