Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam828
Toplam Ziyaret1669214

‘Bu bir şehircilik cinayetidir’

AYAMDER’in toplantısında konuşan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Büyük Şehir Meclisinin sadece imar revizyonlarıyla uğraştığını söyledi. 

 

‘Bu bir şehircilik cinayetidir’

 

 

ADANA-  Seyhan Belediye Başkanı Prof. Dr.Azim Öztürk,  kenti bir bütün olarak düşünmek gerektiğini belirterek, “Alınacak kararlar bir bütün verilmeli bu karadan asla geri adım atılmamalı. Büyük Şehir Meclisine baktığımızda halen yüzde 70-80 oranında imar revizyonlarıyla uğraşıyoruz. Bu bir Şehircilik cinayetidir” diye çıkıştı. 

Adana Yapı Müteahhitleri Derneğinin (AYAMDER) Riva otelde düzenlediği ‘Kentsel Dönüşüm ve Özel sektörün bu dönüşümdeki yeri’ konulu toplantıda konuşan Başkan Azim Öztürk, “Bugün en başarılı şehirler Kentsel dönüşümü başlatan şehirlerdir. Şehrin başarısı markalaşmanın yolundan geçer” dedi.

 

YATIRIM İSRAFI ENGELLENMELİ

 

Toplantının ev sahipliğini yapan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, açılış konuşmasında sektörün Belediyeyle ilgili yaşadığı sıkıntıları ve aksaklıkları anlattı. Başkan Azim Öztürk’ ün mağdur olan müteahhitlerin sorunlarını çözeceğine inandıklarını ifade eden Kılçık, “Öncelikle Belediyemizin şantiyelerimize giden yollarımızın bir an önce açmasını bekliyoruz. Bu çalışma arkadaşlarımızı rahatlatacak işlerini kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.  

Belediyelerin insanlara konut yapmaları için imar izni verildiğini belirten Murtaza Kılçık, “Ama maalesef bu sorun sadece Adana’da değil tüm Türkiye de var. Bir yerin imara açılacağı duyulduğu an oradan arsa alınıyor yatırım yapılıyor. Daha sonrada değerlendirilmesi yıllarca bekleniyor. Bir yer imara açılıyorsa burada yapılaşmanın önünü kısa sürede açmak lazım. Bunun en güzel örneği organize sanayide  ve Avrupa da görebiliriz. Organize sanayide yatırım yapmak isteyen yatırımcıya ‘Ben sana arsayı bir şartla veriyorum. 2 yıl içinde bu arsayı ruhsata bağlayacaksın’ diyor. Avrupa da ise etap etap açıyor. Ve bu etaplara da süre koyuyor. Verilen süre içinde yapılaşma koşulu istiyor. Ruhsat almazsa ikinci etap’a atıyor. Burada yatırım israfı olmuyor. Bunun önü açılmalı” dedi.

 

MÜTEAHHİT RANT DEĞİL İŞ PEŞİNDE

 

Müteahhitlerin ‘Rantçı’ diye suçlandığını kaydeden AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, “Rantın tanımına baktığımızda bir yerden bir emta alıp hiçbir işlem yapmadan süre içinde anormal değer kazanmasıdır. İşte asıl rant, bu uzun bekleme süresinde sağlanıyor. Müteahhit rant değil iş peşinde sürekli yatırım istihdam sağlar konut yapar. Hükümetimiz özellikle son yıllarda eğitim ve sağlık konusunda çok ciddi radikal kararlar aldı. Bunun faydasını da tüm milletimiz gördü. Bunu kimse inkar edemez. Türkiye’nin gelişmesi içinde artık imar konusunda radikal kararlar alınmalı. Yatırımcıyı şekilde yönlendirilecek tedbirler alınmalı.  Gecekondulaşmanın kaçak yapılaşmanın önü de kesilmiş olacaktır” diye uyardı.  Başkan Kılçık, konuşmasını şöyle sürdürdü. 

