Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam532
Toplam Ziyaret1688271

ALTINKOZA'DAN BİR İLK

                                                                                        VAHİT ŞAHİN

 

Türk senarist, yönetmen, oyun ve köşe yazarı Işıl Özgentürk, 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında dünyada bir ilke imza attı. Özgentürk, engelli olarak nitelendirilen dezavantajlı gruplara senaryo yazımı ve kısa film çekimi konusunda konferans verdi.

  Adana’da Ortepedia Hastanesi Sinema Salonunda çok sayıda engellilerin katıldığı konferansta açış konuşması yapan Dr. Haluk Özuygur,”Dünyada ilk kez film festivalinde engelsiz bir etkinlik yapıyoruz.Engelli demek istemiyoruz ama bu kelimenin yerine bir kelime üretilmemiştir. Dezavantajlı demek daha doğru olur sanırım. Sevgi engelli olmadıktan sonra bütün meseleler çözülür” dedi.

  Işıl Özgentürk de konuşmasında, her atölye çalışmasının da bir şeylerin ortaya çıktığını, bu salonda da bir ilki yaşadıklarını belirterek,  adına engelli demek istemedikleri, dezavantajlı vatandaşlar grubu olarak nitelendirilen insanlara sinema eğitimi verdiklerini söyledi.

  Her insanı hayatında yazabileceği hikayeler olacağını kaydeden Özgentürk, dezavantajlı gruba Çarşamba gününe kadar bir hikaye yazmaları için ödev verdi. Türkiye nüfusunun yüzde 12’sinin engelli olduğunun son nüfus sayımında ortaya çıktığını ifade eden Işıl Özgentürk, “Bu oran siyasiler tarafından oy deposu olarak görülmüştür. Bu nedenle dezavantajlı gruplar lehine bazı olumlu kararlar alınmıştır. İyi de olmuştur. Bu gruba çeşitli imkanlar sunulmuştur” dedi.

  Doğu Anadolu’da mayına basma sonucu yaralanmalar ve akraba evlilikleri sonucu engelli vatandaşların daha çok olması gerekirken, nüfus sayımlarında Batının daha çok engelli vatandaşa sahip olduğunun ortaya çıktını hatırlatan Özgentürk, “Bunun ortaya çıkması sonucu sayım memurları yeniden sayım yapmışlar. Ailelerin engelli vatandaşları saydırmadıkları ortaya çıkmıştır. Yani dezavantajlı insanlarımız insandan sayılmamıştır” dedi.

  İnsanların sevdiği halde duygularını söyleyememesi, ya da hiç sevmemesi nedeniyle herkesin engelli olduğunu vurgulayan Özgentürk, “O yüzden hepimiz engelli sayılırız. Bizler fiziksel engelin yanı sıra psikolojik ve sosyolojik yönden de engelliyiz” dedi.

 İnsanların çoğunun sanal ortamlarda dolaştığını ve özellikle geçlerin sanal ortamlarda çeşitli duygularını paylaşma yoluna gittiğini söyleyen Işıl Özgentürk,”Geçler çok fazla sanal ortamla uğraşmasınlar. Çok bükük kolaylık oluyor. Gerçek duygular sanal ortamlarda ifade edilmemelidir” diye konuştu.

  19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında düzenlenen sinema atölyesinin ikinci gününde Yunanlı Andreas Sinanos görüntü yönetmenliği ve çekim teknikleri konusunda konferans verecek.



768 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406