Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam938
Toplam Ziyaret1701982

YAŞAR KEMAL ANILDI

Haber: M. Demirel Babacanoğlu


Toprağın/insanın diyalektiğinin ünlü romancı yazarı, Yaşar Kemal, 02.20.2024 günü akşamı Ali Ozanemre yönetiminde, Adana Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde tarihsel sanatsal etkinlikle anıldı.
Sahne açıldı, perdenin ardından tiyatro oyuncusu Gürsel Fırat’ın şiir okuma, yazardan özlü sözler söyleme sesleri duyuldu. Böylece etkinlik başlamış oldu.
Musa Kaplan’ın hazırlamış olduğu Yaşar Kemal Konulu 20 dakikalık belgesel sunuldu. Belgeselde, Yaşar Kemal’in yaşam serüveni ayrıntılarıyla verildi.
Daha sonra, Yaşar kemal’in cenaze töreni verildi. Seveni, geleni çok du. Biri, Adnan Yücel’in “Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiirini okudu. Bir bölümü şöyle:
“… ne kırlarda direnen çiçekler/ ne kentlerde devleşen öfkeler / henüz elveda demediler. / bitmedi daha sürüyor o kavga / ve sürecek
yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek!” 
Yazarın eşi Prof Dr. Ayşe Baban’la görüntü bağlantısı kuruldu. Ali Ozanemre kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Ayşe Baban çok mutlu olduğunu belirti, saygılar sevgiler sundu; böyle bir anmanın kendisine onur verdiğini söyledi.
Osmaniye Çardak Köyü Özgür İnsan Derneğinden İbrahim Çenet; Yaşar kemal’in köyü Hemite’den, Yaşar Kemal evini, anıtını, Müzesini, bahçesini, tanıttı anlattı.
Yeni aynı köyden Aşık Seyfi Metin, Yaşar Kemal’le karşılaşmalarını, konuşmalarını, ona yazdığı “Senin Köyün” adlı şiiri okudu, hüzünlendiğini söyledi… İki dörtlüğünü yazalım:

Köyüm
Ayrı düştüm köyümden, hicrana aktı zaman
Eridim bir hal oldum köyüm gözümde tüter
Kayıp ettim huzuru yıllar vermedi aman
Kurudum bir dal oldum köyüm gözümde tüter

Düştüm zalim gurbete her günüm doldu keder
Çalıştım çabaladım emekler oldu heder
Bu ayrılık hasretlik yüreği verem eder
Gam tasaya yol oldum köyüm gözümde tüte
Aşık Yahya Gürz dokundu sazının teline, Torosların, Çukurova’nın yanık havalarını türkülerini söyledi.
Levent Uğur uzun bir şiirini okudu. Günlük yaşamın ezkilğinden, olumsuzluklardan söz etti. Özgür ve Rütya da özgün müzikler sundular. Fatma Helin Çenet Ulaşa ağıt seslendirdi.
Yalnız unutulan bir şey oldu. 03.04. 1993’te Sevgili Yalçın Akyol Adana-Seyhan Belediye Başkanlığı öncülüğünde Yaşar kemal’in Köyü Hemite’ye gidildi, törenle Yaşar kemal Parkı açıldı, İnce Memed anıtı dikildi. Köy çocukları çiçek getirdi Yaşar Kemal’e, “Siz de edebiyatın Atatürk’üsünüz” dediler*… (…)
*Daha geniş bilgi için, Seyhan dergileri Mayıs/ Temmuz 1993 sayılarına bakanız.
05.03.2024, Adana

61 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
AlışSatış
Dolar32.134832.2635
Euro34.937735.0777