Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam726
Toplam Ziyaret1681811

Acıbadem Adana Hastanesi Check-up Uzmanı Dr. Filiz Arabacı oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu.

Sıcak mevsime denk gelen Ramazan günlerini rahat geçirilebilmemiz için bazı sağlık kurallarına daha fazla uymamız gerekiyor. Uzmanlar, özellikle kalp, tansiyon ve diyabet hastalarının, sıcak yaz günlerinde oruç tutarken çok dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Aile Hekimi Dr. Filiz Arabacı, Ramazan'da Oruç tutacaklara önemli uyarılarda bulundu. Çok yoğun sıcakların olduğu bu dönemde tansiyon yükselmesi ve şeker metabolizmasında ani değişikliklerin daha sık görüleceğine dikkat çeken Dr. Arabacı, özellikle diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalığı olanların oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka genel kontrolden geçmiş olmaları gerektiğini belirtti.

YILDA BİR KEZ CHECK-UP ŞART

“Kalp hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri ve ilaçlarını aksatmamalarını, diyabet hastalarında ise hekimlerine danışmaları gerekmektedir” diyen Dr. Arabacı, “yılda bir kez genel fizik muayene, tansiyon ölçümü, kan şekeri ve bazı kan değerlerinin bakılması, sağlık riskleri açısından her bireyin bir hekim tarafından değerlendirilmesini öneriyoruz. Genç, yaşlı hepimizin, sağlık durumumuz ne olursa olsun genel kontrolden geçerek sağlığımız için doğru davranmayı doktorumuzdan bilgi alarak öğrenmeliyiz. Tıpta günümüzde “ Hastalık yoktur, hasta vardır” yaklaşımının daha çok gündemde olduğunu hatırlatmak isterim. Bireyin şikayetleri de hastalıkları da kişiye özgüdür ve ilaçlara alınan yanıtlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık durumunda kişinin ilk danışacağı kişi doktoru olmalıdır” diye konuştu.

BOL BOL SU TÜKETİN, AĞIR YEMEKLERDEN KAÇININ

Acıbadem Adana Hastanesi Uzman Aile Hekimi Dr. Filiz Arabacı, su kaybı, tansiyon veya kan şekerinin düşmesine bağlı bayılmaların sıcak yaz aylarında daha sık görüldüğünü de hatırlatarak, şunları söyledi;

“ Sıcak çarpması, ishal, başdönmesi gibi şikayetler de yine yaz aylarında daha yoğun görülen durumlardır. Özellikle yaşlı bireylerin oruç tutarken, ani hareketlerden kaçınmalarını, denge problemi olanların daha yavaş hareket etmelerini öneriyoruz. Yaşlılarda düşme ciddi sağlık problemleri yaratabileceğinden bu konuda dikkatli davranmaları gerekir. İftar vaktinden itibaren sahur zamanına kadar bol su tüketilmesini önermekteyiz. . Oruç tutarken sağlıklı kalmayı da başarabilmeliyiz. Akşam saatlerinde yenilecek ağır yemeklerin kilo problemi, kolesterol yüksekliği ve kronik hastalığı olanlarda problem yaratabileceğini göz ardı etmemeliyiz.”



797 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398