Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam726
Toplam Ziyaret1680933

Cihan Haber Ajansı haber yaptı, Karaisalı meşhur oldu

  Ormanlarda yürütülen üretim, sıklık ve gençleştirme bakımları 'Tahtacı' adı verilen aileler tarafından yapılıyor. Ormanda kurdukları çadırlarda çoluk çocuk yaşayan aileler, ilginç hayatları ile dikkat çekiyor. Ekmeklerini ormandan çıkartan tahtacılar, aynı zamanda ormanların doğal koruyuculuğunu da yapıyor.
    Bursa Orman İşletme Müdürlüğü Merkez İşletme Şefliği üretim sahalarında emval üretimi, sıklık bakımı, gençleştirme gibi işleri 'Tahtacı' denilen vatandaşlar yerine getiriyor. Adana'nın Karaisali ilçesine bağlı Nergizlik köyünden gelen aileler, çoluk çocuk kadın erkek orman içinde oluşan mini köyde yaşıyor.
    Üretim süreci boyunca dağda hazırladıkları çadırlarında kalan aileler, sabahları erken saatlerde başladıkları işlerine hava kararıncaya kadar devam ediyor. Erkekler, orman içinde kesim işlerini yaparken, genç kadınlar katırlar ile kesilmiş ağaçları taşıyıp istif yapıyor. Yaşlı kadınlar, çocuklara bakıp yemek çamaşır bulaşık işlerini yerine getiriyor. Rüzgar, yağmur, soğuk hava işlerini yapmalarına engel olamıyor.
    Orman işçiliğinin, atalarından kendilerine miras kaldığını düşünen tahtacılar, bu mesleği bir gelenek haline getirmişler. Ormanlar, tahtacıların hayatında ve yaşam tarzlarında önemli bir yer teşkil ediyor. Yılın 8-9 ayını ormanın derinliklerinde geçiren bu insanlar, ormanı sadece kazanç getiren bir varlık gözüyle görmüyor, aralarında duygusal bir bağ kuruyorlar. Ayrıca, inançları gereği Cuma günleri çalışmayıp alışveriş için şehre iniyorlar.
    Büyük bir tevekkül içinde yaşayan tahtacılar, duygularını şöyle ifade ediyorlar: "Bizim kimsenin ekmeğinde gözümüz yok. Buralara gelip bu zor şartlarda yaşamaya ve yaşamak için para kazanmaya mecburuz. Hakkımızda konuşanlar önce gelip bu ortamda bizimle beraber bir gün geçirsinler. Bu ormanlar çalışmak isteyen herkese yeter."
    Tahtacıları denetleyen Bursa Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun, tahtacıların konularında tam bir profesyonel olduğunu söyledi. Bölgede 2 ailede toplam 10 kişinin çalıştığını dile getiren Coşkun, şu bilgileri verdi: "24 saat boyunca orman içinde yaşıyorlar. Ne yapacaklarını bildikleri için, gözümüz arkada değil. Onlar, bizlerin orman içi çalışmalarımızda en önemli yardımcılarımızdır. Diğer bir deyişle kazandıkları her kuruşu hak ediyorlar."
    Yöredeki köylerin göç nedeniyle boşalması neticesinde ormancılık faaliyetlerinde çalışacak insan bulmakta zorlandıklarını vurgulayan Coşkun, orman işçiliğinin Adana'dan gelen insanlar eli ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.



1187 kez okundu

Yorumlar

     06/10/2011 09:13

Müdürümüz Günay YÜCE nin nefesi Ali METİN abimizin ensesinde bilesiniz arkadaşlar.
Misafir - erdal

     06/10/2011 09:04

Müdürümüz Günay YÜCE nin nefesi Ali METİN abimizin ensesinde bilesiniz arkadaşlar.
Misafir - erdal

     22/09/2011 10:03

cihangir kardeşim güzel söylemişsin tşk.Ama Karaisalı Ali METİNLE birlikte önündeki tüm ODUNLARI aşacaktır emin ol.
Misafir - salim

     22/09/2011 10:54

cihangir kardeşim güzel söylemişsin tşk.Ama Karaisalı Ali METİNLE birlikte önündeki tüm ODUNLARI aşacaktır emin ol.
Misafir - salim

     21/09/2011 14:23

Ali METİN geliyor Ali METİN tutabilene aşkolsun.Karaisalıyı tanımayan kalmayacak hazırlan Murtçum şimdiden bayrakları hazırla..
Misafir - ertan

     21/09/2011 12:55

Karaisalının önünü tıkayan ODUNLAR olmasa karaisaliyı dünya tanır.
Misafir - cihangir

AlışSatış
Dolar32.432432.5624
Euro34.631634.7704