Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam538
Toplam Ziyaret1685293

Aytaç Durak, rüşvet kasedinden suç duyurusunda bulunmuştu

Durak‘ı Görevden Aldıran Süreci Başlatan Ses Kaseti Davasında Beraat Çıktı

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak‘ın görevden uzaklaştırılmasına yol açan süreci başlatan ‘rüşvet kaseti‘ ile ilgili olarak haklarında dava açılan CHP‘li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir ve kasetteki kaydı yapıp Durak‘a verdiği iddia edilen Fatma Arzu Yeniçeri‘nin davası karara bağlandı.

"Aramızda çürükler varsa ayıklamak görevimiz" diyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Mart 2010‘da bir akaryakıt istasyonuyla ilgili imar değişikliği konusunda 260 bin dolarlık rüşvet pazarlığı yapıldığına ilişkin ses kasetini Büyükşehir Meclis Toplantısı‘nda dinletti. 47 dakikalık kasetin 4 dakikalık bölümünün dinlenmesi sonrasında bazı meclis üyeleri Durak hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Durak, iddialar kapsamında açılan soruşturmada İçişleri Bakanlığı tarafından geçici süreliğine

görevden uzaklaştırıldı. Durak, rüşvet kasetiyle ilgili savcılığa başvurdu ve akabinde Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde dava açıldı. Mehmet Esendemir hakkında ‘rüşvet almak‘, Fatma Arzu Yeniçeri hakkında da ‘rüşvet vermek‘ suçundan açılan davanın karar duruşması bugün yapıldı. Sanıkların katılmadığı duruşmada tanık olarak dinlenen Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, kendisinin söz konusu kaseti basından duyduğunu belirterek, "Bu hususta görgüye dayalı bilgim yok. 34 meclis üyesi

bulunmaktadır. Mehmet Esendemir‘in bu üyeler adına hareket etmesi mümkün değildir. Aytaç Durak‘ın neden ihbar ettiğini anlamış değilim" dedi.

Cumhuriyet Savcısı ise mütalaasında, petrol istasyonunu açmak isteyen şirket adına vekaletle işlerini takip ettiğini iddia eden sanık Yeniçeri ile meclis üyesi sanık Esendemir arasında, petrol istasyonu açılması ruhsatıyla ilgili rüşvet sözleşmesi yapıldığı iddiasıyla kamu davası açıldığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Sanıklar hakkında rüşvet almak ve vermek suçlarından cezalandırılmaları istemiyle dava açılmışsa da iddiaların kaynağı olan CD‘nin yasal yollardan elde edilmiş olmadığı ve CD‘de geçen konuşmaların başka bir hukuki delille desteklenmediği anlaşıldığından atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı için sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini kamu adına talep ederim."

Sanık Esendemir‘in avukatları mütalaaya katıldıklarını, Esendemir‘in imar değişikliği yapılması ya da istasyonun açılması konusunda bir yetkisi bulunmadığını, bu yüzden suçun işlenmesinin mümkün olmadığını, bu yetkilere sahip olanın ihbar eden Aytaç Durak olduğunu ve olayı siyasal malzeme olarak kullanmak istediğini belirterek, müvekkillerinin beraatını istedi.

Sanık Yeniçeri‘nin avukatı ise, CD‘nin yasal yollardan elde edilmiş sayılması gerektiğini, ancak Yeniçeri‘nin rüşvet teklifi sayılabilecek sözleri bulunmadığından, ayrıca teklif ettiği belirtilen paraya sahip olmadığından beraatına karara verilmesini talep etti.

SANIKLAR SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ

Bir önceki duruşmaya katılarak ifade veren Meclis Üyesi Mehmet Esendemir, hakkındaki suçlamaları kabul etmemişti. Olayın üzerine gittiği için kendisine iftira atılmış olabileceğini belirten Esendemir, "Fatma Arzu Yeniçeri benden yardım istedi. Ancak benim yardımcı olabileceğim bir durum söz konusu olmadığı için yardımcı olamadım. Sonra kendisinden dosyanın komisyondan geçebilmesi için rüşvet istendiğini söyledi. Ben de, dosyasında eksiklik bulunmadığı için rüşvet vermesini gerektirecek bir durumun

olmadığını söyledim" diye ifade vermişti.

İlk duruşmaya katılarak 2 sayfalık yazılı savunma sunan Fatma Arzu Yeniçeri de, "Benim amacım rüşvet vermek değildi. Ben onurumu ve itibarımı korumak için bu kaydı yaptım. Çünkü, patronum dahil kimse rüşvet istendiğine inanmıyordu. Mehmet Esendemir, beni son 4 aydır rahatsız ediyordu. Sürekli arıyor, para istiyordu. Dosyada eksiklik olmamasına rağmen dosyanın komisyondan geçmeyeceğini söylüyordu. Talebi 650 bin dolardan 260 bin dolara düştü. Her gün ortalama 15 defa arıyordu. Artık psikolojim bozulmuştu.

Bu yüzden kaydı yaptım. Sonra da kaydı yaptığım cep telefonumu Belediye Başkanı Aytaç Durak‘a verdim" diye ifade vermişti.

İlk duruşmaya müşteki olarak katılıp, daha sonra müştekilik talebi reddedilen Başkan Aytaç Durak da şöyle konuşmuştu:

"Son seçimlerden sonra imar konusunda yolsuzluklar yapıldığıyla ilgili bilgiler gelmeye başladı. Sonra da önceden tanımadığım bu bayan bana bu olayı anlatıp, elindeki kaydı verdi. Ben de bu kaydı CD‘ye aktartıp, tamamı 47 dakika olan bu CD‘nin 4 dakikasını mecliste dinlettim. Aynı zamanda bu kaydı Cumhuriyet Savcılığı‘na teslim ettim."

Mahkeme heyeti, Mehmet Esendemir ile Fatma Arzu Yeniçeri‘nin delil yetersizliği sebebiyle rüşvet verme ve alma suçundan beraatlarına karar verdi. Diğer yandan, aynı kasetle ilgili olarak ses kaydını mecliste dinleten Aytaç Durak‘ın ‘özel hayatın gizliliğini ihlal etmekten‘ Adana 13. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde 5 yıla kadar hapis istemiyle sanık olarak yargılanması sürüyor.



831 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231