Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam805
Toplam Ziyaret1682792

CHP: ''20 Temmuz'da Kıbrıs Adasına barış ve özgürlük götürülmüştür''

ÇELEBİ: KIBRIS ADASI’NA 20 TEMMUZ’DA

BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK GÖTÜRÜLMÜŞTÜR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çukurova İlçe Başkanı Mehmet Çelebi, 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen harekat ile Kıbrıs Adası’na barış ve özgürlük götürüldüğünü bildirdi.

Kıbrıs Barış Harekâtının 37. yılı nedeniyle mesaj yayınlayan CHP İlçe Başkanı Mehmet Çelebi, Yunanistan ve Rumların desteğindeki EOKA örgütünün adada bir arada kardeşçe yaşayan iki halkı düşman haline dönüştürdüğünü belirterek,Türk halkını ortadan kaldırmak için katliamlar düzenleyen örgüte emperyalist ülkelerin de destek verdiğini söyledi.

Çelebi, “Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in ABD emperyalizmine rağmen adaya müdahale kararı özgürlük, barış ve kardeşlik ilişkilerini yeniden tesis etmiştir” dedi.

Çelebi, mesajında şu görüşlere yer verdi:

“1974′te Yunanistan’daki cunta yönetiminin, Kıbrıs’ta Enosis yanlısı EOKA-B örgütüyle düzenlediği darbeyle Cumhurbaşkanı Makarios devrilip, EOKA liderlerinden Nikos Sampson devlet başkanlığına getirildi. Türkiye bu darbeyi, adanın Yunanistan’a katılması için bir girişim olarak değerlendirdi. Zürich ve Londra anlaşmalarına göre adadaki Türkler’i korumak için müdahale hakkının doğduğunu, üçüncü garantör devlet durumunda olan İngiltere’ye bildirdi. Londra’da yapılan görüşmelerde İngiltere, Türkiye’nin müdahale hakkını kullanmasına karşı çıktı. ABD’nin gönderdiği arabulucu Joseph Sisco da oyalama siyasetine başvurunca Kıbrıs’taki Türk varlığını korumak için adaya asker çıkarılması zorunlu göründü.”



453 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398