Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam485
Toplam Ziyaret1679604

''Üretici piyasya kurban edildi''

--MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, başta Çukurova olmak üzere bir çok yerde arpa ve buğday hasadının tamamlandığını ancak hala müdahale alım fiyatının açıklanmadığını belirterek, “Üretici piyasanın insafına kurban edildi” dedi.

-- Geçen yıl Kasım ayında 63 kuruştan TMO’ya buğday satan üretici, bugün malını 60-65 kuruşa piyasaya satmak zorunda bırakılmıştır. Dolayısıyla üretici, aynı buğdayını neredeyse geçen yılın fiyatına satmaya kerhen razı olmuştur.

ALIŞKANLIK YAPTI– Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Muharrem Varlı, Türkiye’nin besin deposu olarak bilinen Çukurova’da hububat hasadının tamamlanmasına rağmen hala müdahale alım fiyatının açıklanmamış olmasını “Üretici piyasanın insafına kurban edildi” şeklinde değerlendirdi.

Varlı, geçen yıl müdahale fiyatının buğdayda kilo başına 5 kuruşluk prim dahil Haziran ayı için 58 kuruş, kasım ayı için de 63 kuruş olarak, arpada ise yine 4.5 kuruşluk prim dahil 46 kuruştan satın alınacağının duyurulduğunu, TMO’nun da buna göre alım yaptığını hatırlattı. Tarım Bakanlığı’nın müdahale fiyatlarını geç açıklamayı alışkanlık haline getirdiğine dikkat çeken Varlı “Bu yıl da maalesef hasat bitmiş olmasına rağmen hala fiyat açıklanmış değildir” dedi.

ÇİFTÇİ TEFECİYE KOŞTU

Milletvekili Muharrem Varlı “Türkiye’de hububatın en erken hasat edildiği bölge Çukurova’dır. 20 milyon tonluk buğday üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini tek başına gerçekleştiren Adana’da arpa neredeyse bir ay önce biçilmiş, buğday ise yaylalarda dahi çoktan hasat edilmiştir. Tohumunu, gübresini, ilacını, mazotunu vadeli olarak

alan çiftçilerimiz ise, hasadın hemen akabinde bankalara, kooperatiflere, tefecilere olan borçlarını kapatmak için ürününü tüccara satmak mecburiyetinde kalmıştır” diye konuştu.

GEÇEN YILIN FİYATINA…

Varlı “Geçen yıl Kasım ayında 63 kuruştan TMO’ya buğday satan üretici, bugün malını 60-65 kuruşa piyasaya satmak zorunda bırakılmıştır. Dolayısıyla üretici, aynı buğdayını neredeyse geçen yılın fiyatına satmaya kerhen razı olmuştur. Çünkü, arz-talep dengesini gözetmek, üretici lehine de piyasa oluşturma misyonu olan TMO, yine görevini yapmamış, pazarı tüccarın inisiyatifine terk etmiş, çiftçilerimiz ise mağdur olmuştur” ifadesini kullandı.

İTHALAT KİME YARIYOR?

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı “TMO’nun özel sektör, tüccar lehine takındığı bu tavrın oluşturduğu piyasada, buğday açığı olmamasına rağmen sıfır gümrükle buğday ithal edilmesi de, kimin kimlerden yana olduğunu göstermiştir. Hem TMO’ya hem de özel sektöre geçtiğimiz Mart ve Nisan aylarında sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilmiş olmasaydı üretici buğdayını tüccara 70-75 kuruştan satabilecekti. Dolayısıyla hem Bakanlar Kurulunun almış olduğu bu haksız kararla, hem de müdahale fiyatının geciktirilmesiyle, milyonlarca insan birkaç rantiyeciye kurban edilmiştir” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ İLE ALAY EDİLDİ

Varlı, şunları söyledi:

“ Bu gerçeklere rağmen TMO, çiftçilerin ürünlerini fiyat açıklanana kadar Kurum depolarına taahhütname karşılığı emanete bırakabileceğini açıklamıştır. Fiyat açıklandıktan sonra ise ürünün çiftçiler tarafından ya tamamen geri alınabileceği, yada ÇKE belgesindeki üretim miktarı kadarını TMO’ya satabileceği, üçüncü yol olarak ise emanete bırakabileceğini ilan etmiştir. Boğazına kadar borçlu olan çiftçiye acil nakit gerektiğini gayet iyi bilen TMO, bu çağrısıyla adeta üretici ile alay etmiştir”

MASRAF ARTTI GELİR AZALDI

MHP Milletvekili Varlı, açıklamasını şöyle bitirdi:

“ 2003 den 2010’e kadar mazot fiyatı 2.5-3 kat, gübre fiyatı 3.5-4 kat artmış, ama buğday fiyatı sadece 1.6-1.7 oranında yükselmiştir. Bunun tercümesi, çiftçi daha çok masraf ederken daha az kazanmıştır. Efendi olmaya layık Türk çiftçisini ezerek tarlasına küstürülmesi doğru değildir. Sektör temsilcilerinin son 10 yılda buğday ekim alanının yaklaşık on milyon dekar azaldığını açıklaması dikkate şayandır. Besin zincirinin temel kaynağı buğday stratejik bir üründür. Türkiye, beslendiği ağacı kesemez. Dolayısıyla üretimin sürmesi için, bizim de seçim beyannamemizde yer alan tarımda KDV ve ÖTV derhal kaldırılmalıdır. Hasat dönemlerinde ithalat alışkanlığından vazgeçilmelidir. Müdahale fiyatları zamanında açıklanmalı, ürün bedelleri alın teri kurumadan ödenmelidir.”



681 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.382232.5119
Euro34.402534.5404