Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam151
Toplam Ziyaret1685584

ÜRETİCİ, NE ZAMAN İLAÇLAMA YAPACAĞINI VE HANGİ İLAÇLAN KULLANACAĞINI 7 GÜN ÖNCEDEN ARICILAR BİRLİĞİ İLE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜNE BİLDİRMEK ZORUNDA

   Adana'da arı ölümlerinin önüne geçmek amacıyla alınan önlemler konusunda tarla ve bahçe sahipleri ile aracılar uyarıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, tarımda kullanılan ilaçların bal arılarına olan zararlı etkileri, kullanılan ilacın cinsi, uygulama yeri ve zamanı, ilacın dozu, etki süresi, ilaçlama yöntemi, ilaçlama günlerindeki meteorolojik koşullar gibi pek çok faktöre bağlı olarak değiştiği belirtildi.
Adana'nın, yoğun tarımın yapıldığı bir bölge olduğu için tarımı yapılan kültür bitkilerine zarar veren çeşitli hastalıklara, böcek ve yabancı otlara karşı zirai mücadele yapıldığı ve genellikle kimyasal ilaçlar kullanıldığı belirtilerek, Mart ayı itibariyle buğday tarlalarında mantar ve yabancı ot ilaçları kullanıldığı ayrıca meyve bahçelerinde kullanılan mantar ilacı ve böcek ilacının arı kolonilerine zarar vererek arı ölümlerine neden olabildiğine dikkat çekildi.
Ayrıca hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan bazı zirai mücadele ilaçlarıyla kirlenen su kaynakları ve polen tozlarının, çok sayıda ergin arı ve yavru ölümlerine neden olduğu belirtilen açıklamada tarla ve bahçe sahiplerinin şunlara dikkat etmesi istendi:
"İlaçlamalar bitkilerin çiçeklenme döneminde yapılmamalı. Çiçeklenme döneminde ilaç kullanma zorunluluğu varsa bu durumda, arılara az zararlı ilaçlar seçilmeli. Mümkünse ilaçlamalar akşamüstü yapılmalı. İlaç atık ve ambalajları uygun şekilde imha edilmeli. Üretici, ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçlan kullanacağını 7 gün önceden Arıcılar Birliği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmek zorunda. Üretici ilaçlama yaparken arıların faydalandığı su kaynaklarım kirletmemeli"
Açıklamada arıcıların dikkat etmeleri gerekenler de şöyle sıralandı:
"Arılıkların ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına özen gösterecek. Arıcılar, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden, bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak gerekli tedbirleri uygulayacak. Konaklama yeri, rüzgar almayan ve sel yataklarının dışında olmalı. Konaklama yeri olarak; tepelerin güney-doğu yamaçları, zirai mücadele ilaçlaması yapılmayan ve ana yoldan uzak yerler tercih edilmeli. Gezginci arıcılık yapılacak bölge bulaşıcı ve yayılıcı arı hastalık ve zararlılarından ari olmalı. Arılıklar arasındaki mesafe doğal florada 1 kilometreden, narenciyenin olduğu yerlerde ise 300 metreden az olmamalıdır."

 



655 kez okundu

Yorumlar

     28/03/2013 12:33

arılar dünyanın düzenini sağlayan faydalı hayvanlardır (hayvan demeye dilim varmıyor ama).Onları değeri ve kıymeti bilinip.yaşatılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.
Misafir - sena

AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382