Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam36
Toplam Ziyaret1685469

Adana’nın en eski tiyatro topluluğu Dost Oyuncular, Pir Sultan'ı 37 yıl sonra yeniden sahneye koydu

Adana Devlet Tiyatrosu Sahnesinde oynanan oyunda,16. yüzyılda yaşamış, Türk halk şairi, ozanı Pir Sultan Abdal’ın 16. yüzyılda Osmanlı'da baş gösteren birçok ayaklanmayı destekleyen, sosyal hareketlenmeler ile ilgili fikirlerini şiirlerine yansıtan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümünden sonra yerine geçen 3. Selim döneminde, kendisinin eski bir müridi olan Hızır Paşa tarafından kurulan idam sehpasında asılmasını konu ediyor.

Pir Sultan, ağır idari uygulamalar altında ezildiğini düşündüğü Anadolu’daki Türkmenlerin yeni bir yönetime de ihtiyaç duyduğunu çoğu kez şiirlerinde dile getiriyor. 3. Selim’in tüm mahkumları serbest bırakmasına rağmen Hızır Paşa’nın ayak oyunları ile Pir Sultan Abdal serbest bırakılmıyor. Oyunda Hızır Paşa’nın içinde şah geçen sözcük kullananın asılacağını ilan edilmesine rağmen Pir Sultan Abdal ‘’Şaha Gidelim’’şiirini söylüyor.İdam sehpasında son arzusu sorulan Pir Sultan Abdal, ellerinin ve ayaklarının çözülmesini istiyor ve ipi kendi boynuna geçirerek yaşamına son veriyor.

Sahnede ozanlar tarafından Pir sultan’ın türküleri söylendiği, Erol Toy’un yazdığı ve 50 yıllık tiyatrocu Bünyamin Satanoğlu’nun yönettiği oyunda Bünyamin Satanoğlu, Yılmaz Yurtduru, İsmail Ökke, Mehmet Yaşar, Seyfi Özelkök, Bülent Uz, Şahin Karabilgin, Zafer Akbaba, Süheyla Yanar, Ala Baran, Ahmet Özer, Hasan Butuk, Cenk Altıntop, Erna Ediz, Öznur Taş,Volkan Aydoğan, Leman Yüksekkaya rol aldı. Oyunun dekor ve Dekor Kostümünü Ali Baran hazırlarken,Işık’ta İsmail Ökke’nin görev yaptı.



1591 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382