 

KONUT ÜRETMEKTE ZORLANIYORUZ

 

“Büyükşehir meclisi ise hem özellikle imar tadilatları gündeme getirilerek işgal ediliyor. Hem de meclis gereksiz yere çalışıyor. Bu işlerin daha kalıcı uzun vadeli planların yapılması kentimize fayda sağlayacaktır. Adana’yı 50 yıl idarece edecek arsa var ama bulamıyorsunuz.  Niye bulamıyoruz, ya almış bekliyor yada bir kısmı imara kapalı. Kontu üretmekte zorlanıyoruz. Konut sektörü daralıyor. Arsa fiyatları böyle astronomi fiyatlara çıkınca  müteahhitlerimiz konut üretemiyor bu sefer de taleplerde daralma oluyor. Bir an önce bu arsa sorunlar netleşirse, aşılırsa eminim ki, çok daha fazla Adana ekonomisine katkı sağlanacaktır.“

 

 

İMAR PROBLEMİ HALLEDİLECEK

 

Yaklaşık 2 saat süren kahvaltılı toplantıda Adanalı müteahhitlerin sorunlarını dinleyen Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk de  sözlerine, ‘İmar probleminiz halledilmiş bilin’ diye başladı.

Başkan Öztürk,  “Bugün en başarılı şehirler Kentsel dönüşümü başlatan şehirlerdir. Adana’nın Kuzeyinde yeni bir şehir kuruldu deniliyor. Yok böyle bir şehir. Biz bir taraftan kentsel dönüşümü yapacağız. Diğer taraftan tarihi dokularımıza sahip çıkacağız. Ancak bu şekilde marka şehir olabiliriz. Tarım arazisisin de asla bir karış yer kullanılmamalı. Yüreğir’in bir kısmı tarım arazilerinde kalmış. Sen 30 yıl buraları imara açıyorsun. Tarım arazisi olup olmadığına bakmıyorsun”  dedi.  

 

ÖZTÜRK; ARSAM YOK

 

 Öztürk, konuşmasında hakkında çıkan iddialara da yer verirken, “ Azim Öztürk  arsa toplamış diyorlar. Arsam varsa var derim, yoksa yok derim. Keşke olsaydı.  Söylemekten çekinmem.  Şehri bir bütün olarak düşünmek lazım. Karar bir kez bütün verilmeli. Bu karadan asla geri adım atılmamalı. Orta yoğunluk olacaksa olsun. Yeter ki; adam gibi şehir olsun. Büyük Şehir Meclisine baktığımızda halen yüzde 70-80 oranında imar revizyonlarıyla uğraşıyoruz. Bu bir Şehircilik cinayetidir”  ifadesini kullandı.  

 Başkan Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kentsel dönüşümde iyi yoldayız. İnşaatlarımızı hızla sürüyor. Birinci etabı 2013 de teslim edeceğiz. Daha sonra Barboros ve Bey mahallelerine başlayacağız. Mirzaçelebi, Şehit Duran, Döşeme ve Hurmalı mahallelerinin tamamı kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için talebimizi Ankara’ ya ilettik. Biz asla TOKİ’ye mahkum değiliz. Bundan sonraki özel sektörle yani sizlerle iş yapabilir birlikte çalışabiliriz. Projelerle kentsel dönüşümde ortak adım atabiliriz. Bana açılacak yolların listesini verin ekibi hemen hazırlayalım şantiye yollarını açalım. Şükür imkanlarımız iyi, bu yönde sıkıntımız yok.”

Konuşmaların ardından AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, günün anısına Başkan Azim Öztürk’e ‘Teşekkür’ plaketi takdim etti.

Toplantıya AYAMDER Başkan Vekili Mustafa Vursavuş ve  dernek üyesi müteahhitlerin yanı sıra Seyhan Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürü Sabri Erenoğlu, Kimse Yok Mu Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Elibal, İl Genel Meclis üyesi Mustafa Çalışkan, Seyhan Belediyesi Meclis üyesi Ziya Yamaç, MÜSİAD Başkan Yardımcısı Naim Yeldan katıldı.



894 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339