Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam553
Toplam Ziyaret1685308

Atılgan, “Çukurova Lobisi” dergisince; Çukurova Bölgesi 2011 Yılının En İyileri ve En Başarılılarını seçmek için elektronik ortamda düzenlenen ve 3 aydır devam eden oylama ile birlikte “Yaşam Boyu Onur Ödülü” için seçildi.

  Yazarımız Halil Atılgan, Çukurova Lobisi Derneğinin aylık, bölgesel süreli yayımı olan “Çukurova Lobisi” dergisince; Çukurova Bölgesi 2011 Yılının En İyileri ve En Başarılılarını seçmek için elektronik ortamda düzenlenen ve 3 aydır devam eden oylama ile birlikte “Yaşam Boyu Onur Ödülü” için seçildi.       

Atılgan ödülünü 5 Mayıs 2012 Cumartesi günü Saat 19.30 Ankara HiltonSa otelde yapılacak 4. Altın Turaç Ödül Töreni’nde alacak.

   Halil Atılgan kimdir:

  1946 yılında Adana'nın Karaisalı ilçesinin İncirgediği köyünde doğdu. (İncirgediği 1993 yılında Mersin ilinin Tarsus ilçesine bağlandı.) İlkokulu köyünde bitirdikten sonra Düziçi İlköğretmen Okuluna girdi. 1964–1965 öğretim yılında Düziçi İlköğretmen Okulundan mezun oldu. Çeşitli illerde öğretmenlik, Halk Eğitimi Merkezi Müdür, Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1973–1975 yıllarında Çukurova Radyosunun açmış olduğu saz sanatçılığı sınavlarını kazandı. 1984 de Çukurova Üniversitesine Müzik Uzmanı olarak atandı. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümünde Halk Müziği ve Bağlama Dersleri Öğretim Görevlisi, Kültür Sanat Merkezi Müdürlüğü yaptı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Şanlı Urfa Devlet Türk Halk Müziği Korosuna Kurucu Şef olarak atandı. 1994 yılında Ankara'ya alınan Dr. Atılgan koro şefliğinin yanında Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünde (HAGEM) müzik danışmanlığı, repertuvar kurulu başkanlığı görevlerinde bulundu. Zaman içinde Eğitim Enstitüsünün Müzik Bölümünü, Anadolu Üniversitesi AÖF’nin İktisat Bölümünü bitiren Dr. Atılgan Adana Valiliği adına yaptığı Geçmişten Günümüze Çukurova Türküleri kaset setinde yörenin özellikli türkülerini beş kasette toplayarak Türk kültür tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

  TRT Çukurova Radyosunda yapımı gerçekleşen Dilde Telde Çukurova, Dadaloğlu Karacaoğlan Yurdundan, Yöremiz Folklorundan programlarının yapılmasında çeşitli katkılar sağlayarak, folklor ve halk müziği konularında konuşmalar yaptı. Üniversitelerde müzikle ilgili konferanslar verdi. TRT, özel televizyon ve radyolara Dilde Telde Anadolu, Ezgi Kervanı, Sanatçı Politikacılar, Kültür Kürsüsü, Anadolu’nun Dili programlarını hazırlayıp sundu. Yaklaşık 300'e yakın Türk halk ezgisini derleyen, notaya alan Atılgan, bu ezgileri TRT, TV'nin çeşitli programlarında çaldı okudu. Çoğunluğunu Çukurova türkülerinin oluşturduğu yaklaşık 100'e yakın halk ezgisini de TRT repertuvarına kazandırdı. Şefliğini yaptığı halk müziği korolarıyla yurdun çeşitli bölgelerinde konserler veren Dr. Halil Atılgan ulusal ve uluslararası folklor, müzik, halk edebiyatı ve halk oyunları dalında kongre, bilgi şöleni ve seminerlere katılarak Mart 2012 tarihi itibariyle 45 tebliğ sundu. Çeşitli dergi ve gazetelerde 143 makalesi, geçmişten günümüze de 27 kitabı yayımlandı. Türk kültürüne hizmetlerinden ötürü 3 Ocak 2004 yılında Azerbaycan Vektör İlimler Merkezinden doktora aldı.

  MESAM- İLESAM üyesi olan Dr. Halil Atılgan şiirlerden ve türkülerden hareket ederek sahneye koyduğu Kurtuluş Savaşı Destanı, Türkülerin Dili, Türkülerde Ana, Sevelim Sevilelim, Kurtuluş Savaşı Destanı adlı müzikal programlarıyla halk müziğine değişik bir sunum kazandırdı. Milli Eğitim Bakanlığının Halk Oyunları, Türk Halk Müziği Yarışma Yönetmeliklerinin hazırlanmasında katkılar sağlayarak danışma kurulu üyeliğinde de bulunan Dr. Atılgan 2010 yılının Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Devlet Türk Halk Müziği Korosu Şefi olarak emekliye ayrıldı.

   Dr. Halil Atılgan şimdiye kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan Türk kültürüne hizmetlerinden ötürü çeşitli ödüller aldı. Bunlardan en sonuncusu 5 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’da saat 19 30 da, Hilton Otelinde gerçekleşecek. Bu ödül Atılgan’ın Türk Kültürüne hizmetinden dolayı aldığı 15. ödül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

      



914 kez okundu

Yorumlar

Gurur Duyuyorum     04/05/2012 12:20

Dr. Halil ATILGAN'a Çkurova Lobisnce ödül verilmesi haberini duyarlı davranarak bizlerle paylaştığı için Vahit Şahin Beye teşekkür ediyorum. Halil ATILGAN, TÜrk Halk KÜltürü ve Müziği konularında yeri doldurulamayacak bir değerimizdir. Bir Karaisalılı olarak yaptığı kültürel çalışmalardan ve aldığı ödülden dolayı kendisini yürekten kutluyorum ve kendisiyle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. İlçemizin ve Çukurovanın yetiştirdiği Değerli Kltür Adamı, seni saygıyla selamlıyorum.
Misafir - Oğuz Adem SELÇUK

AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231