Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam1055
Toplam Ziyaret1687564

Ağlatan ana haber bültenleri reyting rekorları kırıyor

Günün en çok izlenen saatinde ekranlara gelen ve yurtta ve dünyadaki en önemli gelişmeleri izleyicileri ile paylaşan “ana haber bültenleri”nin reyting yarışı, hem içerikte hem de sunumda kendini gösteriyor. Kanallar arasındaki büyük yarış, izleyici tercihleri ekseninde şekilleniyor. Peki, en çok izlenen ana haber bültenlerinin ortak özellikleri neler? Medyaloji, MTM Medya Takip Merkezi işbirliğiyle ana haber bültenlerinin içeriklerini ve haber niteliklerini mercek altına aldı.

Yurtta ve dünyada, her gün milyonlarca olay yaşanıyor, değişimler gerçekleşiyor. Bu gelişmelerin en önemli ve çarpıcı olanları, habere dönüştürülerek, medya aracılığıyla kamuoyuna ulaştırılıyor. Böylece sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki tüm gelişmelerden de haberdar oluyoruz. 

Ana haber bültenleri ise, günün en sıcak ve en önemli gelişmelerinin seçilerek, izleyicilere servis edildiği bültenler. Yayınlandığı saat nedeniyle, günün en çok izlenen haber bülteni olan “ana haber”, bu nedenle de reklamverenin dolayısıyla da TV kanallarının en önemli yapımları arasında ilk sıralarda yer alıyor.

 

Hal böyle olunca, TV kanallarının “ana haber” yarışı da büyük bir rekabete sahne oluyor. İzleyicinin nabzını tutan TV kanalları, en çok izlenen haberleri inceleyerek, yeni haber seçimlerini de bu çerçevede yapıyorlar. Peki, ana haberleri en çok ne izletiyor? İzleyici tercihlerini incelediğimizde ortaya nasıl bir sonuç çıkıyor? Gitgide birbirine daha çok benzeyen ana haber bültenlerinin reyting sırrı ne? İşte, MTM Medya Takip Merkezi’nin verileriyle, en çok izlenen ana haber bültenlerinin röntgeni!...

 
ANA HABER’DE SUNULAN HABERLERİN YÜZDE 58’İ YA HÜZÜNLENDİRİYOR YA KIZDIRIYOR…
Günün en sıcak gelişmelerini izleyicilerine sunmayı hedefleyen ana haber bültenlerinde; terörden kapkaça, hırsızlıktan ekonomik sıkıntılara, siyasi tartışmalardan cinayete, tecavüzden doğal felaketlere kadar binlerce haber kamuoyunun dikkatine sunuluyor. Büyük çoğunluğu olumsuz nitelikte olan bu haberlere bir de dramatik sunum eklenince, ana haber bültenleri izleyicileri gözyaşına boğuyor… 

 

MTM’nin araştırmasına göre, ana haber bültenlerinde yayınlanan haberlerin yüzde 58’lik dilimi, izleyiciyi hüzünlendiren, kaygılandıran veya sinirlendiren yani olumsuz duygular hissettiren haberlerden oluşuyor. Kaza, kapkaç, hırsızlık, iflas, dolandırıcılık, terör, kavga, siyasi polemikler, doğal afetler, cinayetler, vb. negatif haberler ile dolan ana haber bültenlerinde, haberlerin sadece yüzde 9’luk dilimi pozitif duygular hissettiren “iyi haberler”… Ana haberde sunulan haberlerin yüzde 33’ü ise bilgilendirmeye yönelik haberlerden oluşuyor.

İZLEYİCİ TERCİHLERİ ANA HABER BÜLTENLERİNİ YENİDEN YAPILANDIRDI

İlk olarak, yıllar önce Reha Muhtar ile Show TV’de başlayan dramatik haber sunumu, Reha Muhtar’ın reyting başarısının ardından, günümüze dek artarak devam etti. Günümüzün en çok izlenen beş ana haber bülteninde yayınlanan her haberi inceleyerek, içeriğine ve haberin duygusuna göre analiz eden MTM Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, beş kanalın da ortak noktası, haberleri duygu ritmini yüksek tutarak sunmaları…
 
ANA HABERLERDE DUYGU RİTMİ
TV Kanalı
Nötr
Gülümseten
Dramatik / Negatif
Toplam
FOX
26%
10%
64%
100%
Kanal D
26%
13%
62%
100%
ATV
27%
11%
62%
100%
Show TV
41%
7%
52%
100%
Star TV
45%
5%
50%
100%
Kaynak: MTM Medya Takip Merkezi
(Yayınlanan haber süreleri üzerinden yüzdelik hesaplama yapılmıştır.)
 
YAŞAM HİKAYELERİNE DUYULAN MERAK REYTİNGLERİ ARTIRIYOR
MTM’nin bir haftalık dönemi kapsayan örneklem raporuna göre, izlenme oranları en yüksek beş ana haber bülteninde en fazla yer bulan konu politika/siyaset haberleri olurken, onu yakın arayla yaşam (üçüncü sayfa) haberleri ikinci sırada takip etti. Ekonomi ve terör haberleri, bültenlerde en çok yer verilen diğer konulardı.
 
Bu haberlerin ele alınış biçimini de inceleyen MTM Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, ana haber bültenlerinde dramatik ögelerin en çok kullanıldığı haberler, kaza, cinayet, hırsızlık, tecavüz, taciz, kavga gibi çeşitli üçüncü sayfa haberleriydi. Duygu ritmi yüksek haberlere en çok yer veren haber bültenleri ise sırasıyla; ATV, Show ve FOX TV bültenleri oldu.
 
SİYASET ARENASINDAKİ GERİLİM, EKRAN KARŞISINDAKİ İZLEYİCİLERİ DE RAHATSIZ EDİYOR
Yapılan aynı araştırma sonuçlarına ana haber bültenlerinde, izleyicileri en çok rahatsız eden ikinci konu siyaset arenasındaki gelişmeler. Bu haberlerin yüzde 45’i, izleyicide olumsuz duygular uyandıran haberlerden oluşuyor. Özellikle siyasi parti liderleri arasında yaşanan sert tartışmalar ve polemikler, ekran karşısındaki izleyicilerin de gerilmelerine neden oluyor. Siyaset arenasındaki gelişmeleri, dramatik bir biçimde sunan kanallar arasında en çok öne çıkanlar ise Kanal D, Star ve Show TV…
 
EN ÇOK HANGİ KONULAR OLUMSUZ YANSIYOR?
İÇERİK
NÖTR
GÜLÜMSETEN
DRAMATİK / NEGATİF
TOPLAM
Yaşam
9%
1%
90%
100%
Terör
46%
0%
54%
100%
Politika/Siyaset
50%
5%
45%
100%
Eğitim
13%
42%
45%
100%
Spor
32%
26%
42%
100%
Magazin
32%
41%
27%
100%
Ekonomi
48%
26%
26%
100%
Sağlık
42%
32%
26%
100%
Kültür Sanat
68%
32%
0%
100%
Diğer
89%
11%
0%
100%
Kaynak: MTM Medya Takip Merkezi
(Yayınlanan haber süreleri üzerinden yüzdelik hesaplama yapılmıştır.)
 
 
 


1191 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406