Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam1054
Toplam Ziyaret1687563

Karaisalı ilçemiz Çakallı Köyünde 100 dekar alanda yetiştirilen bu karpuzlar, Ankara ve İstanbul da tanıtım stantları kurularak yapılan etkinliklerle ülke genelinde tanıtıldı.

  Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Adana’nın Türkiye karpuz üretiminin yüzde 20’sini karşıladığını belirterek,  Adana’da senenin ilk karpuz hasadının Karataş İlçesi Tuzla beldesine bağlı Kapı köyünde 6 Mayıs’ta başladığını ve hasadın halen devam ettiğini söyledi.

  Türkiye’nin toplam 4 milyon 22 bin 296 ton olan karpuz üretiminin 811 bin 887 tonluk kısmının Adana’da gerçekleştiğini ifade eden Aygül, “Bu yıl yaptığımız gözlemlerde örtü altı üretimde dekara verim, ortalama 4-6 ton civarında olmuştur. Açığa ekilen tarla karpuzlarında ise ortalama 6-10 ton arasında verim alınmaktadır” dedi.

  Adana’da daha çok erken üretimin söz konusu olduğunu kaydeden Aygül, “Hasat Mayıs’tan Ağustos’a kadar devam etmektedir. Örtü altı karpuzlarında hasat 10-15 Mayıs tarihlerinde başlayıp 15 Haziran’a kadar devam eder. Açığa ekilen karpuzlarda ise hasat Haziran sonunda başlar, Temmuz-Ağustos aylarına kadar devam eder. İlimizde turfanda karpuz ilk olarak Karataş ve Yumurtalık İlçesinde, tarla karpuzu olarak da Ceyhan, Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde satılmaktadır. Bu yıl erkenci karpuzlar kilosu 80 ila 100 kuruştan satıldı. Şu anda tarla başında fiyatı 60-70 kr./kg’dan satılan karpuz genellikle tüccarlara kabala usulü 2 bin - 4 bin TL. karşılığında satılmaktadır” diye konuştu.

  Aygül konuşmasını şöyle sürdürdü:

  “Ayrıca eskiden çok bilinen ve uzun zamandır fazla ekilmeyen farklı renk, tat, koku ve aroma özellikleriyle bilinen Yerel Adana Karpuzu, ilk defa 2012 yılında Kurumumuzun hazırladığı "Adana Yerel Karpuzu Yetiştiriciliği Projesi" öncülüğünde ekilmeye başlandı. Karaisalı ilçemiz Çakallı Köyünde 100 dekar alanda yetiştirilen bu karpuzlar, Ankara ve İstanbul da tanıtım stantları kurularak yapılan etkinliklerle ülke genelinde tanıtıldı. Halktan da oldukça talep gören Adana yerel karpuzu gelecek yıllarda da üretilmeye devam edecektir.”

   Aygül, üreticilere İl Müdürlüğü teknik personeli tarafından “hasadın olgunlaşmış karpuzlar seçilerek yapılması, olgunlaşmamış olanlar için hasat zamanının beklenmesi” yönünde eğitimler verildiğine, bu konudaki denetimlerin sürdürüldüğüne ve İlçe Müdürlükleri tarafından gerekli duyuruların yapıldığına dikkat çekti.

  Adana’da turfanda olarak karpuzların tamamına yakın bir kısmının aşılı kabak karpuz olarak üretildiğini ifade eden Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, kabak aşılı karpuzların insan sağlığına bir zararının olmadığını da bildirdi.

  Aygül, “Geçmiş yıllarda rastgele anaç kullanılması nedeniyle karpuzların özelliği bozulmaya başlamış ve tüketiciler tarafından tat ve aroma ile ilgili şikayetler olmuştur. İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından üreticilerle yapılan toplantılarda karpuzun özelliğini bozmayan anaçların kullanımının pazarlama safhası için önemli olduğu, fide kullanımında bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunulmuştur. Bunun üzerin son yıllarda daha uygun kabak anaçları kullanılmaya başlanmış ve karpuzun tadı ve aroması daha iyi hissedilmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.



929 kez okundu

Yorumlar

     27/05/2013 11:54

Ürününüz bol ve bereketli olsun.
Misafir - Abdullah KÜÇÜKYÜCEL

AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406