Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam434
Toplam Ziyaret1668820

"Yönetim tek merkezde toplanmak isteniyor"

 

Geride kalan hafta TBMM’den geçen Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Türkiye’nin gerçekleriyle örtüşmediğini dile getiren  CHP Adana İl Genel Meclisi Üyesi İsmet Avcı, “Kent içinde yeterli hizmeti halka ulaştıramayan belediyelerimiz, ilçelerin, köylerin, dağdaki insanın problemlerini hangi olanak ve teçhizatla çözecek?” diyerek altyapısı olmadan çıkarılan yasanın, yönetimi tek merkezde toplama isteğinden kaynaklandığını belirtti.

 

İl genel meclisleri ve il özel idarelerinin de yasayla ortadan kalkacağını hatırlatan İsmet Avcı, “Eskiden Büyükşehir vardı, şimdi Bütünşehir oldu. 13 ilin daha Büyükşehir olmasının ardından 29 il Büyükşehir kapsamına alındı. Söz konusu 29 ilde ülke nüfusunun yüzde 25’i yaşıyor. Yine bu 29 ilden 383 milletvekili çıkıyor. 29 ilin Büyükşehir belediyeleri, il sınırlarının tamamından sorumlu olacak. Yani Adana’nın dağından, taşından Büyükşehir Belediyesi sorumlu olacak. Bu yasayla Türkiye’nin idari yapısı temelden değiştirildi.  16 bin köy mahalle olacak. Türkiye’de 35 bin köy var. Bu kadar insanı ilgilendiren bir yasayla ilgili kararı halk vermeliydi. Referandum yapmadan çıkarılan bu yasanın ayakları yere sağlam basamaz” dedi.

Avcı; Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Çiftçi-Sen’in yasaya ciddi itirazları olduğunu anlattı.

Yeni yasaya göre, büyükşehir olmada temel alınan nüfus kriterinin 1 milyondan 750 bine indirildiğini vurgulayan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “13 yeni Büyükşehir’de 23 yeni ilçe kurulacak. 14 büyükşehir belediyesinin sınırları da illerin mülki sınırı olarak kabul edilecek. Bu iller; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun. Büyükşehir olan ve olacak toplam 27 ildeki ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erecek. Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğine son verilerek, bu köyler mahalleye dönüştürülecek. Köylü yasa gereği bu alanlarda hayvan yetiştiriciliği yapamayacak.  Yasa, 29 büyükşehir belediyesindeki toplam bin 22 belde belediyesinin kapatılarak mahalle statüsü kazanmasını ve diğer 52 ilde nüfusu 2 binin altına düşen 559 beldenin de  tüzel kişiliğini kaybederek köy olmasını beraberinde getirecek. Türkiye’deki belediye sayısının yarı yarıya azaltılması amaçlanıyor; Türkiye’deki 2 bin 950 belediyenin bin 581’i kapatılacak. Söz konusu 27 ilin yanı sıra İstanbul ve Kocaeli’nin de il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak. Bu durumda bazı illerde il özel idareleri devam ederken bazılarında kaldırılmış olacak ve ortaya tuhaf ve Anayasa’nın eşitlik ilkesi açısından da tartışmalı bir idari sistem çıkacak. Büyükşehir belediyelerinin yetkileri artacak. Büyükşehir belediyeleri, maden ruhsatı verme, afet riski taşıyan binaları yıkma, ibadethanelere indirimli ya da bedelsiz su verebilme yetkisine sahip olacak.”



766 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339