Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam884
Toplam Ziyaret1669270

Ozan Ceyhun, "Kıbrıs'ın Türkiye için stratejk önemi var"

 “TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAŞBAKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN "KIBRIS'IN TÜRKİYE AÇISINDA STRATEJİK ÖNEMİ"  İLE İLGİLİ YAPTIĞI AÇIKLAMA BAZI ÇEVRELERİN HOŞUNA GİTMESE DE BİR GERÇEK. TÜRKİYE VE KKTC İLİŞKİSİ SADECE STRATEJİK NEDENLERDEN DOLAYI BU DERECE SIKI BİR İLİŞKİ DEĞİL ELBETTE. ANCAK ADANIN TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK POLİTİKALARI AÇISINDAN NE DERECE STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU BUGÜNE KADAR GÖREMEYENLER SANIRIM DÜN FARK ETMİŞLERDİR”

Avrupa Parlamentosu (AP) eski milletvekili Ozan Ceyhun, Kıbrıs’ın Türkiye için stratejik bir önemi olduğunun Libya’ya düzenlenen operasyon ile bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Ceyhun, “Libya'ya yönelik olarak gündeme gelen Askeri Operasyona katılan İngiliz savaş uçakları Britanya Adası'ndan değil Kıbrıs'taki üslerden kalkmaktalar. Son zamanlarda adanın çevresindeki yeraltı enerji kaynaklarının da ne derece önemli boyutlarda olduğunun ortaya çıktığını da göz önünde tutacak olursak sadece askeri açıdan stratejik bir önemi yok adanın” dedi.

Büyük devletlerde Dış Politika söz konusu olduğunda parti siyasetinin ülkenin çıkarlarının arkasından geldiğini ifade eden Ceyhun, “Örneğin önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu son gelişmelerin ardından Türkiye'nin Libya Politikası'nı desteklerken bunu sergilemekteydi. Aynı durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kıbrıs'ın Türkiye açısında stratejik önemi" ile ilgili yaptığı açıklama bazı çevrelerin hoşuna gitmese de bir gerçek. Türkiye ve KKTC ilişkisi sadece stratejik nedenlerden dolayı bu derece sıkı bir ilişki değil elbette. Ancak adanın Türkiye'nin Güvenlik Politikaları açısından ne derece stratejik bir öneme sahip olduğunu bugüne kadar göremeyenler sanırım dün fark etmişlerdir” dedi.

  Ceyhun, “Libya'ya yönelik olarak gündeme gelen Askeri Operasyona katılan İngiliz savaş uçakları Britanya Adası'ndan değil Kıbrıs'taki üslerden kalkmaktalar. Son zamanlarda adanın çevresindeki yeraltı enerji kaynaklarının da ne derece önemli boyutlarda olduğunun ortaya çıktığını da göz önünde tutacak olursak sadece askeri açıdan stratejik bir önemi yok adanın. Hele bir de doğruluğu ya da yanlışlığı üzerine tartışabiliriz ve bence Japonya sonrası elbette tartışmalıyız, Akkuyu'da bir Atom Reaktörü'nün inşa edildiği bir durumda Türkiye'nin Güneyi ile Kıbrıs'ın Kuzeyi'nin "güvenli karasuları" konumunda olması çok daha fazla hayati önem taşıyacak. Başkalarının "kendi vatan toprakları olarak tanımladıkları" hava üslerinden tüm Akdeniz'e yönelik askeri operasyonlarını yapmak amacıyla "batmayan bir uçak gemisi" olarak kullandıkları, ABD, Fransa, Rusya gibi ülkelerin askeri amaçlarla limanlarını kullanmak için görüşmeler yürüttükleri ya da planlar yaptıkları Kıbrıs elbette ki hem adada yaşamakta olan Türkler hem de konumu nedeniyle Türkiye'nin bir "vazgeçilmezidir" diye konuştu.

  Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Washington'da bu konuyu çok açık bir şekilde dünya kamuoyuna anlattığını kaydeden Ceyhun, şöyle devam etti:

  “Sayın Bağış, “Ne ben, ne benim partim ne de her hangi bir siyasi parti ya da politikacı, AB için Kıbrıs'tan vazgeçer, ama Kıbrıs için de AB'den vazgeçmeyiz" demiştir. Türkiye'yi  "AB Üyeliği Şantajı" ile Kıbrıs'tan vazgeçmeye yöneltici faaliyetler ya da "Kıbrıs'ı bir tür balık yemi gibi olta ucunda" AB Üyeliği için istismar etme taktikleri aslında değerli zamanı boşa harcamaktan başka bir şey değildir. Isınan ve belli noktalarda kaynayan Akdeniz'in doğusu ve güneyi Türkiye'yi Kıbrıs'tan uzaklaştırmak isteyenlerin doğru analiz yapmaktan yoksun olduğunu da göstermektedir. Akdeniz'de kıyıları olan Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yaşanmakta olan gelişmeler Türkiye ve KKTC Güvenlik İşbirliği'nin de düne kıyasla bugün ne derece daha hassas bir konu olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durumda Egemen Bağış'ın çok haklı olarak söylediği gibi AB'nin Türkiye'ye Çifte Standart uygulamaya son vermesi aslında AB'nin çıkarınadır”

  Yine aynı şekilde Türkiye ve KKTC'nin aynı göz hizasında eşitlik ilkeleri prensibine uygun çözüm çabalarını sürekli sabote etmekte olan Güney Kıbrıs'ta bu politikanın aslında kendisine yönelik bir bumerang olduğunu fark edebilirse kendi vatandaşları için en doğrusunu yapmış olacağının altını çizen Ceyhun,”Keşke bu gerçeği bu hafta Brüksel'de AP koridorlarında her önlerine çıkana Türkiye'yi şikayet etme turuna çıkanlar da görebilseler” şeklinde konuştu.



1605 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339