Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam197
Toplam Ziyaret1685630

Gildirli Köyünde Antep Fıstığı fidanı dağıtıldı

İlçemizin Gildirli Köyünde Antep fısyığı fidanı Adana Valisis Hüseyin Avni Coş'un da katıldığı törenle dağıtıldı.

Gilidrli Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen törende yapılan konuşmalardan sonra fidanlar çekilen kura ile hak sahiplerine verildi. Fidanla birlikte demir çit telin,n de verildiği törene Karaisalı Kaymakamı Hidayet Sarı, Karaisalı Belediye Başkanı Babacan Durak ile Karaisalı bürokratları, seçilmiş il genel ve belediye meclis üyeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Fidan dağıtım töreninde konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, köyü canlandırmak, buradaki üretimi arttırmak, insanları mümkün olduğu kadar köyüne, doğup büyüdüğü toprağına bağlamak için yürütülen böyle önemli bir projenin uygulamaya konulmasından dolayı son derece mutlu olduğunu söyledi.

Köylülerimizin bu işi benimsemelerinin, bu işi candan ele almalarının önemli olduğunu belirten Vali Coş, "Bu güzel proje kapsamında yapılan çalışmaların, amacına ulaşacağına, çok faydalı olacağına, Gildirli Köyü'nün tekrar eski güzel günlerine ve canlılığına kavuşmasında büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum." dedi.

 Birlik beraberlik içinde olursak, bütün sorunlarımızı daha kolay çözebileceğimizi, bütün sıkıntıları, zahmetleri, engelleri daha kolay aşabileceğimizi söyleyen Vali Hüseyin Avni Coş, "Burada  bunun gerçekleştirildiğini görüyoruz.  Yürütülen bu projelerle, sadece ekonomik, tarımsal gelişmeler, kalkınmalar sağlanmıyor. Aynı zamanda Gildirli Köyü ve yakın çevredeki insanlar arasındaki birlik beraberlik, dostluk, dayanışma, sevgi, kardeşlik duygularının da geliştiğini güçlendiğini memnuniyetle görüyorum. Belki bu projenin en önemli kazanımı bu" dedi.

Törende Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'a heybenin bir gözünde kekik, yavşan ve kantaron otu verilirken diğer gözünün de Vali tarafından doldurulması istendi. Vali Coş da ''Bu heybenin diğer gözünü de hep birlikte dolduracağız'' dedi.

 Projenin açılışında  konuşan  ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, projenin köy halkının yaşam kalitesinin artırılması ve önemli bir gelir kaynağı oluşturulmasına vesile olması yönünde temennisini paylaştı. 

 Konuşmasında, 2006 yılında kurulan Ajans’ın 2008 yılından bu yana bölgede rekabet gücünün artırılması ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine yönelik birçok projeye destek sağladığını kaydeden Zekeriya Şarbak, Gildirli’nin de bu desteklerden yararlanan nadir köylerden biri olduğunu ifade etti.  Ajans’ın tarımsal projelere çok kısıtlı bir imkan dahilinde destek sağlandığını hatırlatan Şarbak, “Nadiren destek verdiğimiz bu konuda; bu projeyi geliştiren, hazırlayan ve destek veren herkese teşekkür ediyor ve onları tebrik ediyorum. Bu gibi projeler kırsal kesimde yaşam kalitesini önemli ölçüde artıracak, köyde yaşayan insanlarımızın hayata bakışını değiştirecek ve onların çocuklarının da ileriki dönemde yaşamlarını önemli ölçüde değiştirebilecek. Şunu da ifade etmemizde yarar var. Bugün sadece Antep fıstığı fidanı dağıtılmayacak. Bu sene bu köyde yeni bir proje daha uygulayacağız. Bu proje kapsamında da köyde yaban mersini yetiştirilecek. Özellikle Doğu Karadeniz’de bu bitki neredeyse endüstriyel bir bitki haline getirilmiş ve çok miktarda üretiliyor. Çok değerli ve şifalı bir bitki. Doğrudan ihraç da edilebilir. Gildirli’de bu bitkinin yetiştirilmesi için de proje uygulayacağız. Fidanlarla, burada yaşayan köylülerimizin gerçek anlamda bir gelir kaynağına ulaşmasını temenni ediyorum. Bu fidanları beş yıl takip edeceğiz ve kurumasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. 

 ÇKA tarafından sağlanan yaklaşık 109 bin TL’lik destekle birlikte devreye alınan projeyle Karaisalı İlçesi’nde bulunan Gildirli Köyü sahanlığında bulunan menengiç ağaçlarının Antep fıstığı ile aşılanması sonucu, köy halkının ekonomik gücünün artırılması ve köyün yaşanabilir bir cazibe merkezi haline getirilerek kente göçün engellenmesi hedefleniyor. Proje sonucunda menengiç ağaçlarını islah eden, sakız ağacını budayarak hazır hale getiren, filizlere aşı yapmasını öğrenen, aşılanmış Antep fıstıklarının dikimi ve yetiştirilmesini öğrenen bireylerin yetişmesinin sağlanması bekleniyor. Projenin başarılı olması halinde şimdiye kadar teknik bilgi eksikliği nedeniyle üretilemeyen ve üretilebilmesine ihtimal verilmeyen, katma değeri yüksek bu ürünün yetiştirilmesi gerek komşu köyler gerekse yörenin tüm dağ köylerinde ekonomik refahta büyük bir artışa neden olacak, yörenin ürün çeşitliliği artırılacak.

 



1360 kez okundu

Yorumlar

     25/06/2012 09:39

hayırlı olsun
Misafir - hacı

     23/06/2012 16:19

hayırlı olsun
Misafir - osman

     23/06/2012 11:56

Hayret; Fatoş Hanım bu reklamı nasıl kaçırmış yoksa kuşları haber uçurmamış mı?
Misafir - Mustafa Sürmeli

AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382