Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam709
Toplam Ziyaret1682696

En 'BALLI' yarışma


 


 

Adana Tarım Fuarı kapsamında bal yarışması düzenlendi. Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlediği  '1'inci Bal Yarışması' TÜYAP Adana Fuar Alanı'nda gerçekleştirildi. 32 yerli üreticinin katıldığı yarışmada ballar, genel görünüm, temizlik, berraklık, aroma ve yoğunluk açısından değerlendirildi.

Adana İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, yarışma sonuçları açıklanmadan önce yaptığı açıklamada arıcılığın dar gelirli veya imkanları kısıtlı aileler için az yatırım ve az işletme sermayesi ile yapılan bir iş, özellikle kırsal alanda yaşayan aileler için iyi bir geçim kaynağı ve istihdam sahası olduğunu belirtti.

Türkiye'de 5 milyon 200 bin adet arı kolonisi olduğuna dikkat çeken Otlu, "Bal üretimi yıllara göre değişmekle birlikte 70 - 80 bin ton civarındadır. Bunun 30 bin tonu çam, 40-50 bin tonu çiçek balıdır. Adana'da ise 370 bin civarında arı kolonisi sayesinde 2 bin aile geçimini arıcılıktan sağlamaktadır" dedi.

Adana'nın arı sayısı bakımından Muğla ve Ordu illerinden sonra üçüncü olduğuna işaret eden Otlu, sağlıklı bir neslin yetişmesi için ilköğretim öğrencilerine her sabah bal verilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye'de arıcılığın bir kanunu olmadığına dikkat çeken Otlu, "Ülkemiz gerçeklerine uygun olarak çıkarılacak arıcılık kanununun faydalı olacağı kanısındayız" dedi. Otlu, yarışmanın birinciyi seçmekten ziyade balı tanıtmak ve Adana'nın önemli bir arıcılık merkezi olduğunu kamuoyuna duyurma amacı taşıdığını vurguladı.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Akmaz ise Çukurova'nın tarımda lider  olduğunu söyledi. Bölgenin, bal üretiminde önem taşıdığını belirten Akmaz, üretimin her geçen gün geliştiğini kaydetti. Akmaz, içerisine naftalin koyarak balın adını kirletenler olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Bal hep bal gibi olmalıdır" dedi.

Konuşmaların ardından yarışmanın sonuçları açıklandı. Dereceye giren ilk üç bal üreticisine tüm, yarım ve çeyrek altın, tüm yarışmacılara plaket ve koruma kıyafetinin verildiği yarışmada Durmuş Ali Koçan (İmamoğlu) birinci, Mesut Aşama (Pozantı) ikinci, Zekeriya Kaymaz (Kozan) üçüncü oldu.

Törene Azerbaycan Tarım Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ferhad Emineov, İran Tarım Bakanı Yardımcısı Bay Mesud Muhammediyan, Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek ile birlikte çok sayıda bal üreticisi katıldı.



1278 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398