Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi14
Bugün Toplam831
Toplam Ziyaret1686264

TÜRKİYE’NİN BİR AY SÜREN EN UZUN SOLUKLU TİYATRO FESTİVALİ, SEYHAN NEHRİ ÜZERİNDEKİ MUHTEŞEM GÖSTERİ İLE BAŞLADI



Dünyanın en saygın festivalleri arasında gösterilen ‘Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’, Seyhan Nehri üzerindeki muhteşem gösteriyle başladı. Festivalde, usta oyuncu Rutkay Aziz’e ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi.
Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, İtalyan Studio Festi grubunun ‘Su ve Ateş Anıları’ isimli muhteşem gösterisiyle başladı. Tarihi Taşköprü üzerinde başlayan festivalde İtalya, Türkiye, Almanya ve Fransa işbirliğiyle hazırlanan ışık oyunları, fantastik yaratıklar, su ve ateş performanslarıyla izleyenlere unutulmaz anlar yaşatıldı.
Açılış törenine, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Adana Devlet Tiyatroları Müdürü Fırat Demirağ, sanatın, toplumları birbirlerine yaklaştırdığını, sevgi, saygı ve pozitif düşünceyi yarattığını ifade etti. Demirağ, “Sanatın ışığında aydınlanan tüm uluslar, medeniyetlerin öncülüğünü yapmışlardır. Tüm sanatların birleştiği bir dal olan tiyatro, ışığını tüm dünyaya yansıtmıştır. Bugüne kadar Adana’dan, dünyanın en önemli tiyatrolarıyla sevgi ve barış mesajları gönderdik, nefesimiz yettiğince de göndermeye devam edeceğiz” dedi.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise festivalin 15. yılının kutlandığı Adana’da bulunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu belirtti. Festivalin, her yıl olduğu gibi bu yıl da 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde başladığını hatırlatan Sabancı, tiyatronun, insanlara düşünme yetisi ve hoşgörü katan, insanların birbirlerini daha iyi anlamalarına fırsat veren dünyanın en eski sanatı olduğunu kaydetti. Festivalin, yerel başladığını ama zamanla kendini kanıtlayarak uluslararası boyuta ulaştığını ifade eden Sabancı, “Ne mutlu ki anlayış, barış ve dostluğun yayıldığı bir festival var ve ne mutlu ki bu festival 15 yıldır Adana’da. Merhum Sakıp Sabancı’nın 15 yıl önce başlattığı miraslardan bir tanesini daha hep beraber bu günlere getiren, katkısı olan herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Sabancı, festivalin halkla iç içe yapılması için son dönemlerinde Taşköprü ve sokaklarda da yapıldığını söyledi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin de önemli sanatçıların ve coşkulu sanat severlerin kenti Adana’da, 15 yıl önce festivalin başlamasını sağlayan merhum Sakıp Sabancıyı anarak başladığı konuşmasında, tiyatro sanatının, sahip olduğu büyüyle farklı etnik gruplar arasında diyalog kanalının açılmasını sağladığını vurguladı. Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlet tiyatroları her yıl farklı şehirlerde, 5 uluslararası festival düzenlemektedir. Ancak Adana’daki festivalin, dünyanın saygın ve önemli festivallerinin arasında yer edinmiş olması da ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu yıl festivalin 15’inci yılını kutluyoruz. 15 yıldır devam eden festivalimiz boyunca, 40’a yakın ülkeden yaklaşık 5 bin sanatçıyı ülkemizde konuk ettik. Bunlar ülkemizin gönüllü ‘tanıtım elçileri’ olmuştur. Festivalin, kısa sürede dünyanın en saygın festivallerinin arasında yer almasının en önemli nedenlerinden biri Devlet Tiyatroları ve Sabancı Vakfı ortaklığıdır. 15 yıldır bu değerli organizasyonda bize ortaklık eden, yoldaşlık eden herkese sonsuz teşekkürler.”
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Bu toprakların yetiştirdiği mümtaz siyasetçi Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik ve Devlet Tiyatroları ile Adana’nın sanat merkezi olma konumundaki ilerlemesi daha da başarılı olacaktır. İlimizde her yıl artan coşkuyla festivalin sunulmasına destek veren Sabancı Vakfı’na ne kadar teşekkür etsek azdır. Eskiler, ‘Marifet iltifata tabidir. Marifet iltifatla gelişir. Bu festivalin tiyatronun günümüzde konumunu korumasında da önemli bir yararı olduğuna inanıyorum. Hem bakanlığımıza hem de Sabancı Vakfı’na ayrıca teşekkür ediyorum. Rahmetli Sakıp Sabancı’yı da rahmetle ve şükranla anıyorum, yüce Allah’tan rahmet diliyorum.”

“YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ RUTKAY AZİZ’İN”
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılardan bulunmuş ustalara, minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana her yıl verilen ‘Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi, tiyatronun usta isimlerinden Rutkay Aziz oldu. Festivalin açılışında Aziz’in sanat yaşamına dair kısa film gösteriminin ardından ödülü, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Güler Sabancı takdim etti. Aziz, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Tiyatro Adana’ya, Adana da tiyatroya yakışıyor. 15 yıldır bu festivalde emeği geçenleri yürekten selamlıyorum. Tek bir cümle söylemem gerekirse; tiyatro, soylu ve onurlu bir sanattır, yeter ki ona sahip çıkalım, her türlü baskıcı tutumdan koruyup, özgürlüklerin yolunu açalım. İnanın ki sanat, ülkenim toplumsal barışına, hem de kültürel kalkınmasına çok ciddi katkı sunacaktır, yeter ki inanalım” şeklinde konuştu.

“SEYHAN NEHRİ’NDE MUHTEŞEM GÖSTERİ’
Son 3 yılda festivalin açılışına damga vuran Studio Festi, festivalin 15’inci yılına özel olarak İtalya, Türkiye, Almanya ve Fransa’nın ortak imzasını taşıyan ve büyük beğeni toplayan bir gösteriye imza attı. Gösteride ilk olarak merhum Sakıp Sabancı’nın silueti nehre yansıtıldı. Ardından Çukurova’nın bereketli topraklarını, toprak tarlalarını, ayçiçeklerini ve portakal bahçeleri figürlerin de nehre yansıtılması göz kamaştırdı.

“SHAKESPEARE VE BOLLYWOOD İLK DEFA TÜRKİYE’DE”
Festival, bir ay boyunca Türkiye’den 16, yurt dışından 7 tiyatro topluluğunun sergileyeceği 23 farklı oyun ile sanatseverleri tiyatronun büyülü dünyasına çekecek.
Festivalin en renkli konuklarından biri Hindistan’dan Taj Ekspres Topluluğu olacak. Hindistan’ın popüler Bollywood kültürüyle köklü geleneklerini bir araya getiren Taj Ekspres, “Aşkın Yeni Adresi” oyunuyla seyircileri Hindistan’a doğru bir yolculuğa çıkaracak. Oyun, Adana’nın yanı sıra 1 Nisan tarihinde Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde İstanbullu seyircilerle de buluşacak.
Festivalin 15’inci yılına damgasını, dünyaca ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare’in oyunları vuracak. Festivalde William Shakespeare’in 3 oyunu yer alıyor.
Shakespeare tarafından kurulan, İngiltere’nin en köklü tiyatrolarından Globe Tiyatrosu, Türkiye’de ilk kez Adana Tiyatro Festivali kapsamında sahneye çıkacak. Topluluk, Shakespeare’in en önemli trajedilerinden biri olan “Kral Lear” oyunuyla festivale renk katacak. Kral Lear, Adana’nın yanı sıra 25-26 Nisan tarihlerinde Aya İrini’de İstanbullu seyirciyle buluşacak.
“Beğendiğiniz Gibi”, Gürcistan Tiyatrosu’nun yorumuyla Adanalılarla buluşurken, Antalya Devlet Tiyatrosu da “Othello”yu sahneleyecek.
Dünyada “Kara Tiyatroyu” ilk kez gerçekleştiren grup olma özelliğini taşıyan Çek Cumhuriyeti’nden Srnec Black Tiyatrosu ise “Seçkiler” adlı oyunuyla izleyicilere farklı bir deneyim yaşatacak. Makedonya’dan Üsküp Milli Kurum Türk Tiyatrosu da “Bütün Oğullarım” ile çağdaş bir aile dramını sahneye taşıyacak.

İSTANBULLULAR DA TİYATRO COŞKUSUNA ORTAK OLUYOR
Festival kapsamında Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, Talimhane Tiyatrosu’nun “Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi”, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın “Türkiye Kayası”, Ankara Devlet Tiyatrosu’nun “Cesaret Ana ve Çocukları”, “Ben Ödüyorum” ve “Hürrem Sultan”, Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun “Ben Feuerbach”, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun “Çirkin” ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nun “Giderayak” oyunları sergilenecek. Ankara Devlet Tiyatrosu ayrıca “Pal Sokağı Çocukları” oyununu çocuklarla buluşturacak.
2005 yılından bu yana ikinci ayağı İstanbul’da gerçekleştirilen organizasyonda, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sergilenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de tiyatro coşkusuna ortak oluyor.
Festival kapsamında, geçtiğimiz yıl ilk kez seyirci ile buluşan “Fuaye Genç Sahne Etkinlikleri” bu yıl da Türkiye’deki genç tiyatro topluluklarını ağırlamaya, alternatif tiyatro örneklerini Adanalı tiyatro severlerle buluşturmaya devam edecek.
Festivalde ayrıca tiyatroya gönül vermiş katılımcılar için; danstan, tiyatro yazarlığına, güzel ve etkili konuşmadan, Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun mihenk taşı ortaoyunu ve gölge oyununa kadar birçok farklı konuda Atölye Çalışmaları düzenlenecek.
Geçtiğimiz yıllarda sergiledikleri gösterilerle Adana sokaklarında izleyicileri kendisine hayran bırakan Hollandalı Close Act grubu, bu yıl da festivalin kapanışını muhteşem bir gösteriyle yapacak. Festival, 30 Nisan 2013 tarihinde grubun “İstila” adlı sokak gösterisi ile sona erecek.



554 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382