Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam340
Toplam Ziyaret1667982

Teşekkürler Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı

Şehitler için kampanya

Biga'da Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen 59 asker adına mezar taşları konularak şehitlik oluşturulması için kampanya başlattı.

Çanakkale'nin Biga ilçesinin Gümüşçay beldesinde yaşayan emekli öğretmen Engin Gürsu, Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen ve beldede defnedilen 59 asker adına mezar taşları konularak şehitlik oluşturulması için kampanya başlattı.

Kampanyanın adını ''Şehitlerimiz için bir taş da sen koy'' olarak belirleyen emekli öğretmen Gürsu, Gümüşçay Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Tuna'yla birlikte Adana'nın  Karaisalı ilçesinden 23 yaşındaki ''Mehmet oğlu Ahmet'' için yaptırdığı mezar taşını belde mezarlığına koydu.

Burada konuşan Gürsu, Çanakkale Savaşları'nda yaralanıp denizyoluyla Karabiga'ya, karayoluyla Gümüşçay'a getirilen yaralıların eski ismiyle 650 yataklı Dimetoka Hastanesi, Dimetoka 3. Menzil Hastanesi veya 5. Ordu'ya bağlı 3. Menzil Hastanesinde tedavi edildiğini, bazı askerlerin tedavileri sürerken şehit olduklarını söyledi.

Şehitler için ayrı bir şehitlik düzenlenmemesi nedeniyle şehit askerlerin Gümüşçay Mezarlığı'na gömüldüklerini belirten Gürsu, şöyle konuştu:

''Şehitlerin defnedildiği mezarlığın adına o günden bu yana Şehitler Mezarlığı, mezarlığa giden yola da Şehitler Sokağı adı verilmiştir. Mezarlığın içinde şehit mezarlarına ait düzenleme yapılmamış ama şehitlerin defnedildiği alan belirli ve çok geniştir. 96 yıldır unutulan bu Çanakkale Savaşı şehitlerimizin künyelerini açıklayan yazıları yoktur. Çanakkale şehitlerinin gömüldüğü bu alana çam fidanı dikilerek düzenleme yapılmıştır. Araştırma yaparak, mezarlıkta yatan 59 şehidin künyelerini belirledim.''

Kayıtların sağlıklı tutulmadığını ifade eden Gürsu, gerçek şehit sayısının çok fazla olduğunu, şehitlerin defnedildiği alanın çok geniş olmasının bunu doğruladığını bildirdi.

Vatan savunması için genç yaşta yurdun dört bir yanından gelip kanını döken, canını veren bu şehitlerin unutulduğunu ileri süren Gürsu, alfabetik sıradaki ilk künye taşını Adana'nın Karaisalı ilçesinden 23 yaşındaki ''Mehmet oğlu Ahmet'' için yaptırdığını ve belirledikleri alana koyduklarını söyledi.

Gürsu, yetkililere ''Sizler de birer taş yaptırarak küçük de olsa Çanakkale şehitlerimize vicdan ve vefa borcunuzu yerine getirin'' dedi.

Gümüşçay Belediye Başkan Yardımcısı Vedat Tuna ise şehitliğin 18 Mart 2012'de törenle açılacağını kaydetti.

Şehitler için sizde bi taş yaptırmak istiyorsanız Gümüşçay Belediyesine veya ( 0286) 352 30 97-98 nolu telefonlara müracaat edebilirsiniz
 


946 kez okundu

Yorumlar

     15/03/2012 13:48

Karaisalı İlçesi olarak sadece Çanakkale Savaşında 140 kişi Er/Erbaş olarak şehit verildiği MSB kayıtlarında görülmektedir. İlçemizdeki Resmi Kurumlar ve STK burada şehit olanlar için bugüne kadar anme toplantıları ve törenlerdeki saygı duruşunun dışında herhangi bir şeyin yapılmadığı görülmektedir. Çanakkale'de ki Belediye Başkanından taş dikmesini bekmeden ziyade ilçe merkezine tüm şehitler için bir anıt, şehitler ormanı, sağlık ocağı, cami, çeşme, okul gibi halkın, vatan savunmasında şehit düşenleri her zaman hatırlayabileceği eserler bırakmak daha mantıklı diye düşünüyorum.
Misafir - sürmeli mustafa

AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436