Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam775
Toplam Ziyaret1681860

Adana Aile Hekimleri Derneği Başkanı Kadircan Tuncel, hekim başına 3 bin 600 hastanın düştüğü bir sistemde görev yapan aile hekimlerine kanunla nöbet tutma görevi getirildiği belirtti.

 

 

Aile Hekimleri Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, kanunla aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesini eleştirdi, bu uygulamanın aile hekimliğinden vaz mı geçiliyor  sorusunu sorma ihtiyacını hissettiklerini söyledi.

Aile Hekimleri Derneği Şube Başkanı Tuncel, hekim başına 3 bin 600 hastanın düştüğü bir sistemde görev yapan aile hekimlerine kanunla nöbet tutma görevi getirilmesinin doğru olmadığını, bu uygulama ile vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkânsız hale getirdiğini öne sürdü. Tuncel yazılı açıklamasında şöyle dedi:

“Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen 12/07/2012 gün ve 28351 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni kanunla, aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdiğimiz hizmetlerimizi aksatacak şekilde, hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önü açılmıştır.                            

AİLE HEKİMLİĞİE DARBE

Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmeleri, aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbedir. Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin keyfine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ve ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır. Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geri dönüş başlayacak, bugüne kadar verilen bütün emekler hızla yok olacak ve Sağlık Bakanlığımızın haklı olarak ve övünerek söylediği bu sevindirici tablo ortadan kalkacaktır.


 

Aile sağlığı uygulamasında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görev yeri aile sağlığı merkezleridir. Bizler burada vermiş olduğumuz hizmetlerle birinci basamağın kalitesini yükselttik. Başka kurum ve kuruluşlarının yapmış oldukları yönetimsel ve organizasyon hataların sonucu ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görevi değildir.

Aile Hekimleri olarak aile hekimliği uygulamasının temel yapısına aykırı olarak uygulamayı yok etmeye yönelik bu düzenlemeye karşı olduğumuzu belirtiyor, yetkililerin bu yanlışlığı ortadan kaldıracak girişimleri bir an önce yapmalarını istiyoruz.”

Dr. Kadircan Tuncel, Aile hekimliği uygulamasına geçildiği 2005 yılından bugüne, birinci basamaktaki tüm sağlık göstergeleri olumlu yönde ve oldukça yüksek oranda gelişme kaydettiğini, bebek ve anne ölümlerinin azaldığına, aşılama oranlarının gelişmiş ülkelerdeki seviyelerinin arttığını kaydetti Tuncel, “Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının büyük azmi ile sağlık hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti artmıştır. Yeni uygulama ile Aile Sağlığı merkezlerinde eğer Aile Hekiminizi bulamazsanız! Acillerde nöbette. Eğer Aile hekiminiz yorgun, uykusuzsa! Nöbetten çıkmıştır. Bebeğinizin aşısı aksadı! Aile sağlığı çalışanı acilde nöbette. Yazıları ile karşılaşılması kaçınılmaz olacak. ”dedi

 



813 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398