Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam387
Toplam Ziyaret1682374

Şehidin kardeşleri var ama yaşları büyük ya da işleri var çalışmayacak iseler bu haklarından feragat ederek Şehidin çocuklarına verebilecekler.

Dünkü Meclis yasa çalışmasında Ak Parti Adana Milletvekili  Fatoş GÜRKAN'ın konuşması aşağıda sunulmuştur.

Bu konuşmada da "feragat hakkı"nın olduğu görülmektedir. Örneğin Şehidin kardeşleri var ama yaşları büyük ya da işleri var çalışmayacak iseler bu haklarından feragat ederek Şehidin çocuklarına verebilecekler. Bu açıklama çerçevesinde uygulama yönetmeliği ile uygulamanın bu şekilde olacağını değerlendiriyoruz.

 

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan 302 sıra sayılı Kanun Teklifi’ne bir madde eklenmesiyle ilgili önerge üzerinde söz almış bulunuyorum. Bizi izleyen aziz milletimizi ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Evet, esasında benim konuşmam, tabii, şehit yakınları ve gazilere verilecek haklarla ilgili. Öncelikle, vatanı, bayrağı, milleti için gözünü kırpmadan mücadele eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla ve minnetle anıyorum.

Evet, onlar için biz ne yapsak azdır ama uzun süreden beri, özellikle şehit yakınları ve gazilerle ilgili önemli çalışmalar yapıldı. 12 Eylül 2010 tarihinde, şehit yakınlarına ve gazilere, dul ve yetimlerine yapılacak düzenlemelerle ilgili “Eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.” diye bir ibare de konuldu, ondan sonra da gerçekten önemli çalışmalar yapıldı.

Özellikle benim de vekil olmadan önce de bir büyük dedemin şehit olması nedeniyle, şehit aileleriyle ve gazilerle birlikte yaptığımız önemli çalışmalar vardı. Benim de kanun tekliflerim vardı. Özellikle kanun teklifimin birisi, daha önce, bir daire başkanlığı kurulmasıyla ilgiliydi. Kanuna gerek kalmadan, daire başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak kuruldu. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun. Tabii, önemli hizmetler veriyorlar.

Bir diğeri, şehit yakınlarına ikinci istihdam verilmesiyle ilgiliydi, o da gerçekleşti. Tabii, bu önemli bir sorundu. Özellikle evli olarak ölmüşse şehit, çocukları, arkada kalan eşi, anne-baba ve yakınları arasında önemli sorunlar çıkıyordu. Bu hem şehidin dul kalan eşi hem çocukları hem anne ve babalarıyla kardeşleri arasında çeşitli anlaşmazlıklara neden oluyordu. Bundan sonra, verilen ikinci istihdamla artık bu önemli sorun giderilmiş oluyor. Eğer şehit bekâr olarak ölmüşse, anne-baba  ve kardeşlerden birisi 2 istihdam hakkını kullanabilecek. Eğer anne-baba feragat ederse 2 kardeşi kullanabilecek. Şayet evli ise anne-baba veya kardeşlerden biri 1’ini, eş ve çocuklardan birisi 1’ini kullanacak. Eğer anne-baba veya kardeşler bu hakkından feragat ederse, yine, eşi veya 2 çocuğundan birisi bu hakkı kullanacak. Tabii, bu önemli bir düzenleme. Hayırlı, uğurlu olsun diyoruz.

Bir ikincisi: Özellikle görev şehitlerinde şöyle bir sıkıntı vardı: Maluliyet durumu aranıyordu. Yani biri şehit olmuşsa anne-babaya diyorlardı ki: “Malul müsün?” Bir emekli dahi olsa malul sayılmıyordu anne veya baba. Şimdi artık bu maluliyet şartı da kaldırılıyor. Bu, gerçekten, bize de gelen -hepimize, sizlere de mutlaka geliyordur- çok önemli bir sıkıntıydı. Artık maluliyet şartı aranmıyor şehit yakınlarıyla ilgili. Bundan sonra, şehidin bakmakla yükümlü olduğu -tabii, sağken- anne ve babası, maluliyet şartı aranmaksızın maaş alabilecek, on altı yaşından büyükler için verilen bir asgari ücret tutarında.

Tabii, çok önemli başka düzenlemeler de var. Biraz önce, Sayın Grup Başkan Vekilimiz Nurettin Canikli bahsetti ama ben birkaç tanesinden daha bahsetmek istiyorum. Özellikle, terörle mücadelede kendiliğinden inisiyatif kullanarak hayatını kaybeden veya sakat kalan sivil vatandaşlarımızdan, devletin koruyucu çatısı altında yer aldığının gösterilmesi adına bu kanuna yeni bir bent eklendi.

Yine, 2330 sayılı nakdî tazminat ve aylık bağlanmasıyla ilgili Kanun’a trafik ve yol güvenliğiyle tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevliyken meydana gelen olaylarda şehit olanlarla gazilere de aynı kapsamda haklar tanınıyor.

Yine, polis okullarında ve askerî okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları on sekizin altındaki öğrencilerin teröre hedef olması sebebiyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabilmeleri ve diğer haklardan iştirakçiler gibi yararlanabilmeleri sağlanıyor.

Başkasının yardım ve desteği olmadan yaşayamayacak derecede ağır malul olan gazilerimize sağlanan bakım desteği, köy korucuları ve sivil vatandaşlara da yine bu kanunla verilmiş oluyor ve bakım desteği iki katına çıkarılıyor.

Bunun gibi, özellikle yeni hükmedilen hak ve muafiyetler sebebiyle geçmişte bu kişilere çıkarılmış borçlar konusunda yapılandırma ve faiz terkiniyle ilgili maddede düzenlemeler yapılıyor.

Terör eylemleri sebebiyle veya terörle mücadele esnasında malul olan sivillerin kendilerine, hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına aylık bağlanmak suretiyle terör mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi hedefleniyor. Hâli hazırda mevcut düzenlemeyle ölüm tazminatı ödenen kişi sayısı 4.332, sakatlanma ve yaralanma tazminatı ödenen kişi sayısı 1.791.

Yine çok önemli düzenlemeler var ama, tabii bugün yine herhalde sabaha kadar bir çalışma ortamı olacak. Ben çok fazla vakit almak da istemiyorum.

Ben, özellikle bu kanunun çıkmasında bizlere destek veren halkımız adına Sayın Başbakanımıza, Sayın Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ’a, Sayın Fatma Şahin Bakanımıza, gerçekten çok önemli çalışmalar yaptılar, tüm bakanlarımıza, komisyonlara ve ilgili tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

 



734 kez okundu

Yorumlar

     04/07/2012 18:29

hayırlı olsun
Misafir - kemal

AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398