Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam284
Toplam Ziyaret1667926

ADT 1 Ekimde ilk oyununu sahneliyor

Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), "Bir Şehnaz Oyun" ile 1 Ekim'de perdesini açarak, 30. yılını kutlayacak.

Adana Devlet Tiyatrosu (ADT), "Bir Şehnaz Oyun" ile 1 Ekim'de perdesini açarak, 30. yılını kutlayacak.

ADT Müdürü Fırat Demirağ, Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi fuayesindeki toplantıda, yeni sezonun ve Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali için hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

Demirağ, ADT'nin yerleşik kadrolu düzene geçmesinin 30. yılını kutlayacaklarını, o dönem ilk temsilleri olan "Yunus Emre" oyununu yeniden sahneye koyacaklarını belirtti.

ADT'nin "Yunus Emre" oyunuyla sanat hayatına başladığına değinen Demirağ, şöyle konuştu:

"O tarihte çocuk olan izleyicilerimiz, büyüdüler şimdi onların çocukları bizim seyircimiz. Biz de bir sürpriz hazırladık. 30 yıl önce Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Serhat Nalbantoğlu Yunus Emre'yi oynamıştı. Aradan 30 yıl geçtikten sonra oğlu, stajyer sanatçımız Doruk Nablantoğlu aynı rolü üstlenecek. Yunus Emre'yi bu yıl Zafer Karaokay 55 kişilik bir kadro ile sahneye koyuyor. Çok ciddi bir prodüksiyon. Oyunun müziklerini ve koreografisini ünlü sanatçı Mazlum Çimen yapıyor. Mazlum ve Zafer, geceli gündüzlü prova dönemindeler. 1 Eylül'den bu yana provaları devam ediyor. "

Demirağ, 11 Ekim'de prömiyeri yapılacak "Yunus Emre" oyunun insan sevgisi, Anadolu'nun kendi öz değerleri, bu değerlerin tanrı sevgisinden başlayıp yeryüzündeki adalet ve adaletsizlik meselesi, inanç sisteminin Kullar tarafından nasıl bozularak, üzerine gidildiğini anlatan bir oyun olduğunu belirtti.

Demirağ, 30. yıl anısına yine ADT'nin ilk müzikal oyunu olan "Bir Şehnaz Oyun" eserini yeniden sahneye taşıyacaklarını, Turgut Özakman'ın yazdığı, kendisinin ise yönetmenliğini yaptığı oyunla 1 Ekim'de perdelerini seyirciye açacaklarını söyledi.

Eserin son derece keyifli bir müzikal olduğunu anlatan Demirağ, "Bir Şehnaz Oyun, Osmanlı'nın son dönemi, 1. Dünya Savaşı'nın başlarını anlatıyor. Alman gemilerinin Çanakkele Boğazı'ndan geçerek Rus limanlarını bombalaması ve Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı'na farkına varmadan dahil olması sürecinde geçen bir aşk hikayesidir. Bu aşk hikayesinin içinde Osmanlı'nın durumunu, tek gerçeği gören Şehnaz'dır" dedi.

Demirağ, yılbaşından önce de yine 30 yıl önce sahneledikleri "Karımla Evleniyorum" adlı komedi oyununu tiyatroseverlerle buluşturacaklarını vurguladı. Ali Hürol'un yönetmenliğini yaptığı oyunun bulvar komedisi türünde olduğunu belirten Demirağ, yıllar önce Adana seyircisinin bu oyuna büyük ilgi gösterdiğini ve halen unutulamayan oyunlar arasında yer aldığını belirtti.

Demirağ, 12 Ekim tarihinde de Avrupa'da son 4 yıldır kapalı gişe oynayan, Emmanuelle Marie'nin yazdığı "Beyaz" adlı oyunun fuaye salonunda gösterilmeye başlanacağını bildirdi.

Oyunun Türkiye'de ilk kez sahneleneceğini ifade eden Demirağ, "Savaş Özdemir'in yönetmenliğini yaptığı oyun, insanların söyleyemediklerini, içinde yaşattıklarını tartışan, ölümle-yaşam arasındaki o eşikte geçen bir oyun. İçeride anneleri ölmek üzere olan 2 kız kardeşin trajik hikayelerini anlatan, çok dokunaklı, bütün insani kavramların tartışıldığı bir oyun" dedi.

Demirağ, 30 yıl anısına 3 oyunun yeniden sahnelendiğini anımsatarak, "Bu ilk kez gerçekleşiyor. ADT'nin tarihinde daha önce eski oyunların yeniden sahnelenmesi gibi bir durum yoktu. Ancak 30. yıl anısına özel bir program hazırladık" diye konuştu.

Demirağ, ayrıca Muzaffer İzgü'nün yazdığı "Duvar" ve "Sınır" adlı eserlerin de sahneleneceğini, 2 Kasım tarihinde de "Kayıp Bolluk Ülkesi" adlı çocuk oyununu seyirciye taşıyacaklarını ve ayrıca Yılmaz Güney'in, ''Boynu Bükük Öldüler'' romanını uyarlama çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Biletlerin 19 Eylül'den itibaren gişelerden alınabileceğini ifade eden Demirağ, "Herkes tiyatroya kolay ulaşabilsin diye bilet fiyatlarında değişiklik olmadı. Öğrenci ve toplu alımlarda 5 lira, diğerleri ise 8 liradan satışa çıkıyor" dedi.

Daha sonra ADT Oyuncuları ''Yunus Emre'' adlı oyundan 2 sahneyi basına izlettiler.



719 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436